Veelbelovende seizoenstart van Dalto/Klaverblad Verzekeringen

20221112 Jesper Dalto-TOP

In de eerste wedstrijd van het zaalseizoen was Dalto/Klaverblad Verzekeringen duidelijk de betere van TOP/IAA Fresh uit Sassenheim. Dalto won met 25-21, maar gezien het wedstrijdverloop was een grotere overwinning mogelijk geweest. Dalto speelde energiek en zette in de verdediging veel druk op de bal. De dames van Dalto -waaronder debutanten Fenna en Quinty- hadden daarin een groot aandeel, en met 12 doelpunten ook in de score.

Verslag: Johan de Groot
Foto: Hans Bömer

Voordat het eerste aan de beurt was speelde ook Dalto 2 zijn eerste wedstrijd van het zaalseizoen, eveneens tegen TOP. Dalto liep drie keer uit naar een ruime voorsprong, maar zag TOP telkens weer terugkomen. Bij 22-22 kon het alle kanten op, maar Dalto hield het hoofd koel en liep nog een keer uit, naar 27-22 en uiteindelijk 29-23.

De sfeer in Hoenderdaal was weer als vanouds, de supporters van beide teams lieten zich luidkeels horen. Tijdens het inschieten vertelde coach Barry Schep, nog niet te weten waar Dalto precies staat vergeleken met de andere clubs in de Korfbal League 2: “We zijn direct na het vorige zaalseizoen begonnen met een andere speelwijze, we willen op een aanvallende manier verdedigen, en ook in de aanval proberen dominant te zijn door dynamisch korfbal. We willen het publiek vermaken en natuurlijk ook rendement halen. Dat kost echter tijd, maar we zijn op de goede weg. We zullen blijven spelen met onze basis van vijf heren en vijf dames, waarbij Lotte Keuning nog aan het terugkomen is van een meniscusoperatie”. Over tegenstander TOP: “Het is een grote club die graag terug wil naar het hoogste niveau, maar ze zijn na de degradatie een paar spelers kwijt geraakt. Ze zullen opnieuw moeten bouwen, al hebben ze met bijvoorbeeld Nick Pikaar en Julia en Milou Schuiling zeker nog veel kwaliteit”.

Dalto ging voortvarend van start: het eerste schot van Joost was meteen raak, en Karin verdiende met een actie naar binnen een strafworp, waardoor het snel 2-0 stond. Het scherpe verdedigen van Dalto zorgde er vervolgens voor dat het andere vak van Dalto wel vijf keer kon aanvallen, zonder dat TOP echt gevaarlijk kon worden. In het tweede aanvalsvak van Dalto werden wel goede kansen gecreëerd, maar liet de afronding te wensen over. Toen de bal voor de zesde keer in de aanval kwam, was het Quinty die met een omdraaibal voor 3-0 zorgde. Een achterwaartse pass van Rudo op Kris werd niet beloond met een doelpunt, en TOP kon terugkomen tot 3-2. Mathijs schoot van afstand zijn eerste binnen (4-2), en het was duidelijk dat met Joost onder de korf Dalto heel veel ballen kon overhouden. Rudo kon ondanks een duw in de rug met een doorbraak de 5-2 scoren, en even later was het Lotte van Montfort die de 6-3 binnen schoot. Fenna zorgde met twee doelpunten voor een 8-4 voorsprong, en het publiek zong ‘alles is voor Joost’, die niet alleen reboundend zeer sterk was, maar ook zijn tegenstander blokte en de 9-5 scoorde.  Toen Kris uit de ‘hoek van Hennie Haalboom’ de 10-5 maakte stonden alle spelers van Dalto op het scorebord, waarmee de ambitie om gevarieerd aan te vallen werd onderstreept. Aan het einde van de eerste helft verslapte Dalto echter wat, waardoor TOP de achterstand kon verkleinen. Met nog 14 seconden te gaan verspeelde Dalto de bal in de aanval en kon Milou Schuiling voor een 12-9 ruststand zorgen. Weliswaar een voorsprong, maar het had meer kunnen en moeten zijn.

De tweede helft begon goed voor Dalto met een goal van Mathijs en een schotklokoverschrijding van TOP. Rudo miste vervolgens een doorloopbal, waarna TOP terug kon komen tot 13-12, met twee doelpunten van de tegenstander van Karin. Ze liet zich echter niet van de wijs brengen en scoorde zelf op een belangrijk moment  de 14-12. Mathijs counterde twee opeenvolgende aanvallen met een blok, en dat gaf Quinty en Fenna de kans om de voorsprong uit te breiden tot 16-12. Ondertussen had TOP een omstreden strafworp gemist en gingen beide ploegen wisselen. Bij Dalto kwam Rene in de ploeg voor extra reboundkracht, bij TOP werd Pikaar naar het andere vak gebracht om Mathijs te verdedigen, die opnieuw raak had geschoten voor 17-13. TOP ging steeds fysieker spelen, maar dat belette Fenna niet om van achter de korf de 18-13 te scoren. Rene deed even later hetzelfde, en de wedstrijd was min of meer beslist. Bij een stand van 20-15 kreeg Fenna een stip, die ze scoorde maar moest hem nog een keer over nemen vanwege een time-out van TOP. Ze liet zich echter niet van de wijs brengen en scoorde alsnog. Een mooi doelpunt was de 22-15 van Joost in een een-tweetje met Mathijs die de bal aan de middellijn had veroverd op Nick Pikaar, die uit balans raakte en de perstafel met een kort bezoek vereerde. In de laatste fase kwamen Kris en Justin nog in het veld en zij toverden samen de 23-16 op het scorebord (goal van Kris), en Justin luisterde zijn debuut in het eerste nog op met een doelpunt uit een strafworp (25-18). Toch was Dalto slordig in de laatste fase, TOP scoorde zes keer in minder dan drie minuten, en kwam nog terug tot 25-21. De overwinning werd niettemin terecht gevierd, want over de hele linie liet Dalto zien over kwaliteit en energie te beschikken die ons dit seizoen nog ver kan brengen.

Joost was na afloop uiteraard tevreden met de manier waarop hij zijn stempel op de wedstrijd kon drukken: “We hadden in ons vak meer over, we hebben wat statischer gespeeld dan we van plan waren, maar in deze wedstrijd was dat het beste plan. Verdedigend hebben we veel druk op de ballijnen gezet, en dat pakte goed uit”. Quinty: “Ik was behoorlijk gespannen voor de wedstrijd, maar toen het eerste fluitsignaal eenmaal geklonken had was ik gefocused op het spel. Het is mooi om te merken dat de manier van spelen waarop we hebben getraind er in de wedstrijd ook uit komt”. Barry: “Een mooi begin, al kijk ik als coach natuurlijk ook naar wat er nog beter kan. Zo vond ik ons aan het eind van de eerste en van de tweede helft te slordig. Mathijs en Joost hadden veel over, en de dames hebben ook veel gescoord. Dat is ook een wapen dat we nu als ploeg hebben”.

Doelpunten Dalto:
Fenna 6, Mathijs 4, Joost 4, Karin 3, Quinty 2, Kris 2, Rudo 1, Lotte van Montfort 1, Rene 1, Justin 1.