AD Utrecht Sport: Wen en Joyce uit Taiwan aan de slag bij Dalto

"Deze korfbalcompetitie is de beste van de wereld"

22 oktober 2015

Driebergen • De procedures duurden wat langer dan verwacht, maar de Driebergse Korfbal League-club Dalto heeft zijn twee Taiwanese aanwinsten binnen. De korfbalsters Ya-Wen Lin en Chou-Ying Li zijn vanaf eind november te bewonderen op het hoogste korfbalpodium van Nederland.

Stan Bos

Met kleine oogjes stond de Dalto-delegatie afgelopen zondagochtend bij het krieken van de dag op Schiphol. Bepaald geen moment om vroeg uit de veren te gaan, maar nu was er een goede aanleiding. Twee korfbalsters uit Taiwan landden om tien voor half zeven op de luchthaven na een lange vlucht vanuit Hong Kong. Ya-Wen Li (21 jaar, roepnaam Wen), Chou-Ying Li (26 jaar, roepnaam Joyce) versterken dit Korfbal League-seizoen, dat eind november begint, het Driebergse vlaggenschip dat onder leiding staat van Jorrit Bergsma.

Slag of stoot
Zonder slag of stoot ging dat allemaal niet, schetst Dalto-voorzitter Paul van de Griendt. Het UWV gaf de werkvergunning af, het IND de verblijfsvergunning en de ambassade in Taiwan moest de verblijfsvergunning fysiek uitreiken. “Die instanties moesten wij allemaal op één lijn krijgen,” aldus Van de Griendt. “Die welwillendheid was er gelukkig, terwijl dat met de huidige vluchtelingenproblematiek misschien helemaal niet logisch is. Die organisaties moeten zeker nu heel strikt de regels volgen.”

Het nam niet weg dat Wen en Joyce afgelopen zondag eindelijk voet zetten op Nederlandse bodem. Een dag later dan gepland, want Dalto wilde de nieuwe aanwinsten eigenlijk 24 uur eerder presenteren tijdens de fandag. De twee Taiwanezen, die eerst met Chinees Taipei deelnemen aan het WK korfbal in België, dat volgende week vrijdag begint, krijgen een dak boven hun hoofd bij een Driebergse korfbalfamilie. “Daardoor kunnen ze makkelijker integreren,” zegt Van de Griendt. “Wen en Joyce komen in een gezin waar de zoon Chinees studeert. Hij leert hen Nederlands spreken en zij leren hem Chinees.”

Engelse taal
Ondanks dat beide speelsters de Engelse taal redelijk machtig zijn, zal de taal- barrière op het eerste oog het grootste probleem worden. Topkorfbal gaat in een moordend tempo en daarbij is een goede communicatie cruciaal. “Dat wordt de grootste uitdaging,” aldus Van de Griendt.

Wen en Joyce waren zondag nog maar (bijna letterlijk) koud in Driebergen, of ze werden alweer naar het trainingskamp van de nationale ploeg in Papendal, nabij Arnhem, gedirigeerd. Maar niet voordat ze nog even konden melden hoe blij ze zijn dat ze in Nederland mogen korfballen. “Het is voor mij een droom om in de Nederlandse competitie te spelen, omdat dit de beste korfbalcompetitie ter wereld is,” zegt Wen, die acht jaar korfbalt. Joyce, die vijf jaar langer actief is: “Ik wel mezelf vooral uitdagen door hier te komen korfballen.”

In de Korfbal League zullen ze niet worden teleurgesteld.

Daltospeelsters Joyce en Wen
De Taiwanese korfbalster Joyce (links) en Wen zijn in Nederland.
Foto Marco Spelten