Positief langs de lijn – Bij de E1

We geven regelmatig een tip om nóg positiever langs de lijn te staan. Maar hoe werkt dat in de praktijk? We nemen een kijkje langs de lijn.

Het is bijna 9.00 uur. Stijn, Floor, Tijme, Linde en Dennis staan klaar voor de start van de wedstrijd. Vandaag speelt de E1 tegen SKF E2. Coach Ingrid spreekt af dat ze vandaag veel overlegt met de reserve, die mag zeggen wat er goed gaat. Er is met ouders en kinderen, aan het begin van het seizoen, een afspraak gemaakt over reserve staan. Iedere week is een ander de aanvoerder, die speelt de hele wedstrijd en krijgt de tas met vieze shirtjes mee naar huis om te wassen. De andere vier kinderen staan die wedstrijd om de beurt 10 minuten reserve.

De ouders van de E1 zetten zich in voor het positief coachen. Dat is fijn want het lukt alleen als het samen gebeurt, ouders, coaches en kinderen. Monique zegt iedere zaterdag als Dennis naar korfbal gaat ‘Veel plezier!’, om te benadrukken dat het daar om gaat. Al kan ze het niet laten om er ‘Goed je best doen!’ aan toe te voegen, want ze blijft fanatiek. Langs de lijn is er best wat veranderd dit jaar, zo probeert Irene veel complimenten te geven maar de aanwijzingen aan coach Ingrid over te laten. De tip ‘Wel aanmoedigen, geen aanwijzingen’, helpt hierbij. Ouders met een korfbalachtergrond lijken dit soms moeilijk te vinden, ‘Je hebt zo snel een aanwijzing gegeven’. Een vader die zelf niet korfbalt, zoals Rolf, heeft niet de neiging tips te geven en geniet van het spelplezier. Als Stijn thuiskomt vraagt hij hem of de wedstrijd leuk was, maar natuurlijk is hij ook geïnteresseerd in de uitslag.

Als er thuis een opmerking wordt gemaakt over de scheidsrechter, proberen de ouders daar op een positieve manier op te reageren. ‘Misschien was het toch een beetje anders’ en ‘We maken allemaal weleens een fout dus de scheidsrechter ook’. Anita, die zelf ook wedstrijden fluit, merkt op dat de sfeer langs de lijn bij Dalto prettig is. De Dalto-coaches en het publiek gedragen zich voorbeeldig.

Ondertussen spelen de kinderen een leuke wedstrijd. Er worden mooie lange ballen en knappe diagonale passes gespeeld en iedereen kan van een flinke afstand schieten. Als Stijn reserve staat, vertelt hij aan Ingrid dat hij het goed vindt gaan en hij geeft een tip: ’Eerst vrijstaan dan pas schieten’. Met de uitslag van 14-8 lijkt het erop dat dat gelukt is. Na de wedstrijd en de strafworpen komen de kinderen moe maar enthousiast naar hun ouders. Het ziet er gezellig uit. De kinderen trekken als een hecht groepje van 5 naar elkaar toe. Samen genieten ze van de wedstrijden, trainingen en het oplopen bij Dalto 1. De spelers van Dalto 1 kennen ze wel, een speler van SKF wordt vandaag zelfs vergeleken met René Siedsma!

Alle ouders van de E1 bedankt voor de gezelligheid langs de lijn!

Dalto E1

Op de foto vlnr.: Stijn, Floor, trainster Ingrid, Tijme, Dennis en Linde