Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – LDODK/Ritsma Modeplein

Dalto/Klaverblad Verzekeringen bekroont fantastische wedstrijd met winst tegen LDODK/Ritsma Modeplein

20220122 Overwinning Dalto

De eerste punten zijn binnen voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen! De thuiswedstrijd tegen LDODK uit Gorredijk werd dik verdiend gewonnen met 27-26. Door een combinatie van tomeloze inzet, prima samenspel en hoge effectiviteit had Dalto vanaf het begin het initiatief. Bij rust stond Dalto met 14-9 ruim voor. LDODK had echter in Marjolein Kroon (tien doelpunten) een niet af te stoppen uitblinker, en bleef zoeken naar de aansluiting. In de laatste minuten werd het nog heel hectisch, maar Dalto wist gelukkig net aan de goede kant van de score te blijven. De vreugde was dan ook groot bij de selectie, en terecht, want Dalto heeft met deze overwinning op een sterke tegenstander laten zien waar het toe in staat is.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Coach Barry Schep was redelijk tevreden over de wedstrijd van vorige week tegen Fortuna: “We hebben in fases goed partij gegeven, maar Fortuna op een gegeven moment te makkelijk laten weglopen. Vandaag gaan we er vol voor, ook al is LDODK duidelijk favoriet als je naar de namen op de spelerslijst kijkt. We willen er in elk geval een wedstrijd van maken, en hebben een goede voorbereiding gehad. Wel missen we vandaag Manoek die in quarantaine zit.  We gaan vandaag met een andere opstelling spelen. Lotte Keuning start voor het eerst in de basis, en Joost speelt samen met Rene in het vak met Lotte van Montfort en Karin. De bedoeling is dat de dames daarin uitgespeeld worden. In het andere vak kunnen we meer afwisselend proberen aan te vallen”.

Voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste won Dalto 2 met 22-17 van LDODK 2. Na een mat begin stond Dalto 2 in het begin van de tweede helft nog vier doelpunten achter, maar plotseling kwam de beleving er bij Dalto weer in en werd de wedstrijd helemaal omgedraaid. De invallers leverden daaraan een belangrijke bijdrage, met als klap op de vuurpijl een fantastische showgoal van Justin Straatman in de allerlaatste seconde (zeker even terugkijken).

Dalto 1 begon goed, met Rene die vanuit de rebound zorgde voor de eerste goal van de wedstrijd. Nienke zorgde kort daarna voor de 2-1 achter de korf. Verdedigend startte Dalto goed, er was veel druk, waardoor LDODK moeilijke schotkansen moest nemen. Joost stond zijn mannetje in de rebound en zorgde voor enthousiasme op de bank met een blok, direct gevolgd door een doorbraak van Lotte Keuning die daarmee een strafworp verdiende, en ook scoorde (3-1).
LDODK kreeg in deze fase veel vrije ballen, maar wist er daar slechts één van te benutten. Dalto was effectiever in de aanval, het samenspel was verzorgd en gevarieerd, en het vizier stond op scherp. Het aanvalsduo Lotte van Montfort/Karin moest even op gang komen, maar Lotte zorgde wel voor de 4-2. De dames in het andere vak bleven ook gevaarlijk, Nienke en Lotte Keuning (met een prachtige doorloopbal) zetten Dalto op een riante 6-2 voorsprong, en daar was niets aan gestolen. LDODK probeerde wat terug te doen, maar via Rene en Rudo scoorde Dalto gelijk weer mee (8-4). Karin scoorde nadat de bal mooi teruggelegd was door Lotte, en Lotte Keuning zorgde met een hoog schot van afstand voor 10-6. Dat was al haar derde doelpunt en de zevende damesgoal van Dalto. De voorsprong van Dalto had nog hoger moeten zijn, maar een overduidelijke overtreding op Mathijs onder de korf werd niet bestraft met een stip, en een doelpunt van Nienke werd ten onrechte afgekeurd wegens snijden, terwijl haar tegenstandster niet meeliep. Dalto liet zich hier echter niet door ontmoedigen, en bleef energiek en geconcentreerd spelen. Lotte Keuning onderschepte de bal in de verdediging, en Joost schoot direct daarop van afstand de 13-8 binnen. LDODK ging forceren en had geluk met een stip waarbij Erwin Zwart zelf tegen Mathijs aanliep. De laatste score voor rust was voor Mathijs onder de korf, terwijl hij opnieuw onreglementair werd gehinderd. Dankzij weer een blok van Joost in de verdediging ging Dalto met een goed gevoel en een 14-9 voorsprong naar de kleedkamer.

In de tweede helft deed LDODK een paar omzettingen, waardoor Joost nu Ran Faber moest gaan verdedigen. Toch was het eerste doelpunt voor Dalto. Mathijs werd vrijgespeeld door Rudo, en de voorsprong was zes doelpunten. LDODK had echter een geducht wapen in de persoon van oud-international Marjolein Kroon die met ongekende precisie raak bleef schieten. In het andere vak zorgde de ingebrachte Femke Faber ook voor dreiging, waardoor LDODK terug kon komen tot 16-13. Op dat moment namen de coaches van Dalto een time-out, en even later kon Dalto weer verder uitlopen door goals van Lotte Keuning en Lotte van Montfort (twee keer achter elkaar). Rudo deed er nog één bij, Lotte Keuning maakte een stip en daarmee was de eerste inhaalpoging van LDODK afgeslagen (21-15).
LDODK kreeg echter weer hoop toen Rene en Mathijs allebei een stip misten, en een schot van Karin over de rand van de korf er uit rolde. De voorsprong van Dalto liep terug naar 22-20. De coaches brachten vervolgens Robin in de ploeg, die terugkeerde van een blessure. Ze moest meehelpen om in de verdediging de dames van LDODK af te stoppen. Rudo zorgde met twee goals weer voor lucht, en dankzij Joost en Nienke liep Dalto weer uit naar 26-21. Ook de tweede inhaalpoging van LDODK was daarmee afgeslagen. De Friezen gaven echter niet op, en kwamen terug tot 26-24 met nog vier minuten te spelen. Mathijs scoorde van afstand een cruciaal doelpunt, en kon zijn kenmerkende juichbeweging maken. Maar nog was de wedstrijd niet gespeeld. LDODK scoorde twee keer, er was consternatie over de schotklok die niet goed liep, en met nog 38 seconden te spelen nam Dalto een time-out. LDODK had de bal, en Mathijs blesseerde zich aan zijn voet, waardoor de spanning nog langer duurde. Hij kon gelukkig weer verder. In de laatste seconden had LDODK nog twee mogelijkheden om de gelijkmaker te scoren, maar gelukkig voor Dalto gingen zowel het schot als de tip-in mis.

De selectie vierde de overwinning uitbundig, het enige dat ontbrak waren uiteraard de supporters. Ook Lotte Keuning was dolgelukkig: “Dinsdag hoorde ik dat ik zou spelen, ik had de stijgende lijn te pakken de laatste weken, maar was er toch wel door verrast, en behoorlijk nerveus voor de wedstrijd. We hebben met heel veel energie gespeeld, en zijn blijven pushen, ook toen ze terugkwamen”.
Barry Schep genoot van de euforie bij zijn ploeg: “Ik ben zo trots op de groep, en gun het ze van harte, ze trainen er keihard voor. Vanavond hebben we het als team goed gedaan, er was beleving, er werd goed samengespeeld en ook individueel is er sterk gepresteerd. Zo was Joost bijvoorbeeld sterk in de rebound en schoot Mathijs aan het eind raak op een heel belangrijk moment. We hadden de wedstrijd misschien eerder moeten beslissen, maar als het goed afloopt is dit nog wel mooier. Deze overwinning mogen we vieren, en volgende week moeten we er weer staan tegen KCC.”

Doelpunten Dalto: 
Lotte Keuning 5, Rudo 5, Mathijs 4, Rene 4, Nienke 3, Lotte van Montfort 3, Joost 2, Karin 1.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen-LDODK