Toernooi Daltojeugd, finale A6 tegen B3

Zaterdag 17 april

Klik op de link voor de livestream: Finaledag jeugd Dalto/Klaverblad Verzekeringen

Finaledag Daltojeugd
Finale 2, tussen de A6 en de B3
De meeste spelers van de B3 zijn al aanwezig en trekken hun sportschoenen aan terwijl de laatste heren en trainer/medecoach Jan arriveren. Om 11:10 staat de poulefinale op de planning tegen de A6. Na zeven weken elke week een wedstrijd hebben we de tegenstanders goed leren kennen en tegelijk de veranderingen in de teams gezien. Waar de B3 in het begin moeiteloos van de A6 won en veel moeite had tegen de C2 was dat tegen het einde van de poulefase en in de halve finale op 10 april precies andersom. Van de A6 werd met 6-5 verloren en van de C2 werd met goed spel sterk gewonnen. We zijn compleet, we zoeken met z’n allen een rustige plek op en we bespreken de wedstrijd. De focus moet liggen op de aanvallende rebound. Zorg voor herhaling, zorg voor goede kansen. Schieten, vangen, herhalen is het plan. In de verdedigingen moet de doorloopbal eruit gehouden worden en als het even kan de rebound worden gewonnen. We verdedigen voor en vooral: communiceren. Roepen naar elkaar. Laat weten waar je bent en of je je vakmaatje ziet is de instructie.
Warmlopen, inschieten, het gaat weer bijna als vanouds. Elke week een wedstrijdje spelen heeft dit team enorm goed gedaan. Alle spelers stonden in januari op het veld en allemaal kwamen ze trouw elke week twee keer trainen, maar de motivatie daalde, de liergierigheid nam af en de ontwikkeling van de spelers stokte. Het begin van de interne jeugdcompetitie kwam niks te laat en maakte het voor een aantal spelers mogelijk binnen hele korte tijd enorme stappen te nemen. Hanne speelt nu verdedigend ijzersterke wedstrijden en gaat aanvallend steeds meer een rol op eisen, Freya pakt eindelijk haar kansen, Pepijn ontpopt zich tot een gevaarlijke aanvaller en Roma krijgt met de week meer vertrouwen. Is er niveauverschil in dit team? Uiteraard. We kiezen er echter voor om alle spelers evenveel te laten spelen zodat iedereen zich kan ontwikkelen. We wisselen bij wedstrijden alleen op prestatie als een speler het eigen niveau niet haalt. Op die manier wonnen we de najaarscompetitie en speelden we goede (en minder goede) wedstrijden in deze interne competitie. We creëerden hiermee een team wat voor elkaar werkt, voor elkaar juicht en elkaar coacht, iets waar ik als coach trots op ben dat dat gelukt is in een bizar seizoen zoals we dat nu nog steeds meemaken.11:10. Scheidsrechter Dennis fluit voor aanvang van de wedstrijd. Dat duurde overigens even, want met de B3 willen we tegenopstellen tegen de A4 heren die met de A6 meedoen, maar de A6 had nog wat tijd nodig om de tactiek te bespreken. Als iedereen dan eindelijk staat begint een finale waarvan we van te voren al wisten dat die spannend gaat worden.
De eerste verdedigende rebound is meteen voor de B3. Goed werk! De daarop volgende aanval wordt door Thomas meteen omgezet in een 0-1 score. Direct daarop wordt het zwakke punt van de B3 meteen afgestraft: passing is soms slordig en de A6 profiteert direct: 1-111:20. Deze coach moet de wedstrijd overlaten aan medecoaches Jan en William. Samen met een team van bijna alle KL verenigingen zijn we aanwezig in Ahoy voor de stream van de KL finale en daar heeft deze coach ook zijn taken. Gelukkig hebben we een stream met commentaar die ook in de auto prima te volgen is dankzij de 2 commentatoren langs de zijlijn. Dat commentaar was van een topniveau. De wedstrijd was zonder beeld heel goed te volgen, vooral omdat de commentatoren Yannick en Ivo goed voorbereid waren en namen bleven noemen.
De wedstrijd golft op en neer. De B3 voert aanvallend de opdracht prima uit: schieten, vangen herhalen. Misschien iets te goed, want ze vergeten bijna tien minuten lang te scoren. Tot Hanne een prima schot pakt en raak schiet, gevolgd door een prachtige pass over de schouder van Merel waardoor Daniël ongestoord de 1-3 kan binnenschieten.11:30. Coach Jan voert de geplande wissels door. Met zes heren en zes dames hebben we voor deze wedstrijd afgesproken dat iedereen tweederde wedstrijd speelt. Dat betekend dus vier wissels elke 20 minuten. De wissels hebben geen direct effect. Ze weten de verdediging van de A6 niet direct uit balans te brengen en er vallen helaas geen doelpunten.
11:34. Er wordt gefloten voor een stip. Fabian mag de stip nemen hoor ik de commentatoren melden. Een hele snelle blik op het scherm. Ik roep ‘handen’ naar m’n telefoon, want ik weet wat er gaat gebeuren. Fabian zou precies weten wat ik bedoel en zichzelf corrigeren, maar hoort me natuurlijk niet. Hij mist de stip. Ook de volgende minuten blijf het scoreboard op 1-3 staan

11:45. Tweede helft. De A6 opent meteen de score (2-3). Fabian pakt meteen zijn kans om de gemiste stip te wreken en maakt de 2-4. “Nu dichthouden” roep ik, maar euforie bij Fabian door het doelpunt gaat ten koste van de concentratie en de A6 slaat meteen terug. 3-4.
Weer volgt een lange tijd zonder score, totdat de B3 een stip weggeeft die in tweede instantie gescoord wordt, 4-4. “Kom op jongens, focus, goede kansen!” roep ik weer naar het scherm. Freya legt prompt de 4-5 binnen.
Daarna 5-5, 6-5, 6-6. De A6 heeft de draai gevonden hoor ik. Joris pakt veel ballen en kansen. Bram is sterker gaan rebounden. Ik hoor medecoach Jan vanaf de zijlijn roepen wat ik (soms hardop) denk.
Bij 7-6 weer achter. Freya krijgt een stip. Ik weet al dat ze die gaat scoren. Inderdaad, 7-7. Het wordt 8-7. Ik rij inmiddels Rotterdam in. Nog zes minuten op de wedstrijdklok. Wie zitten er op de bank, kan Jan met een tactische wissel in de laatste minuten toch iets forceren? Eigenlijk niet. Van achter de korf schiet Fabian de 8-8 binnen. Nog vier minuten. Dit wordt verlengen.

11:15. Dennis fluit einde wedstrijd. De stand is 8-8 en ik kom aan bij Ahoy. Snel gooi ik het materiaal uit de bus bij de loading dock van de RTM-stage en stap meteen weer in. Ik moet elders parkeren gelukkig, dat kost nog wel even tijd waarin ik mooi de wedstrijd kan blijven volgen. De verlenging is gestart. Er volgen kansen over en weer, maar geen doelpunten.
Einde verlenging. Ik zit in mijn bus op P3 van Ahoy, telefoonscherm voor m’n neus en angstvallig kijkend naar het dalende percentage wat de batterijcapaciteit moet voorstellen, nog 23%. Haal ik daarmee de 2de verlenging? Ik hoop het wel. Golden goal. Hoe spannend moet het worden. En hoe werkt dat eigenlijk? Scheidsrechter Dennis weet het, medecoach Jan weet het, dan komt het goed. Meerdere aanvallen, over en weer. De spanning wordt ongezond als de batterijcapaciteit naar 16% daalt. Medecoach Jan toont lef wisselt in het aanvalsvak nadat de scheidsrechter voor een aanvallende overtreding gefloten heeft. Roma komt terug in het vak voor Lieke. “Erbij” roepen Jan en ik ongeveer tegelijk. Roma trekt een sprint naar haar directe tegenstander, krijgt de bal nagenoeg in de handen en legt hem feilloos in de korf. Ik zie en voel de ontlading bij de spelers en bij vooral Roma. Dit had zij zo ontzettend nodig. De ouderapp ontploft ongeveer.
9% batterij. Ik zet mijn telefoon op extreme spaarstand tot ik een moment vind om op te laden. Deze overwinning vieren moet op een later moment, want bij mij moet de knop om en de focus naar de KL-finale. Die belooft ook spannend te worden…

René

Nog een verslag van de B3

Na al een aantal weken een leuk toernooi te hebben gespeeld, is het vandaag de dag van de finale. De finale gaat tussen de nr. 1 en nr. 2 uit de poule: de A6 en B3.

De spanning is voor de wedstrijd voelbaar. De ene trainer wacht met de opstelling tot de ander op het veld staat, de ander probeert een psychisch spel te spelen door de wedstrijdbal te wisselen. Het wordt een spannende wedstrijd, de degens zijn geslepen…..

Scheidsrechter Dennis fluit voor de start van de wedstrijd en de A6 mag de wedstrijd beginnen. Na het eerste schot van de A6 neemt de B3 de bal over en brengt deze naar het aanvalsvak wat direct via Thomas tot de eerste treffer leidt van de B3. Na een slordige pass en een goede wegdraai actie maakt Suus de 1-1.
Daarna wordt de wedstrijd vervolgd met een aantal minuten waarin er nauwelijks wordt geschoten.
De bal wordt door de B3 naar het aanvalsvak gebracht, waarbij Pepijn een mooie doorloopbal neemt, maar helaas mist. De B3 kan wel een aantal keren van afstand schieten door steeds de rebound te pakken, maar er wordt niet gescoord. Het spel gaat gelijk op en na de 18e minuut scoort Hanne van afstand de 1-2 voor de B3. Een minuut later weet Daniël de score uit te breiden naar 1-3.

In de 20e minuut wordt het complete aanvalsvak van de B3 gewisseld en gaat het spel verder. In de 24e minuut krijgt Fabian van de B3 een strafworp, maar deze wordt helaas gemist. Na een sterke fase van de B3 waarbij er veel wordt geschoten, met veel rebounds zijn en veel heroveringen in het aanvalsvak, wordt er niet meer gescoord en gaan we naar de tweede helft.

De tweede helft wordt door de B3 gestart, maar in de derde minuut schiet Bram de A6 naar 2-3. Fabian neemt de bal vanaf de middenlijn uit, zet zelf een geweldige doorloopbal op en scoort 2-4. Bij de eerstvolgende aanval van de A6 scoort zijn broer Joris de 3-4 voor de A6. Pas in de tiende minuut van de tweede helft is er weer een serieuze kans voor de A6. Fabian maakt de overtreding op zijn broer Joris die een strafworp mee krijgt. Deze wordt door Joris gemist, maar in de rebound gescoord door Lisa 4-4. Kort na deze score krijgt Freya een korte kans en treft doel 4-5.

Na een verdedigende fout van Pepijn krijgt Rianne een strafworp en scoort 5-5. De A6 en B3 gaan nu gelijk op. In de 16e minuut van de tweede helft begaat Thije een discutabele overtreding waar een vrije bal voor wordt gegeven. Joris neemt deze vrije bal en scoort 6-5. Voor het eerst in de wedstrijd staat de A6 voor, maar Roma scoort direct de gelijkmaker 6-6. Daarna zijn de kansen over en weer. In de 20e minuut van de 2e helft laat Flip zijn broer Bram iets te vrij en brengt Bram met een afstandsschot de stand op 7-6. Met nog tien minuten te spelen is het een hele spannende finale. In minuut 23 krijgt Freya een strafworp en scoort de gelijkmaker 7-7.

We naderen het einde van de wedstrijd en de spanning is om te snijden.

Vijf minuten voor tijd draait Lisa goed weg bij Thije en scoort de 8-7. Met nog vier minuten op de klok gooit Jasmijn de bal richting achterlijn in de handen van Fabian. Met een mooi schot brengt Fabian de score weer op gelijke hoogte 8-8. In de laatste paar minuten van de reguliere speeltijd zijn het de schoten van Lieke, Daniël en Bram die geen doel treffen en de speeltijd zit erop.

Er wordt twee keer 5 minuten verlengd, waarbij bij gelijke stand in de tweede helft het eerstvolgende doelpunt de golden goal zal zijn.

Eerste helft van de verlenging. De B3 mag de aanval starten. Flip krijgt een korte kans en mist en de A6 neemt over. Broer Bram schiet van afstand en ook hij mist doel. Het spel gaat heen en weer. Lieke met een doorloopbal en Daniël van afstand missen beide de korf en zo lopen we naar het einde van de eerste helft van de verlenging.

De tweede helft start. Er zal gespeeld worden om de golden goal. De A6 neemt de bal uit.

Bram schiet als eerst op de rand van de korf. Ook Lieke raakt de korf. De rebound is voor Daniël en gooit de bal naar Lieke. Lieke mist en de A6 neemt over. Suus schiet en mist op een haar na. Thomas probeert de bal naar het andere vak te krijgen, maar Bram onderschept de bal en gooit deze naar de vrijstaande Julia onder de korf. Julia neemt de korte kans en….. mist. Bij het uitverdedigen van de A6 verzorgt trainer Jan van de B3 de gouden wissel, Lieke wordt gewisseld door Roma. Bij het uitverdedigen van de A6 wordt er ter hoogte van de stip de bal recht in de handen van Roma gegooid. Roma richt de bal op de korf, schiet en……scoort!!!!

De B3 is winnaar van deze finale van een geweldig georganiseerd toernooi!

William

 

 Carel sr