Interview met Adriaan van Dijk in het AD

Met pijn in het hart

Dalto moet op zoek naar opvolger Adriaan van Dijk

Interview Adriaan van Dijk in het AD

De keuze om te stoppen als trainer van korfbalhoofdklasser Dalto valt clubman Adriaan van Dijk zwaar. Ondertussen moeten de Driebergers op stel en sprong een nieuwe coach vinden.

Stan Bos
Driebergen

Het is een beslissing die je hooguit wilt nemen als de pensioengerechtigde leeftijd nadert, maar Adriaan van Dijk nam ‘m vorige week al. Noodgedwongen weliswaar, omdat het lijf niet meer doet wat de hersenen het liefst willen. Het besluit valt hem zwaar. Loodzwaar. Een vermoeidheids- en spieraandoening zitten de Driebergse coach al tijden in de weg. “Ik heb er al het hele jaar last van. Het is niet zo dat het ineens opkomt. De laatste maanden werd het steeds erger. Ik heb alles geprobeerd, maar het wordt niet minder. ”

Intentie

Al in december en februari, tijdens de tussentijdse evaluaties met de technische commissie, gaf Van Dijk te kennen dat zijn persoonlijke situatie er niet op vooruitging. Toch was er bij alle partijen de intentie om door te gaan. In februari zat Dalto midden in de beslissende fase voor plaatsing voor de play-offs, gevolgd door twee adembenemende duels met Groen Geel en de verloren hoofdklassefinale tegen DeetosSnel. De klik met de selectie en stafleden was en is nog goed. “Daarom was het een heel moeilijke keuze. Ik heb veel dingen geprobeerd, wilde zo graag doorgaan, net als de technische commissie.”

Uiteindelijk wilde Van Dijk de groep en club niet langer in onzekerheid laten. Vorige week hakte hij de knoop door. De laatste twee wedstrijden van het veldseizoen, komende zaterdag en de week erop, zit Van Dijk nog uit. Daarna is er na drie decennia korfbal hooguit ruimte om de sport die in zijn hart zit vanaf de zijlijn te volgen. “Ik zal moeten herstellen en zorgen dat er een nieuwe balans komt. Ook als we met Dalto de Korfbal League hadden gehaald, was ik gestopt. Dat zou voor mij geen enkele meerwaarde hebben gehad. Het ging om de groep en het proces. De spelers reageerden geschrokken en wisten niet dat het zo erg was.”

Verrassend

Voor Douwe de Vries, voorzitter van de technische commissie van Dalto, kwam de mededeling over het aanstaande vertrek van Adriaan van Dijk niet als donderslag bij heldere hemel. “Het was wel verrassend. We wisten van zijn fysieke problemen. Tijdens de tweede seizoenshelft hebben we een paar aanpassingen gedaan en dachten we dat het op die manier zou lukken. Omdat het toch niet ging, zeiden we tegen Adriaan dat hij nadrukkelijk naar zichzelf, zijn gezin en werk moest kijken, want van ons wordt hij niet rijk. Uiteindelijk kwamen we samen tot dit besluit.”

Het noopt Dalto wel tot snelle actie op de trainersmarkt. Het korfbalseizoen loopt op zijn einde en in augustus begint de voorbereiding. De Vries: “Wij brengen nu in kaart wie er allemaal beschikbaar zijn. Het kan intern worden opgelost, maar het kan ook een externe kandidaat zijn. Wij willen in elk geval niet afwijken van de topsportgedachte die onder Adriaan en Mariska Veldheer is ingezet. Ja, er zit flink spoed op. Er wordt hard aan gewerkt.”

Ereklasse

Strijd om handhaving

Dalto speelt dit veldseizoen nog twee wedstrijden in de ereklasse.

Zaterdag wacht het thuisduel met TOP Sassenheim (15.30 uur), volgende week gaan de Driebergers in Bennekom op bezoek bij DVO. Dalto is nog niet zeker van handhaving en moet – als het de kansen in eigen hand wil houden – één van beide wedstrijden winnen.

“Het liefst win ik ze allebei”, aldus coach Adriaan van Dijk, die de hete adem van concurrent DSC in de nek voelt.