Veel voorkomende klachten. . .

Het syndroom van Osgood Schlatter

In samenwerking met Fysiotherapie Driebergen, sponsor van Dalto C1, hebben we de rubriek ‘Veel voorkomende klachten…’ gemaakt, om de kennis over sportblessures binnen onze vereniging te vergroten.

Kinderen verschillen van volwassenen op veel verschillende vlakken. Een groot verschil is dat kinderen nog in de groei zijn. Er zijn verschillende klachten die in de kinderleeftijd kunnen ontstaan die samen lijken te hangen met de groei. Veelvoorkomende aandoeningen/ klachten kunnen zijn:

  • Enkel klachten; vaak zwikken, instabiliteit, doorgezakte voeten
  • Hiel/hak problemen
  • Achillespees verkortingen
  • Knieklachten; knieschijf, instabiliteit, kruisbanden/ meniscus
  • Liesklachten
  • Schouderklachten; arm/schouder uit de kom, instabiliteit
  • Spierzwakte na bijvoorbeeld breuken/kneuzingen etc.
  • Hypermobiliteit

In de eerste rubriek staat het syndroom van Osgood Schlatter centraal.

Het syndroom van Osgood Schlatter
Het syndroom van Osgood Schlatter treedt op in één of beide knieën, meestal aan het einde van de groeispurt bij kinderen die veel sporten. Net onder de knieschijf kun je een bobbel voelen op het scheenbeen. Op die plek hebben kinderen vaak pijnklachten. Vaak treden de pijnklachten op als het kind sport of beweegt en soms is de bobbel iets verdikt. Ook bij traplopen of knielen doet de knie zeer. In de beginfase zijn de klachten soms wel, soms niet aanwezig. Naarmate de klachten langer bestaan zijn ze vaak ook langer aanwezig.

De pijn wordt veroorzaakt doordat de bovenbeenspier, die over de knie loopt en vastzit aan de bobbel op het scheenbeen, te hard trekt. Vaak is deze spier ook wat minder soepel dan bij leeftijdsgenoten. Het syndroom van Osgood Schlatter gaat in meer dan 90% van de gevallen vanzelf over. Dit kan echter lang duren, soms een aantal maanden, soms meer dan een jaar. Op het moment dat kinderen fanatiek blijven sporten ondanks de pijnklachten, kunnen de klachten toenemen.

De rol van de kinderfysiotherapeut
Afhankelijk van de duur en ernst van de klachten kan het kind rechtstreeks bij de kinderfysiotherapeut aangemeld worden, of wordt het verwezen door de orthopeed of huisarts. De kinderfysiotherapeut gaat samen met het kind kijken welke activiteiten pijn veroorzaken. In het begin van de behandeling zal het kind rust moeten inbouwen in zijn activiteiten. De pijnlijke activiteiten dienen vermeden te worden. Op het moment dat de pijn afneemt kunnen de activiteiten langzaam weer opgepakt worden, waarbij het kind als laatst de zwaarste activiteiten kan hervatten. Ondertussen kan het kind wel andere activiteiten uitvoeren, waarbij het geen pijn heeft. De kinderfysiotherapeut zal met het kind op zoek gaan naar activiteiten die wel goed gaan. Daarnaast kunnen specifieke oefeningen helpen bij het herstel van de klachten.

fysiotherapie-driebergen-daltosite