AD Utrecht Sport: Groot Hulze held Dalto.

Driebergers verrassen DVO in hol van de leeuw.

Maandag 30 november 2015

Bennekom • Met een op zes plaatsen gewijzigd team verrasten de korfballers van Dalto tijdens de start van de Korfbal League. In het hol van de leeuw werd concurrent DVO met 24-23 verslagen. Maarten Groot Hulze scoorde elf keer

Stan Bos

20151128-DVO-Dalto-Actiefotografie-4076

Maarten Groot Hulze viert de verrassende zege van Dalto. Foto Marco Spelten

De eerste pannenkoeken zijn voor de kinderen. Maarten Groot Hulze moest even lachten om zijn eigen woorden. Het is geen ongebruikelijke uitspraak in de Dalto-selectie, dat een training vaak begint met een schotspelletje. Wie die wint, krijgt steevast te horen dat de eerste pannenkoeken voor de kinderen zijn. Met andere woorden: later worden de prijzen pas echt verdeeld. Zo keek Groot Hulze, die elf keer scoorde, ook tegen de winst op DVO aan. Blij, maar wel met beide voeten op de grond. Er is nog niets gewonnen.

Toch vierden de Driebergers de overwinning in Bennekom alsof handhaving in dit nieuwe Korfbal League-seizoen al is beklonken. Voor wie de recente geschiedenis kent, is dat niet meer dan logisch. Alle toppers vertrokken. Dalto startte zaterdagavond in een bomvolle DVO-hal met zes nieuwe basisspelers ten opzichte van de eerste zaalwedstrijd van vorig seizoen, kreeg een nieuwe technische staf en hoorde in aanloop naar de competitieouverture te pas en te onpas dat ze met deze nieuwe ploeg degradatiekandidaat nummer één waren.

Dat is geen onlogische gedachtegang, maar de Driebergers logenstraften bij de competitiestart hun critici. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Peter van der Terp, uitblinker in het fluiten voor futiliteiten, stond er een hecht team dat niet uiteenviel toen Dalto het zwaar had. Dat is niet alleen een compliment voor de ploeg, maar ook zeker voor het trainersduo Jorrit Bergsma en Ben Verbree, die slim gebruikmaken van de underdogpositie. Groot Hulze: “Dat wij er als team staan, moest ook wel. Deze zege is zó lekker. Wij willen gewoon een goed gevoel overhouden aan de wedstrijden die omcirkeld staan.”

Sleeptouw

Groot Hulze nam Dalto bij de hand. Juist hij, de korfballer die zo vaak tegen het eerste aanschurkte maar nooit helemaal onomstreden was, nam bijna de helft van de productie voor zijn rekening. Groot Hulze nam zijn vakgenoten op sleeptouw. Gilbert Punt kwam van ODIK uit de overgangsklasse en Anouk Wezendonk heeft nauwelijks relevante League-ervaring. “Als het even niet draait, zorg ik dat er een plan komt. Maar het komt niet alleen van mij, hoor. We zijn met z’n allen verantwoordelijk. Niet alleen één of twee spelers.”

Daar ligt de komende weken de uitdaging voor Bergsma en Verbree. Want wat als Groot Hulze een wedstrijd aan banden wordt gelegd? Tegenstanders gaan zich wapenen. In zijn vak wist alleen Punt één keer te scoren. Het andere viertal scoorde over meerdere schijven en beter verdeeld. Zoals Ya-Wen Lin, de Taiwanese aanwinst die drie keer trefzeker was en bij haar invalbeurt liet zien aan te kunnen haken aan het hoge niveau. Hoe dan ook, Dalto verraste vriend en vijand. “Niemand had verwacht dat wij hier zouden winnen,” zei Bergsma over de zege in het hol van de leeuw. Hijzelf misschien ook wel niet.

DVO – Dalto 23-24 (12-12).

Scheidsrechter: Peter van der Terp
Assistent: Auke Wiering
Gele kaart: Ben Verbree

Toeschouwers: 800

Dalto met scores:
Dico de Jager 4, Rudo Schulting 2, Kaylee Alblas, Marlies Dingemans;
Maarten Groot Hulze 11, Gilbert Punt 1, Anouk Wezendonk, Paula Bos.
Wissels: Rene Siedsma 3, Ya-Wen Lin 3, Saskia Lieman.