Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – KZ/Thermo4U

20220108 Dalto - KZ

Dalto/Klaverblad Verzekeringen strijdend ten onder tegen KZ/Thermo4U

In de eerste thuiswedstrijd van 2022 verloor Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 21-30 van Koog Zaandijk. Een groot deel van de wedstrijd keek Dalto weliswaar tegen een achterstand aan, maar bleef het spannend omdat Dalto met veel inzet speelde en de marge redelijk beperkt wist te houden. Halverwege de tweede helft forceerde KZ de definitieve beslissing door uit te lopen van 16-20 naar 16-26. In de laatste fase kon Dalto vrijuit spelen en voorkomen dat de nederlaag nog groter werd.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Volgens coach Barry Schep was het niet nodig geweest om de spelersgroep na de break opnieuw te motiveren: “De spirit zit er goed in, we hebben er zin in. Tegelijkertijd zijn we ook realistisch en weten we na vijf wedstrijden waar we staan. We moeten gewoon ons niveau halen, en proberen daar op steeds meer momenten bovenuit te stijgen”. Door blessures en coronagevallen ontbraken er vijf spelers in de selectie, maar Barry maakte zich daarover geen grote zorgen: “Dat is gewoon de realiteit van nu, en we hebben goede namen achter de hand. Het enige is dat we daardoor vanavond niet echt pinchhitters op de bank hebben die als het nodig is wat kunnen forceren”. En terugblikkend op de desastreuze start van de uitwedstrijd tegen KZ (9-0): “We kwamen toen snel achter omdat KZ erg goed begon en het bij ons niet lukte. We verloren toen het vertrouwen, vanavond gaan we het vast beter doen”.

Dalto startte in de aanval met Dico en Rene, die enkele seizoenen geleden een vast duo vormden. Zij speelden samen  met Manoek en Lotte van Montfort, terwijl Mathijs, Karin, Nienke en Rudo startten in de verdediging.
De eerste goal was voor KZ en Dalto had het aanvankelijk moeilijk om zich vrij te spelen in de aanval. Toen Dico voor het eerst de bal door de korf gooide werd het doelpunt afgekeurd wegens verdedigd.  KZ kwam op 0-2, en na de vakwissel wisten Mathijs (afstandsschot) en Karin (doorloopbal) wel te scoren, waardoor het weer gelijk stond (2-2). Zij vormen een goed duo, en allebei speelden ze een goede wedstrijd: Karin wist verdedigend Anouk Haars nagenoeg uit te schakelen, en Mathijs maakte bij de 5-6 al zijn derde doelpunt. Beide ploegen speelden met veel energie, en met name onder de korf werden felle duels uitgevochten. De scheidsrechters hadden hier hun handen vol aan, maar eisten soms ook onnodig de aandacht op. Ondertussen probeerde Dalto te blijven aanhaken. Manoek speelde vooral in de eerste helft haar beste League-wedstrijd tot dusverre, en zorgde van afstand voor 6-8. Even later deed Nienke hetzelfde voor 7-9. KZ speelde, hevig aangemoedigd door coach Tim Bakker, met veel overtuiging en liep uit naar een voorsprong van 7-12. Soms sloeg die felheid echter te veel door, Mathijs werd door zijn tegenstander Onno Bakker op een lompe manier omver gelopen, wat terecht een groene kaart opleverde voor de KZ-speler. Mathijs benutte de strafworp (8-12) en Dalto nam een time-out. Daarna pakte Rudo in de verdediging al zittend een rebound, dat zal hem ook niet vaak gelukt zijn. Lotte van Montfort had in de eerste helft weinig geluk met haar schoten, maar Manoek benutte een zelf verdiende stip voor 9-12 (waarbij de ene scheidsrechter aanvankelijk voor doordringen floot). Daarna volgden een paar situaties die in het nadeel van Dalto uitvielen. Rudo leek de bal op miraculeuze wijze binnen te houden, maar deze werd alsnog uit gegeven. Mathijs liep te ver door op zijn tegenstander wat een stip kostte, maar dat hij hier ook een groen kaart voor kreeg was erg zwaar bestraft. Jonas verving hem, en maakte zo zijn KL-debuut. De stip werd door KZ gemist, en aan de andere kant schoot Dico met een buzzerbeater de 10-12 binnen. Het was zijn 99e Korfbal League doelpunt, wist statisticus Joost Spierings te vertellen, helaas moeten we nog even wachten op de 100e. Het laatste doelpunt voor de rust was namens KZ van uitblinker Marjolein Schenk, die de hele wedstrijd met scherp schoot (11-14).

De tweede helft begon rommelig, maar het eerste doelpunt was voor Dalto. Manoek benutte de stip die zij zelf had verdiend door naar binnen te sprinten. Aan de andere kant werd door KZ een stip gemist, maar Dalto verzuimde om de rebounds te pakken, waardoor Esther Cordus  alsnog voor 12-15 zorgde.  Rene schoot voor Dalto de 13-16 binnen, hij had een moeilijke avond tegen Alwin Out, die zowel in de rebound als aanvallend sterk speelde. Nienke speelde zichzelf mooi vrij vanuit de aangeef, waarna ze de 14-18 binnenschoot, en even later  kon Lotte van Montfort eindelijk ook juichen voor een doelpunt (15-18). Nog steeds zat Dalto in de wedstrijd, maar even later was de koek op. Dalto kon niet meer de energie opbrengen om aan te klampen, en ging meer en meer fouten maken. KZ liep snel uit van 16-20 naar 16-26, en de wedstrijd was gespeeld. Geprobeerd werd nog om met andere speelsters Marjolein Schenk te verdedigen, maar zij was niet af te stoppen, en ze zou uiteindelijk met tien  doelpunten topscorer worden. Mathijs en Karin pakten voor Dalto de draad weer op (18-26). Het lukte Karin ook om Marjolein Schenk een keer te blokken, maar even later raakte zij bij een verdedigende actie geblesseerd aan haar hoofd; gelukkig zonder erg, maar ze moest wel worden vervangen. In de laatste minuten kon Dalto blijven meescoren, waardoor de eindstand uitkwam op 21-30.

Barry Schep was tevreden dat Dalto lang in de wedstrijd kon blijven: “Met hard werken kun je ver komen, maar uiteindelijk geven wij bij een verschil van twee te makkelijk twee goals weg. We gingen in de tweede helft te veel individuele fouten maken, en bij sommigen raakte de energie op. Vanavond was dit wat er in zat, en er komen nog wedstrijden waarin we punten kunnen pakken”.

Doelpunten Dalto:
Mathijs 6, Manoek 4, Rudo 3, Karin 2, Nienke 2, Lotte van Montfort 2, Dico 1, Rene 1.