Seizoenseinde in mineur voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen

9 maart 2019, Dalto/Klaverblad Verzekeringen - AW.DTV

Door een thuisnederlaag van 24-29 in de rechtstreekse confrontatie tegen AW/DTV liep Dalto/Klaverblad Verzekeringen de tweede plaats in de Hoofdklasse B mis, en daarmee ook de play-offs voor promotie naar de Korfbal League. In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd (11-11), en ook de tweede helft begon met een evenwichtige score (16-16). Vanaf dat moment gaf de schotkracht van AW/DTV  de doorslag, en keek Dalto al snel tegen een onoverbrugbare achterstand aan (16-21). Aanvallend  werden vanaf dat moment  alle zeilen bijgezet, maar het mocht niet baten omdat AW/DTV met lange aanvallen en zuivere schoten de betere ploeg bleek.

Verslag: Johan de Groot

Op de vraag naar de belangrijkste troefkaart van Dalto antwoordde Herman van Gunst vooraf: “Dat we goed kunnen verdedigen. En als het niet lukt vanavond ligt dat waarschijnlijk aan het schotpercentage. Daarin zijn we dit seizoen te wisselvallig geweest.” Ook het voorkomen van overtredingen was zeker onderwerp van gesprek geweest in de voorbereiding: “Het lukt ons niet altijd om genoeg controle te hebben over de bewegingen, maar anderzijds is het ook een gevolg van onze manier van spelen. We verdedigen scherp, en dan kun je meer overtredingen tegen krijgen.”

De openingstreffer was voor AW/DTV, waarna Rudo een vrije bal benutte en meteen daarna de bal in de verdediging onderschepte. Mathijs zorgde met rake schoten voor een 3-1 voorsprong, terwijl AW/DTV ondertussen een stip miste. Dat was tekenend voor het nerveuze begin, van beide kanten overigens. Ook de scheidsrechter miste het een en ander, onder meer een voetbal en lopen met de bal door AW/DTV. De verdediging van Dalto zat goed in elkaar, en Pia en Paula zorgden voor een 5-1 voorsprong. Aanvallend liep het daarna echter moeizamer, en AW/DTV kwam terug tot 6-6. Het spel ging vervolgens gelijk op, waarbij de 8-8 van Mathijs (vanuit de lucht) een bijzonder mooie treffer was. Daarna wisselde de bal diverse keren van vak, maar zonder score. Vlak voor rust kwam de wedstrijd ineens tot leven, nadat Mathijs met een vrije bal voor 10-9 had gezorgd met nog een minuut te gaan. Rene scoorde fraai 11-9 uit de draai, maar kreeg daarna direct een doelpunt tegen. Dalto probeerde in de resterende seconden de voorsprong nog uit te bouwen, maar verspeelde de bal en ook de voorsprong, toen AW/DTV via een mooie combinatie voor de gelijkmaker zorgde met nog twee seconden te gaan.

Na de rust zette Maarten Dalto op voorsprong (13-12) na een doorbraak van Rudo, en met een doorloopbal zorgde hij ook voor de 14-12.  Met twee strafworpen kwam AW/DTV weer langszij. Bij Dalto stokte de aanval vervolgens, terwijl de heren van AW/DTV steeds vaker van afstand raak gingen schieten. Daarbij kwam dat Dalto er ook nauwelijks in slaagde verdedigende rebounds te pakken. Bij een stand van 16-18 nam Herman van Gunst een time-out, maar ook die kon het tij niet keren. AW/DTV liep uit naar 16-21, en in feite was de wedstrijd toen al beslist.  Dico kwam in de ploeg voor Maarten en deed wat hij kon (en goed kan): zijn eerste vier balcontacten leverden drie doelpunten en een strafworp op. Nadat Dico voor 21-25 had gezorgd leek AW/DTV door de schotklok te gaan, maar met een buzzer-beater werd het alsnog 21-26. Zo kon Dalto niet meer dichterbij komen. Kort voor tijd kreeg Paula haar dik verdiende publiekswissel, zij speelde haar laatste wedstrijd voor Dalto 1 in de zaal, en werd bedankt met een staande ovatie. Ook Herman van Gunst werd nog toegezongen door de D-side, als dank voor zijn inzet en kunde in zijn tweede termijn bij Dalto.
De wedstrijd eindigde op 24-29, een kater voor Dalto, dat voor het eerst sinds het in de hoofdklasse speelt de play-offs mist. Op basis van het spelbeeld in de tweede helft zat het er echter niet in, en zouden de play-offs waarschijnlijk ook geen succes worden. Als Dalto-supporters mogen we de selectie bedanken voor hun strijdlust dit seizoen en succes wensen om volgend seizoen nog een stapje beter te worden!

Herman van Gunst berustte in de nederlaag, al vond hij het knullig hoe Dalto de voorsprong van twee doelpunten kort voor rust had verspeeld. “Het schieten in de tweede helft liep gewoon niet goed. Bovendien hadden we te weinig rebounds en afstuitende ballen”. Wel had hij complimenten voor met name Rudo en Dico. Ondertussen vierde AW/DTV feest met de talrijke meegekomen supporters, een overwinning voor de Amsterdammers waar niets op af te dingen was.

Scores Dalto:
Mathijs 6, Rudo 5, Dico 4, Rene 3 (1), Maarten 3, Pia 2, Paula 1.