Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Wageningen. Foto’s toegevoegd.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen komt schotkracht tekort in cruciaal duel met Wageningen

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Wageningen

In een sfeervol Hoenderdaal is Dalto/Klaverblad Verzekeringen er niet in geslaagd om revanche te nemen op Wageningen voor de nederlaag in de uitwedstrijd. Dalto verloor met 23-25 na een ruststand van 9-8. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, waarbij beide teams het aanvallend moeilijk hadden. Dalto had in de eerste helft het betere van het spel, maar verzuimde uit te lopen. In de tweede helft slaagde Wageningen er in om de wedstrijd te kantelen. Dalto vocht zich terug naar 20-20, maar zag in de laatste vijf minuten de play-offs voorlopig uit zicht verdwijnen, toen de bezoekers uitliepen naar een 20-23 voorsprong. Dalto kwam nog twee keer terug tot één doelpunt achterstand, maar meer zat er helaas niet in.

Verslag: Johan de Groot

De thuishal van Dalto was goed gevuld, beide ploegen beschikten over een duidelijk aanwezige supportersgroep, wat zorgde voor veel sfeer. Trainer Herman van Gunst had aan zijn spelers vooraf gezien dat de spanning voor deze belangrijke wedstrijd groter was dan normaal. Hij taxeerde de kansen vooraf op fifty-fifty, en  noemde de dames van Wageningen een factor om mee rekening te houden. Hij erkende ook dat er in de kleedkamer ook gesproken was over het voorkomen van vrije ballen en strafworpen, iets wat Dalto de laatste tijd parten speelde.

De eerste minuten waren voor Dalto, met een blok van Karin, nadat Pia achter de korf voor 1-0 had gezorgd. Kort daarna moest Mathijs een blessurebehandeling aan zijn bovenbeen ondergaan, nadat hij bij een actie was uitgegleden. Hij kon gelukkig weer verder spelen, maar trok voor de zekerheid even later toch maar andere schoenen aan. De wedstrijd ging ondertussen gelijkop, maar de doelpunten waren schaars. Dalto verdedigde prima, maar verzuimde om goede kansen in de aanval te benutten. Mathijs gleed bijna weer uit, maar scoorde toch van afstand de 4-3.  In het andere vak wilden de schoten er niet in, en Wageningen nam het initiatief over met een voorsprong van 5-7. Ondertussen kreeg ook dit keer Dalto meerdere vrije ballen tegen, en kon Wageningen in de eerste helft ook twee keer vanaf de stip scoren. Daar stond geen enkele vrije bal of strafworp voor Dalto tegenover. Gelukkig kon Maarten wel vanuit de rebound 6-7 scoren, en ook de gelijkmaker kwam van zijn hand. Met een mooi afstandsschot maakte hij ook de 9-8,  en in de twee minuten daarna werd er tot de rust niet meer gescoord. Wel waren er nog mooie verdedigende acties van Lotte (een blok en een onderschepping). Pia moest ook een blessurebehandeling ondergaan nadat zij hard op haar rug gevallen was. Ook zij kon gelukkig weer verder.

In de tweede helft had Dalto aanvankelijk het initiatief: Wageningen ging door de schotklok, en de sterk spelende Rene maakte met één hand de mooiste goal van de avond (11-8). De aanval van Dalto bleef echter onvoldoende rendement halen, waardoor Herman van Gunst ging wisselen. Hij bracht Remy voor Rudo, die in de punt speelde om de sterke rebounder Jasper Broenink van de korf af te houden. Coach Erik van Brenk van Wageningen voerde ondertussen ook een slimme tactische zet uit door de dames te laten wisselen van vak. Dat leverde direct resultaat op waardoor de stand weer gelijk werd (13-13, en even later zelfs 13-14). Karin tekende voor de 14-14, en met nog 15 minuten te spelen nam Dalto een time-out. Dide kwam in de ploeg om de beste aanvalster van Wageningen te verdedigen, maar de wedstrijd kantelde in het voordeel van de bezoekers. Het werd 14-16, maar Rene zorgde met een onberispelijke goal weer voor de aansluiting, en even later wist de inmiddels weer in de ploeg gekomen Rudo uiteindelijk toch twee keer achter elkaar de korf te vinden. Het was weer gelijk (17-17), maar  opnieuw nam Wageningen een voorsprong (17-19), onder meer via een vrije bal. Dalto had ondertussen ook twee vrije ballen gehad, maar die leverden niets op. Dalto bleef echter vechten om in de wedstrijd te blijven, en dat lukte. Een  doorbraak van Rudo stelde Maarten in staat de 18-19 te scoren, en Mathijs was twee keer kort na elkaar trefzeker, waardoor de stand op 20-20 kwam. Met nog vijf minuten te spelen nam Wageningen een time-out, en legde Herman van Gunst zijn laatste troefkaarten op tafel door Dico en Remy in te brengen in de aanval. Helaas wist Wageningen in deze beslissende fase echter door te drukken, bij 20-23 leek de wedstrijd beslist. Dalto had vervolgens een stip moeten krijgen, maar het kreeg slechts een spelhervatting. Niettemin brachten Mathijs en Dico de spanning nog terug: met nog ruim twee minuten te spelen stond het 22-23, maar opnieuw kreeg Wageningen een vrije bal, en werd via een afspeelvariant de score op 22-24 gebracht. Mathijs zorgde opnieuw voor de aansluiting met nog ruim een minuut te spelen, maar 17 seconden voor het eind scoorde Wageningen de beslissende 23-25. Dat Dico in de laatste seconden nog een doorloopbal miste was alleen voor de statistieken van belang.

De teleurstelling overheerste uiteraard bij de spelers en trainer Herman van Gunst: “We waren aanvallend niet goed genoeg, en Wageningen scoorde wel op de belangrijke momenten. Daarom hebben ze verdiend gewonnen. Wij hadden in de eerste helft meer moeten scoren, we hebben toen goede kansen gemist”.

Voor Dalto is het te hopen dat Wageningen volgende week ook van AW/DTV wint, want dan heeft Dalto het bereiken van de play-offs nog in eigen hand. Daarvoor zal dan in elk geval volgende week eerst van SCO gewonnen moeten worden.

Scores Dalto:
Maarten 6, Mathijs 6, Rene 5, Rudo 2, Pia 2, Dico 1, Karin 1.