Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DSC

20191123 Dalto - DSC

Dalto/Klaverblad Verzekeringen troeft DSC af in razend spannende topper

Al in de tweede ronde van de Hoofdklasse B kreeg Dalto/Klaverblad Verzekeringen een concurrent voor de play-offs op bezoek, en wel DSC uit Eindhoven. Het werd een echte kraker vol spanning en sensatie, die Dalto met 26-25 wist te winnen. Een voorsprong van 4-0 aan het begin smolt al snel weg, vooral dankzij de veel scorende dames van DSC. De ruststand van 16-16 verried het hoge tempo in de eerste helft. In de tweede helft ging het scoren aan beide zijden moeizamer, maar wist Dalto steeds aan de goede kant van de score te blijven. Het laatste en beslissende doelpunt werd al vijf minuten voor het eind gemaakt door uitblinker Mathijs den Ouden.

DSC had vorige week gewonnen van een andere concurrent voor de bovenste plaatsen, namelijk DeetosSnel.  Coach Barry Schep verwachtte dan ook een spannende maar niet per definitie mooie wedstrijd:  “DSC kan stug verdedigen, ze hebben een ervaren ploeg en spelen op een stevige manier. Dat betekent dat we niet te frivool moeten beginnen, maar ook niet te statisch, zoals we vorige week soms nog deden. We moeten de juiste mensen uitspelen en in de loop van de wedstrijd kijken waar hun zwakke punten liggen.”

Maarten begon dit keer in de basis in het vak met Rudo, Pia en Nienke. De eerste verdediging bestond uit Mathijs, Lotte M., Lotte S. en Rene, die van vak gewisseld was ten opzichte van vorige week.  Overigens was er ook in het commentaar team bij de livestream een wissel toegepast: naast Henk-Jan Vink zat dit keer niet Jorrit Bergsma, maar een andere Dalto-legende in de persoon van Simone Timmerman. Korfbal is tenslotte een gemengde sport!

De eerste aanvallen leverden nog geen scores op, maar daarna was het Nienke die voor Dalto de score opende, en dat was haar van harte gegund, omdat ze vorige week ondanks een goede wedstrijd zelf geen doelpunten op haar naam had staan.  Rudo volgde met een korte kans, en Lotte S. benutte een herkansing nadat de doorloopbal van Lotte M. er net niet in was gegaan. DSC miste vervolgens een strafworp, waarna Rene zelfs voor 4-0 zorgde. De ploeg uit Eindhoven begon daarna beter te draaien en kwam terug tot 4-2. Al snel gooiden ze ook meer het fysiek in de strijd, zo kreeg Rene een beuk in zijn nek, maar wist hij desondanks te scoren. Een vrije bal van Mathijs betekende 6-2, en één van de heren van DSC kreeg een waarschuwing van de scheidsrechter voor zijn te ruwe spel. De coach van DSC greep in, liet hem afkoelen, en wisselde twee heren van vak. Ondertussen waren het de dames van DSC die Dalto voor problemen stelden, met name Maaike Roubos, die twee jaar geleden ook al beslissend was geweest in de wedstrijd waarin Dalto de hele avond had voorgestaan, maar alsnog met 25-26 verloor.

DSC kwam zo terug tot 8-6, maar twee afstandsschoten van Mathijs brachten de marge weer op vier. Verdedigend had Dalto het echter moeilijk met de dynamische aanvallen van DSC. Aanvallend was het spel van het eerste aanvalsvak te statisch, waardoor de bal regelmatig na één schot alweer voor DSC was. Dalto werd niet geholpen door het feit dat er soms wel en soms niet werd opgetreden tegen doordringen, en dat snijden onbestraft bleef. DSC kwam terug tot 13-13 en de wedstrijd leek te kantelen. De trainers van Dalto namen een time-out, maar dat had niet meteen effect. De emotie in de zaal liep nog verder op toen Lotte M. een stip onthouden werd nadat ze door een heer werd geblokkeerd, een doelpunt van DSC werd goedgekeurd ondanks snijden tegen het blok, en Barry een gele kaart kreeg wegens commentaar. De wedstrijd dreigde te ontsporen. Mathijs begreep dat hij een actie naar binnen moest nemen, en verdiende zo een strafworp. Helaas ging die mis, maar Rene kreeg even later een herkansing vanaf de stip, en die ging er wel in (14-14). Na de 14-15 van Maaike Roubos toonde Dalto veerkracht met een direct antwoord van ‘papa’ Rudo en een prachtig schot van Mathijs. Na de gelijkmaker van DSC kreeg Dalto nog een aantal kansen om met een voorsprong de rust in te gaan, maar die gingen er niet in.

Om verder kantelen van de wedstrijd te voorkomen voerden de coaches van Dalto in de rust een tactische wissel door. Joost nam de plaats in van Rene in het vak met Mathijs, en Rene nam de positie van Maarten over in het vak met Rudo. In die opstelling nam Dalto het initiatief weer over: Rene schoot van grote afstand de 17-16 binnen en Mathijs ging door met waar hij gebleven was: raak schieten. Bijzonder fraai was zijn doelpunt voor 18-17, met een soort pirouette onder de korf.

Verdedigend nam Dalto meer  risico. Rudo verdedigde kort op de beste schutter bij de heren, en dat werkte goed, ook al werd hij daardoor soms gepasseerd. Om de scorende dames van DSC te neutraliseren liet Dalto  andere spelers soms vrij.  De bewaking van Maaike Roubos in de verdediging werd overgenomen door invaller Robin van der Vliet, die daarmee haar debuut maakte.  Ze volgde haar tegenstandster als een terriër, en gaf daarmee weer dat Dalto mentaal sterk was. Dat was nodig ook, want het bleef een stevige wedstrijd en DSC was een geduchte tegenstander. Rene verloor voor zijn doen relatief veel rebounds, en dat was te danken aan de kwaliteiten van zijn tegenstander.

Dalto hield steeds een voorsprong  van één of twee doelpunten, maar kon aanvankelijk niet verder weglopen, ook omdat  in het eerste aanvalsvak het scoren moeizaam ging. Alleen Rene wist daar nog de korf te vinden, hij tekende ook voor de 22-20. Even later lagen er twee spelers van Dalto tegelijk  op de grond. DSC moest ook meer risico in de verdediging nemen om het Mathijs moeilijker te maken, en dat gaf schietkansen aan Joost. Een aantal keer mislukte dat, maar de 23-20 wist hij wel binnen te schieten. Toch kwam DSC steeds weer terug, het werd 24-23, maar op dat moment forceerde Lotte M. een vrije doorbraak. Daarin werd ze bewust omver gelopen door een heer, en dat had een gele kaart moeten zijn. De scheidsrechter gaf uiteraard wel een strafworp en die werd door Joost benut. DSC benutte een vrije bal, en bracht het verschil terug tot één doelpunt. Met een strafworp kregen ze de kans om gelijk te maken, die ging mis, maar dezelfde dame scoorde kort daarna van afstand wel de gelijkmaker, 25-25. Het kon weer alle kanten op.

Met nog vijf minuten te gaan was het Mathijs die Dalto opnieuw aan de leiding bracht. De slotfase was rommelig, nerveus, en de aanvallen van beide ploegen leidden niet tot doelpunten. De laatste minuut brak aan. Pia ving een cruciale bal in de verdediging, maar een heer van DSC zat ook aan de bal.  Gelukkig zag de scheidsrechter goed dat het geen strafworp was maar een spelhervatting voor Dalto. Het lukte Dalto echter niet om in de aanval de wedstrijd uit te spelen. Met nog 21 seconden te gaan kreeg DSC balbezit, en met nog 12 seconden was de bal in het aanvalsvak. Dalto verdedigde als een leeuw en wist te beletten dat er nog een schot volgde.

Eindstand 26-25, een zwaarbevochten maar verdiende overwinning voor Dalto, zo oordeelde een tevreden Nienke na afloop: “We startten goed, maar hadden moeite om ons in te stellen op de wissel van de heren van DSC. In de tweede helft hadden zij het lastig met onze gewijzigde tactiek.” Barry had genoten van de wedstrijd: “Dit soort wedstrijden, daar train je voor, daar werk je met z’n allen voor. Er was een geweldige ambiance en we hebben laten zien goed met de druk om te kunnen gaan.”  Of hij nog overwogen had om in de slotfase een aanvallende heer in te brengen? “Ja, we lieten Jeremie aan het eind warm lopen, maar wilden ook de wissels kunnen gebruiken om Robin te laten verdedigen en met Lotte in de aanval meer ruimte voor Mathijs te creëren. Dat zijn soms lastige afwegingen, maar het heeft goed uitgepakt.”

Scores Dalto:
Mathijs 9, Rene 7 (1), Rudo 4, Nienke 2, Joost 2 (1), Lotte S. 1, Maarten 1.

Johan de Groot

20191123 Dalto - DSC