Pyjamahelden en Ninja Mathijs

Column AvdP - Daltosite

Jammer genoeg bestaan er nog altijd verschillende mythes en legendes over het ontstaan van korfbal of over het worden van een legendarische korfbalninja ((忍者) ⚽️🥋).

Regelmatig is er zelfs verwarring met de Japanse ninjakrijger; Kana Kavé, die halverwege de 16e eeuw in het gouden tijdperk van de balsporten, leefde als een monnik in een klooster in Tibet. Zelfs de bond is er naar vernoemd; KNKV, maar hij was alleen een ‘gewone’ ninja en genadig kunstenaar in origami.

Nog ongeloofwaardiger is het verhaal dat een Amsterdamse onderwijzer in 1902, dit als spel heeft bedacht tijdens een bootreis naar het Zweedse eiland Ikea. Ja, tuurlijk😂. Hij had de boot zeker zelf ook in elkaar gezet! Waarschijnlijk is dit allemaal verzonnen om de sport een mysterieuze status te geven.

De echte legendes over korfbalninja’s gaan zelfs verder terug, nog voordat de tijd een naam had.

De eerste verhalen, geschriften en overblijfselen over het ontstaan van korfbal, komen van het Griekse eiland Corfu en het Indonesische Bali, wat dus later en uiteindelijk verbasterd is als het hedendaagse Nederlandse ‘Korfbal’. Wat eigenlijk ook veel logischer klinkt, als je er even over nadenkt!

Op Corfu zijn de eerste rieten rokjes en later ook de beroemde rieten ronde manden teruggevonden en overblijfselen van een eerste speelveld.

Op Bali zijn op diverse stranden verschillende soorten ronde ballen terug gevonden van geslepen kokosnoten en bananenbladeren en spoelen er ook nog regelmatig bidons aan. In het Colosseum in Rome is ooit de tekst teruggevonden; “Impetum facere in porta” wat zo goed als betekent: De Aanval Leidt Tot Overwinning.

In Portugal 🇵🇹 hanteren ze nog wel de originele spelwijze met de C van Corfebol, ik ben dan ook een groot voorstander om een deel van de competitie daar te laten spelen, het klimaat, het eten, de wijnen, de stranden, de vriendelijke mensen, het is een win-win.

Wellicht kunnen we zelfs een korfbalstaat oprichten, maar misschien overdrijf ik nu toch een beetje.

Terug naar het fenomeen ‘korfbalninja’ er schijnt op Terschelling ergens tussen de Boschplaat en het Groene strand, zeldzame perkamenten verborgen te liggen. Waarin wordt gesproken over het worden van dit zeldzame verschijnsel. Alleen onze korfbalprofessor en goereoe: Kees Rodenburg zou wellicht weten hoe daar te komen. Daarvoor gaan wel dagenlange meditatie en wadlopen aan vooraf, je moet eerst ‘heulemaal zen’ worden.

Wat ik ervan weet en er in geheime publicaties over heb gelezen, is dat het worden van een korfbalninja voor zeer weinigen is weggelegd en dat het gaat om excelleren in vele vaardigheden: Aanvalskracht, Verdediging, Rebound en Mentaal.

Daarnaast gaat het om bezieling en moet je gezegend zijn met een zeldzaam talent.

Het excelleren in een vaardigheid, wordt ‘Mikasa’ genoemd en het gaat erom uiteindelijk een ‘Mikazan’ te worden. Een meester in de korfbalsport, de volledige beheersing over alle vaardigheden en facetten van het spel en de ultieme controle over de bal en geest.

Dan wordt je een korfbalninja, waarvan de gouden ninja de ultieme status is.

Een van de oudste geschriften die ik ooit heb teruggevonden in mijn reis door Japan, begint met de legendarische zin: 攻撃は勝利につながる spreek je uit: Kōgeki wa shōri ni tsunagaru

Tja, en als je dan later hoort dat dat ook ‘De Aanval Leidt Tot Overwinning’ betekent…kippenvel. Dan wil je ook alleen maar bij deze club horen en is de kans zeer groot dat de gouden ninja bij Dalto rondloopt.

Hoe ik dit allemaal weet? Ik ben dan weer gezegend met drie zonen, die alles weten over NinjaGo, Pokémon en superhelden en dan ook werkelijk alles. Dus veel van mijn informatie komt van deze betrouwbare bronnen. Zaterdagavond zaten twee daarvan, keurig en geurig, gewassen en met natte haartjes in superhelden pyjamaatjes naast mij op de bank de Livestream te kijken.

Ondertussen vertellen zij mij alles wat ik moet weten over verschillende soorten Ninja’s, er zijn rode, blauwe, witte, groene en bezitten allemaal verschillende krachten, de beste is dus de gouden. Maar wees ook gewaarschuwd voor Lord Garmadon, het kwade monster die je test of je hart puur is en je soms laat twijfelen en je vertroebelt achter laat in gedachten.

Ooit is Mathijs den Ouden ook het kwade monster tegengekomen en wilde hij zelfs een groene ninja worden. Maar gelukkig duurde dat maar heel kort en heeft hij die verslagen en stroomt er weer goudgeel en ninjazwart bloed door zijn lichaam en lijkt hij er meer dan klaar voor om een ‘Mikazan’ te worden.

Want toen ik keek naar Mathijs, naar die prachtige schijnbewegingen, ze zijn bijna onnavolgbaar en lijkt het soms of hij zweeft over het veld. Zet de beelden in slow-motion met wat rustige klassieke muziek en het wordt pure kunst. Soms bijna zelfs magisch en lijkt het of iedereen stil en ademloos kijkt hoe de bal alleen de lucht kust van de mand. Dat noemen we een ‘mikadootje’.

Als je trouwens drie ‘naakte’ ballen scoort in een wedstrijd noemen we dat ook ‘mikazan’.

Om de status van de gouden ninja te krijgen moet je een ‘perfect score’ halen…Wat dat is? Tja, toen bracht ik twee in slaap gevallen jongetjes en informatiebronnen naar bed, dat hoor je misschien de volgende keer.

Om de geschiedenis te eren en een vorm van respect, mag je een doelpunt vieren met een ouderwetse ‘kraanvogel pose’. Nu nog kijken of we andere verloren ninja’s weer terug kunnen laten keren naar het Spinjitzu klooster in Driebergen en weer laten geloven in de oude geschriften en testamenten van het korfbal.

Sayonara,
AvdP

20200208 DALTO - ODIK