Verslag en foto’s: Dalto/Klaverblad Verzekeringen dicht bij stunt tegen Fortuna/Delta Logistiek

20211127 Dalto/klaverblad Verzekeringen - Fortuna/Delta Logistiek

In de tweede wedstrijd van dit Korfbal League seizoen kwam Dalto/Klaverblad Verzekeringen sterk voor de dag tegen favoriet Fortuna/Delta Logistiek. Dalto had de hele wedstrijd zicht op een verrassend resultaat, maar trok met een 17-18 nederlaag net aan het kortste eind. Ondanks de  nederlaag mag de ploeg uit Driebergen tevreden terug kijken, want de inzet was van begin tot eind voorbeeldig en het vertoonde spel geeft moed voor de komende wedstrijden.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Voorafgaand aan de wedstrijd keek coach Barry Schep (die deze week vader werd van zoon Mick) nog één keer terug maar de ontluisterende nederlaag in de openingswedstrijd tegen Koog Zaandijk (27-10). Hoe kon het dat na zo’n intensieve en gedegen voorbereiding die wedstrijd zo slecht begon voor Dalto?  “De spanning, het feit dat de eerste schoten mis gingen en bij KZ alles lukte zorgden er alles bij elkaar voor dat het vertrouwen wegvloeide, en zo stonden we al snel op een kansloze achterstand. Daarna speelden we een verloren wedstrijd. Het doel voor vanavond is om in elk geval te proberen om ons qua spel te revancheren en met een goed gevoel uit de wedstrijd te komen. Natuurlijk spelen we ook voor een resultaat, maar tegen Fortuna is dat een hele moeilijke opdracht.”

Een resultaat was er zeker al geboekt door Dalto 2, dat collectief een prima wedstrijd speelde en met 22-18 won van Fortuna 2. Ondanks het feit dat Fortuna in de tweede helft uit alle macht probeerde de aansluiting te forceren hield het talententeam van Dalto goed stand, met de sterke en beweeglijke Jonas Lemmens als uitblinker.

Dalto 1 moest het tegen Fortuna stellen zonder Rene Siedsma en Lotte Steenbergen vanwege virusbeperkingen. Thijs van de Griendt en Karin van den Brink startten in de basis. Dalto begon met een paar goede kansen, twee schoten van Nienke stuiterden net uit de korf, en ook een vrije bal van Rudo ging er niet in. Daarna raakte Dalto in de aanval een paar keer snel de bal kwijt. De druk van Fortuna op de ballijnen bleef Dalto de hele eerste helft parten spelen, waardoor het tot veel minder schoten kwam dan Fortuna. Verdedigend speelde Dalto sterk, Fortuna kreeg vaak wel lange aanvallen en meerdere schotkansen, maar door de druk van Dalto bleef de schade beperkt. Na vier minuten opende Fortuna de score met twee doelpunten van Harjan Visscher. Mathijs brak de ban voor Dalto met een vrije bal (1-2), maar Fortuna liep weer uit met een kans uit de rebound in de zoemer van de schotklok. Daarna liet Dalto met mooie aanvallen zien waar het toe in staat is: Rudo, Thijs en Lotte van Montfort zorgden voor een voorsprong van 4-3. Vervolgens werd Mathijs omver gebeukt bij het nemen van een vrije bal, en hij benutte zelf de strafworp. Daarna was het weer de beurt aan Fortuna, dat weliswaar een strafworp miste, maar drie keer op rij scoorde (5-6). Lotte zorgde met een slim genomen onderhandse kans onder de korf voor de gelijkmaker, en even later benutte Karin een kans vanuit een eigen rebound (7-7).
Fortuna speelde vrijwel uitsluitend via de heren, en die wisten met twee schoten de ploeg uit Delft weer op voorsprong te zetten (7-9). Dalto bleef echter aanhaken, Nienke (achter de korf) en Rudo (van afstand) zorgden kort voor rust voor 9-9. Mick Snel kreeg vervolgens een stip  voor een situatie waarin hij in botsing kwam met Karin (9-10), waarbij men het vanaf de Fortuna-bank nodig vond om ook nog om een groene kaart te roepen. Een tip-in van Kris ging er vervolgens net niet in, en Nik van der Steen zorgde er voor dat Fortuna met een 9-11 voorsprong ging rusten.

Dalto ging in het begin van de tweede helft onverdroten door met het spannend houden van de wedstrijd. Vanaf de achterlijn schoot Karin de 10-11 binnen, en de verdediging zorgde er voor dat Fortuna door de schotklok ging en daarna een lange aanval niet wist af te ronden. Mathijs en Kris verdedigden als leeuwen, en dat bracht de coach van Fortuna er toe om een drastische wissel toe te passen: de internationals Fleur Hoek en Celeste Split kwamen samen in het aanvalsvak. Toch was het Dalto dat als eerste scoorde, Thijs schoot de gelijkmaker binnen (11-11).
Fortuna ging uit een ander vaatje tappen, door ook via de dames aan te vallen. Michelle van Geffen was in deze fase drie keer succesvol voor de ploeg uit Delft. Dalto bleef echter geloven in een goed resultaat en  haakte aan via doelpunten van de met scherp schietende Thijs (2x) en Mathijs. Bij de stand 14-16 kwamen de rebounders in het veld: Thomas Reijgersberg voor Fortuna en Joost Wattel bij Dalto. Dalto speelde met het mes tussen de tanden en Lotte zorgde voor 15-16. Fortuna dreigde weer door de schotklok te gaan en probeerde via een wanhoopsactie van Mick Snel een strafworp te versieren. Dat lukte nog ook, ondanks het feit dat Rudo correct verdedigde, een duur cadeautje bleek achteraf. Even later werd een rebound van Joost om onduidelijke redenen afgefloten, en zorgde Fleur Hoek voor 15-18. De strijd leek gestreden maar Thijs kwam terug in het veld in de aanval en scoorde opnieuw. Mathijs zorgde zelfs voor de aansluitingstreffer(17-18), met nog een kleine vijf minuten te spelen. In de laatste minuten kreeg Dalto nog verschillende keren de bal in het aanvalsvak. Soms werd die echter meteen weer verspeeld, en de routine van Fortuna gaf de doorslag. Er waren nog schotkansen, zelfs vlak voor tijd, maar helaas lukte het Robin toen niet om de gelijkmaker te scoren, die zeker verdiend geweest zou zijn.

Topscorer Thijs van de Griendt gaf na afloop toe dat hij wel wat nerveus was geweest voor de wedstrijd, maar blij was dat hij zijn kans had kunnen grijpen: “We hebben ons gerevancheerd, en ik ben trots op hoe we hebben gespeeld. Het is mooi dat we het een team als Fortuna lastig kunnen maken. We geloofden er echt in dat we punten konden pakken, het is jammer dat dat niet is gelukt.”
Bij Barry Schep overheerste de eerste minuten na de wedstrijd de teleurstelling over het resultaat, maar geleidelijk aan kreeg ook bij hem de tevredenheid over zijn ploeg de overhand: “Ten opzichte van vorige week was het een wereld van verschil. We hebben kwaliteit laten zien en beleving, en we verdienden minimaal een gelijkspel. Volgende week tegen LDODK zullen we weer onbevangen spelen, en we gaan zien wat dat oplevert.”

Doelpunten Dalto: Thijs 5, Mathijs 4, Lotte 3, Rudo 2, Karin 2, Nienke 1.