Pijnlijke nederlaag van Dalto/ Klaverblad Verzekeringen tegen DSC

20230107 Dalto-DSC

Het nieuwe jaar begon voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen in mineur met een zware thuisnederlaag tegen DSC uit Eindhoven (16-25). Dalto en DSC delen nu de koppositie in de Korfbal League 2.  In de eerste helft ging het aanvankelijk nog redelijk gelijk op, maar bij rust had DSC al een voorsprong van 7-11. Aanvallend zat Dalto niet in de wedstrijd, en aan het begin van de tweede helft lukte het helemaal niet meer om te scoren, waardoor het verschil met  DSC al snel onoverbrugbaar werd. Tactisch en mentaal ontbrak het Dalto aan veerkracht om het tij te keren. Het is nu zaak om lessen te trekken uit wat er mis ging, en dan weer met opgeheven hoofd verder te gaan en te laten zien dat we veel beter kunnen.

Verslag: Johan de Groot

Dalto 2 speelde eerder met 16-16 gelijk tegen DSC 2, nadat het de hele wedstrijd had voorgestaan. In de eerste helft scoorde DSC  de eerste goal pas na 14 minuten, en de 9-4 voorsprong van Dalto bij rust had nog hoger kunnen uitvallen. In de tweede helft werd het een hectische wedstrijd (met twee gele kaarten voor DSC) waarin de bezoekers steeds dichterbij kwamen. Dalto 2 speelde de eindfase niet goed uit, en in de allerlaatste seconde schoot DSC de gelijkmaker binnen.

Barry Schep zag het voor de wedstrijd van Dalto 1 nog zonnig in, mede in het licht van de gewonnen uitwedstrijd tegen AW.DTV, vlak voor Kerst: “Het spelbeeld was toen vanaf het begin in ons voordeel, ook al bleef het tot 6-6 gelijk. Toen het vak met Fenna en Quinty ging meescoren namen we snel een grote voorsprong, ook omdat we ze verdedigend onder controle kregen. Vanavond zal het tegen DSC in het begin wel hectisch zijn, het is een ploeg die volwassen speelt met twee duidelijke spitsen in Maaike en Robert Roubos. Ons voordeel is dat we over alle schijven kunnen scoren, en het feit dat we in de zaal anders dan op het veld met een schotklok spelen zou in de verdediging in ons voordeel moeten werken”.

Nog voor de wedstrijd begon was het al een heksenketel in Hoenderdaal, beide supportersgroepen waren volop te horen. De wedstrijd begon, wat DSC betreft, volgens de verwachte patronen. Maaike en Robert Roubos wisten in de beginfase samen al vijf keer te scoren. Bij Dalto ontbrak het nog aan goede aanvallen, vandaar dat de coaches al na zeven minuten een time-out namen bij een stand van 3-5.  Daarna leek Dalto het verdedigend beter onder controle te krijgen, en maakte Kris met een onderhandse sprong-goal 4-5. Karin zorgde voor een onderschepping in de verdediging, en Rene nam risico met een wegstapbal, maar die werd verdedigd gegeven. Kris zorgde met zijn derde doelpunt voor 5-5, even later kon Joost vrij aanleggen voor de 6-6, omdat zijn tegenstander Robert Roubos plotseling een kuitblessure opliep terwijl hij naar Joost wilde toelopen. Hij moest worden vervangen, en DSC nam een time-out om het anders neer te gaan zetten. Bij Dalto bleef het moeizaam gaan in de aanval, de schotklok werd overschreden, en er werd onnodig balverlies geleden. Ook in de rebound was DSC sterk, waardoor ze vaker konden schieten. Kris en Joost werden van vak gewisseld, maar tot de rust kon Dalto nog maar één keer scoren, dankzij Mathijs. DSC was ondertussen weggelopen naar 7-11 onder meer door twee doelpunten van Anne de Kok.

Toch leek er nog wel wat mogelijk voor Dalto in de tweede helft, als het normale niveau gehaald zou kunnen worden. Aan die illusie kwam echter snel een einde. Alle schoten van Dalto gingen mis en vijf damesgoals van DSC (waaronder één van oud-Daltospeelster Pia Donkers) zorgden voor een stand van 7-16. Na vijf minuten in de tweede helft was de wedstrijd in feite beslist. De coaches van Dalto probeerden met een time-out en het inbrengen van Lotte Steenbergen en Robin nog  het tij te keren, maar pas na tien minuten in de tweede helft kwam Dalto weer tot scoren: uit een strafworp maakte Joost de 8-18. De mentale opdoffer van de grote achterstand was in het spel terug te zien, onder meer in de vele plaatsfouten. Fleur, Thijs en Mats kwamen ook nog in het veld, maar het verschil was al gemaakt. DSC kon freewheelend naar het einde toe spelen. Op een gegeven moment was het 12-24 voor de ploeg uit Eindhoven. Gelukkig kon Dalto aan het eind nog wat terug doen, onder meer met twee doelpunten van Thijs en ook één van Mats. Kris scoorde twee seconden voor het eind de 16-24, maar in de slotseconde schoot Timo de Wit voor DSC vanaf de middellijn raak, waarmee de overmacht van DSC deze avond onderstreept werd.

Voor Dalto een teleurstellende avond dus, en uiteraard ook voor coach Barry Schep : “We speelden duidelijk onder ons kunnen. We hadden het verdedigend niet op orde, en daardoor kon DSC veel scoren via andere spelers dan normaal, en ze waren goed in het onderscheppen van onze dieptepasses. We hadden toen ons spel moeten aanpassen door het meer te gaan neerzetten. Maar doordat het niet lukte zag je ook dat we de moed verloren, waardoor het schieten ook minder zuiver werd. Weerbaarheid bij tegenslag is ook belangrijk, en hopelijk worden we door deze ervaring sterker. Wat de stand in de competitie betreft is er geen man overboord, en als we de juiste lessen leren komen we er vast weer bovenop”.
Niet onvermeld mag blijven dat de D-side de hele wedstrijd onvoorwaardelijk achter Dalto bleef staan,  en zo hoort het ook: we winnen samen, we verliezen samen, en we krabbelen samen weer op. Volgende week speelt Dalto uit tegen Oost-Arnhem.

Doelpunten Dalto:
Kris 5, Joost 4, Mathijs 3, Thijs 2, Mats 1, Robin 1.