Uit de krant van 23 januari 2017

Korfballers Dalto houden na zege op SDO zicht op plaatsing voor kruisfinales

Groot Hulze zorgt voor ‘gif’

Door de 40-25 zege op SDO houden de korfballers van Dalto zicht op plaatsing voor de kruisfinales. Met dank aan het gif van ‘klootzak’ Maarten Groot Hulze.

Stan Bos
Driebergen

20170123 foto AD

Maarten Groot Hulze legt aan. Foto Marco Spelten

Nummer 40, een paar seconden voor het laatste fluitsignaal, leverde Dalto een daverend applaus op. Hoenderdaal hunkerde naar die treffer, zoals het hunkert naar nieuwe successen. De plek op het één na hoogste korfbalpodium van het land voelt nog altijd als een dolksteek. De hoofdklasse moet slechts een hinderlijke onderbreking van één seizoen zijn. Dalto wil zich in november weer kunnen meten met de tien beste clubs van het land. luist daarom zijn die veertig treffers als doping voor de eindsprint van de Driebergers.

Niet te vergeten ook een revanche voor de heenwedstrijd, die in de slotfase zo kinderlijk verloren ging. Zoals doelpunten voor Dalto als een rode lap op een stier zijn, zo werken de Driebergers weer als extra motivatiemiddel bij tegenstanders. Die ruiken bloed en willen winnen van de ploeg die afgelopen seizoen uit de Korfbal League degradeerde. Tegen de opponenten waar Dalto weinig van heeft te vrezen, loopt het allemaal wel. Juist tegen de directe concurrentie – Nic en Wageningen – marcheert het niet en lijkt Dalto in fasen bevangen door de druk.

Simpel

Maarten Groot Hulze, zaterdag topschutter met twaalf doelpunten, wenst aan die statistieken weinig waarde te hechten. Hij bekijkt het simpel. “Nog acht keer winnen en dan staan we weer in de Korfbal League”. Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Groot Hulze, in de wetenschap dat Dalto nog tegen Wageningen en Nic aantreedt en daarna ook een kruisfinale en eindstrijd moet afwerken. “We hebben het nog in eigen hand. Kijk, vorige week wonnen we op wilskracht en met vechtkorfbal bij Rohda. Het resultaat telt. En ik vind dat wij gewoon heel goed kunnen korfballen.”

Die bevestiging gaf Dalto zichzelf zaterdagavond, terwijl het juist in die beginfase nog even alle hens aan dek was. SDO dreef bij Dalto in eerste instantie nog even op de hoge golven van een week eerder, toen OVVO ternauwernood werd verslagen, maar de Driebergers braken de weerstand in de knop. Meegaan in het bij vlagen opportunistische korfbal van SDO was niet de boodschap die scheidend coach Jorrit Bergsma zijn achttal meegaf. In Kamerik deed Dalto dat wel. Die ervaring was de ploeg slecht bevallen.

Op de momenten dat er paal en perk moest worden gesteld, stond Groot Hulze op. Niet alleen met precisiegoals, maar net zo goed met provocaties. Laten voelen dat je er bent. Of dat er een grens is bereikt.
Tien meter het andere vak in lopen om de tegenstander non-verbaal uit balans te brengen. Dalto heeft
daarmee de perfecte ‘klootzak’ in huis. “Zo ben ik inderdaad”, zegt Groot Hulze. “Dat kan ook mijn valkuil zijn, omdat ik iets te ver ga. Nu, tegen SDO, was het een kracht. In het veld ben ik geen ideale schoonzoon, maar zo hoef ik ook niet te korfballen. Take it or leave it.”

Zijn aanpak levert Dalto straks in maart – als de prijzen worden verdeeld – misschien wel de meest geambieerde prijs van de hoofdklasse op: promotie naar de Korfbal League. Groot Hulze brengt het gif met zich mee dat nodig is om het uiterste eruit te persen. “In eerste instantie moeten we vertrouwen op ons goede schot. Als dat niet lukt, kun je iets doen om het spel bij de tegenstander te ontregelen. Die kun je ook op een negatieve manier prikkelen, om jezelf te helpen en de tegenpartij te verzwakken.”

Dat er twee boeiende maanden staan te wachten, is zeker. Een positie bij de eerste twee is nog geen zekerheidje, de concurrentie is hevig. Groot Hulze houdt vast aan de wetenschap dat Dalto de uitkomst van de reguliere competitie nog in eigen hand heeft. “Wij moeten er alleen wel voor zorgen dat we niet door de ondergrens zakken, zoals bij Nic. Daarvoor moeten we keihard werken. Aan de andere kant moeten we ook uitstralen dat wij Dalto zijn, veel goals maken en lastig zijn te verslaan.”

Dat kan in maart zo maar weer opnieuw een daverend applaus opleveren in de Driebergse sporthal
Hoenderdaal.

Dalto – SDO 40-25 (22-10)

Scores Dalto:
Maarten Groot Hulze 12, Dico de Jager 9, René Siedsma 9, Remy Schulting 5, Paula Bos 2, Kaylee Alblas, Michelle van den Tempel, Anouk Wezendonk.