Positief langs de lijn – Bij de F2

We geven regelmatig een tip om nóg positiever langs de lijn te staan. Maar hoe werkt dat in de praktijk? We nemen een kijkje langs de lijn.

Samen met Simone (moeder van Kim) en Bianca (moeder van Stefan) kijk ik naar de wedstrijd van de F2. En ondertussen voeren we een goed gesprek. Hoe leef je als ouder met je sportende kind mee? En praat je daar met andere ouders over?

Door Carla Aarsen

“Hup Dalto!!”. We zijn het er roerend over eens: voor een positieve sfeer zorg je met zijn allen. Ouders moedigen aan, coaches geven aanwijzingen en onze scheidsrechters behandelen we met respect. Bianca: “goed dat de club daar aandacht aan besteedt”.

En de moeders brengen het ook in de praktijk. Ze moedigen het hele team luidkeels aan. En hebben niets dan lof voor de scheidsrechter-in-opleiding. Maar het is soms ook best lastig. Simone: “ik heb vaak toch de neiging om vooral naar Kim te kijken, wat ze goed doet en wat minder”. Bianca: “zeker toen Stefan net korfbalde kon ik het niet laten om aanwijzingen te gaan roepen, ook al wist ik dat dat echt niet helpt”.

Ze zijn zich allebei bewust van de valkuilen. “En we hebben het er met elkaar over”, zegt Bianca. “Als een ouder iets te fanatiek wordt zeggen we soms grappend: ‘hé, dat mag niet, positief coachen hè?’”. Maar soms bespreken we het ook iets serieuzer. In de kantine, met een kop koffie erbij, of thuis bij de afwas. Simone: “je ervan bewust zijn is eigenlijk het belangrijkste”.

Ze hebben ook nog tips voor wie het aanwijzingen geven écht niet kan laten: doe het zachtjes, alsof je voor jezelf commentaar geeft bij de wedstrijd. Of geef voor de volgende wedstrijd één duidelijke aanwijzing of tip mee: “let steeds op je meisje” bijvoorbeeld, of “lekker fel zijn”.

Bedankt dames, ga zo door!

Dalto/BNApp.nl F2

Thumbs up voor de F2: Simone en Bianca, met Kim, Stefan en Dina