Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – AW.DTV

Sterke tweede helft levert Dalto/Klaverblad Verzekeringen overwinning op tegen AW.DTV

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - AW.DTV

Rudo Schulting verdedigt een schot van AW.DTV-speler Jim Snel

Dalto/Klaverblad Verzekeringen won de thuiswedstrijd tegen AW.DTV met 22-18, waardoor de (met DSC gedeelde) koppositie behouden blijft. In de eerste helft had Dalto de nodige moeite met de ploeg uit Amsterdam, wat resulteerde in een achterstand van 11-12 bij rust. Na de pauze hield de verdediging van Dalto de deur dicht, en werd aanvallend onder leiding van de uitblinkers Mathijs den Ouden en Fenna Cavelaars het verschil gemaakt, waardoor het toch nog een vrij comfortabele overwinning werd.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

“De wedstrijd van vorige week tegen Oost-Arnhem uit was vooral in de tweede helft goed”, zei coach Barry Schep. “In de eerste helft maakten we 16 goals, maar toch waren we niet tevreden over ons spel. Dat tekent de gedrevenheid  van het team. Met uiteindelijk 35 goals was het een mooie revanche op de off-day tegen DSC, ook al zie je dat wanneer het aanvallend beter gaat we soms verdedigend weer wat laten liggen.” En op de vraag of hij verwacht dat AW.DTV anders zal gaan spelen dan in de heenwedstrijd: “We hebben daarin wel wat lessen gehad dit seizoen, en het er onderling over gehad hoe we om moeten gaan met de verschillende speelwijzen van onze tegenstanders. Ik hoop dat we daarin vanavond de juiste keuzes maken.”

Dalto/Klaverblad Verzekeringen 2 speelde vooraf een uitstekende wedstrijd tegen Blauw-Wit 3. In het tweede deel van de eerste helft werd er uit alle hoeken en standen raak geschoten, wat een ruststand van maar liefst 20-10 opleverde. De hele ploeg was goed op dreef, Yannick viel op met een paar bijzonder fraaie doelpunten, en ook Fleur en Joni vormden een effectief aanvalsduo. In de tweede helft deed Dalto 2 het iets rustiger aan, maar de uitslag van 33-20 zegt genoeg.

Dalto 1 begon goed met een typisch Mathijs-doelpunt: schijnbeweging naar voren, beweging naar achteren en schieten. Rene verdubbelde de score met een typisch Rene-doelpunt: omdraaien vanuit de rebound en met een korte beweging raak schieten. Het zag er goed uit, temeer daar het op papier sterkste aanvalsvak van AW.DTV (met Ilona van den Berg en Jim Snel) nu moest gaan verdedigen. Dat deden ze echter goed, en de tweede aanval van Dalto was nog niet trefzeker. De verdediging van Dalto hield lang stand zodat het na zeven minuten nog steeds 2-0 was. Daarna scoorde Cedric Pardieck twee keer voor de bezoekers, waardoor het weer gelijk werd. Dat duurde maar een paar seconden, want bij het uitnemen van de bal schoot Karin direct raak. Mathijs maakte er met een vrije bal 4-2 van, en pas na 15 minuten scoorde het eerste aanvalsvak van AW.DTV voor het eerst, door een stip van Ilona, die prima verdedigd werd door Fenna. Daarbij pakte Fenna ook nog veel verdedigende rebounds. De frustratie bij Ilona vertaalde zich in een woede-uitbarsting richting scheidsrechter, wat haar een groene kaart opleverde. Het ging nu aan beide kanten moeizaam, wat de Dalto-coaches er toe bracht om bij 6-6 een time-out te nemen. In korte tijd werd er daarna veel gescoord, maar het waren de bezoekers die in de rest van de eerste helft het initiatief hadden. Quinty was in deze fase belangrijk bij Dalto met drie doelpunten, waardoor een grotere voorsprong van AW.DTV werd voorkomen. Door twee doelpunten van Ilona kwam AW.DTV op 10-12, maar Rudo maakte 14 seconden voor rust de belangrijke aansluitingstreffer.

Na rust was het aanvankelijk nog nagelbijten voor de (dit keer nogal rustige) Dalto-supporters. AW.DTV scoorde een vrije bal, en de schoten van Dalto misten zuiverheid. Op dat moment stond echter Mathijs op als aanvalsleider van zijn vak en bracht hij met twee afstandsschoten de stand op 13-13. Verdedigend had Dalto het prima voor elkaar in de tweede helft, en Kris zorgde weer voor een voorsprong. Dat hij daarbij luidruchtig werd toegejuicht had ook te maken met de manier waarop hij kort daarvoor door zijn tegenstander onder de korf werd vastgezet (waarvoor de scheidsrechter terecht een waarschuwing gaf). Fenna schoot van afstand de 15-13 binnen, en AW.DTV voelde zich gedwongen een time-out te nemen. Daarna scoorde Ilona wel de 15-14, maar even later moest zij door een enkelblessure worden vervangen. Mathijs en Fenna bleven sterk in de afronding, en zorgden er met ieder twee goals voor dat Dalto kon uitlopen naar 19-16. Joost kwam ondertussen in de ploeg voor Rene, en even later kwam Fleur voor Karin. Dalto kwam in een flow: Mathijs blokte een schot van Pardieck, en de immer bikkelende Karin vloog richting de middellijn om de bal te onderscheppen. Quinty zag dat Rudo onder de korf vrij stond, en de aanvoerder wist deze moeilijke kans te benutten. Lotte van Montfort had tot dan toe weinig geluk met haar schoten, maar met de 21-16 scoorde ze wel de beslissende treffer. AW.DTV nam nog een time out, maar uitte in het veld vooral veel onnodige frustratie richting de scheidsrechters. Het was Fleur die met een doorloopbal voor 22-16 zorgde, en in de slotfase kregen Yannick en Robin ook nog de kans om in te vallen. In de laatste minuut kwamen de bezoekers nog twee keer tot scoren, waarmee de eindstand van 22-18 werd bereikt.

Een verdiende overwinning, en blije gezichten bij de Dalto-selectie. Ook Fenna kon met een goed gevoel terugkijken: “Het waren verdedigend mooie duels met Ilona, en ik kon ook meekijken in de rebound. Het lukt steeds beter om me niet uit het veld te laten slaan door foutjes of tegenslag, en dat spelen met vertrouwen betaalde zich in de tweede helft in aanvallend opzicht uit.”
Barry Schep vond het mooi dat zijn ploeg in de tweede helft gedisciplineerder was gaan spelen in de aanval: “Dat is best moeilijk, we moeten niet altijd de eerste kans nemen, maar wachten tot het goede moment. Mathijs was geweldig in vorm, en kon vaak de tweede of derde bal nemen met een hoog rendement. Verdedigend deden we het prima in de tweede helft. In de eerste helft was het scorend nog wat  moeizaam, daarom hebben we tijdig een time-out genomen bij 6-6.”

Doelpunten Dalto:
Mathijs 8, Quinty 3, Fenna 3, Rudo 2, Kris 2, Rene 1, Karin 1, Lotte van Montfort 1, Fleur 1.