Interview Pia Donkers in het AD

Ondergeschikt aan team

Nieuwkomer Pia Donkers voelt zich comfortabel bij korfballers Dalto

Daltospeelster Pia Donkers in het AD

Korfbalster Pia Donkers integreerde vliegensvlug bij Dalto, de korfbalhoofdklasser die vanaf zaterdag een nieuwe poging waagt de Korfbal League te bereiken. “Ik hou er niet van als mijn plaats altijd maar zeker is.”

Van Stan Bos
Driebergen

Pia Donkers verbleef afgelopen weekeinde met de Dalto-selectie in Doorwerth, waar de Driebergse formatie op trainingskamp was. Vrijdagavond oefende de ploeg tegen KVA, zaterdag was er een clinic rolstoelbasketbal, s middags een mentale sessie onder leiding van oud-rugbyster Tessa Veldhuis en ”s avonds een activiteit in de escaperoom. “Met zes mensen werkten we samen aan een plan om uit die kamer te kunnen ontsnappen. Dat zijn spelletjes waarbij je elkaar goed leert kennen”, vertelt Donkers. “Dat is me prima bevallen. Ik heb het heel goed naar mijn zin bij Dalto.”

Comfortabel

Het viel de Driebergse coaches Adriaan van Dijk en Mariska Veldheer sowieso al op hoe snel Donkers – die bij Wageningen, Oost Arnhem en in Friesland bij Quick’21 speelde – integreerde bij Dalto. Dat gevoel heeft Donkers zelf ook. “Ik voel me heel comfortabel in deze groep, die bestaat uit leuke, jonge mensen en openstaat voor nieuwkomers. Vanaf het eerste moment werd ik betrokken bij activiteiten. Dit zijn geen spelers die in groepjes bij elkaar gaan zitten. Met Karin van den Brink (overgekomen van SKF, red.) deed ik ook mee aan de zomertrainingen. Na wedstrijden gaan we regelmatig een hapje eten. Het loopt soepel.”

Dat Donkers met Dalto in aanraking kwam, berust niet helemaal op toeval. Rik Brouwer is haar vriend. Met hem speelde ze afgelopen seizoen bij Wageningen. Brouwer besloot dat zijn ambities in het trainersvak liggen en heeft nu Dalto 2 onder zijn hoede.

Huis

Afgelopen zomer kochten ze een huis in Driebergen. “Dat maakte de keuze qua reistijd ook makkelijker, maar Adriaan van Dijk kwam ook met een heel goed verhaal. Bij Wageningen vertrokken veel spelers en was het onduidelijk welke spelers ik om me heen kreeg. Ik ben 23 en zit nog niet in de situatie dat ik een team op sleeptouw moet nemen. Ik moet eerst zelf beter worden, wil competitie om me heen en hou er niet van als mijn plaats altijd maar zeker is. Ik moet juist op mijn kont worden getikt om beter te worden.”

Die instelling kan Dalto verder helpen om dit seizoen de belangrijkste droom te realiseren: een terugkeer naar de Korfbal League, het hoogste podium van Nederland. Donkers, in het dagelijks leven packaging engineer bij Philips in Eindhoven, heeft die ambitie gemeen met Dalto, maar beseft dat het een lange marsroute is, te beginnen zaterdagavond met het thuisduel tegen Tempo. “Het is een goede, maar zware uitdaging. We hebben nog niets. Ons eerste doel is om de play-offs te halen.” Donkers kan als nieuwkomer zeer waarschijnlijk rekenen op een basisplaats. “Ik voel me daar wel comfortabel bij”, antwoordt ze op de vraag hoe groot ze die kans acht. “Mijn persoonlijke ambities zijn ondergeschikt aan het team. Als ik niet in de basis sta, maar we bereiken toch de Korfbal League, ben ik net zo blij.”