Verslag en foto’s Dalto/Klaverblad Verzekeringen – SCO

Dalto/ Klaverblad Verzekeringen op de goede weg met duidelijke overwinning op SCO

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - SCO

In de thuiswedstrijd tegen SCO wist Dalto/Klaverblad Verzekeringen na een slechte seizoenstart voor  het eerst de punten binnen te halen door met 32-24 te winnen. In de eerste helft ging de wedstrijd lange tijd gelijk op, maar kort voor rust drukte Dalto door naar een 14-11 ruststand. Direct na de hervatting kende Dalto een sublieme fase waarin het binnen vier minuten uitliep naar 20-11, en later zelfs naar 27-15. Het laatste deel van de wedstrijd liet de concentratie wat te wensen over, waardoor SCO nog kon terugkomen naar een dragelijker score.

Verslag: Johan de Groot

Coach Herman van Gunst verwachtte vooraf een spannende wedstrijd aangezien Dalto vooral scorend nog niet erg op dreef was in de eerste twee wedstrijden tegen Rohda en Wageningen: “Er liggen mogelijkheden tegen de verdediging van SCO, de sleutel ligt bij het schotpercentage dat we halen”. Dalto moest het deze wedstrijd doen zonder Dico de Jager, die voor zijn werk in Japan verblijft; Rene Siedsma was zijn vervanger. Wel weer terug in Hoenderdaal was Dalto-clubicoon Riko Kruit, maar ditmaal als coach van de tegenpartij. Dat belette hem overigens niet om een Jumbo-tas vol lekkers bij de D-side te brengen voor de wedstrijd.

Dalto ging fel van start en koos -anders dan tot dusverre- direct een aantal keer de doorbraak als wapen. Dat leverde ook de eerste treffer op nadat Mathijs onreglementair werd gestuit (strafworp van Rene). Via Pia en Maarten werd het 3-1, maar SCO was niet van plan zich makkelijk gewonnen te geven. De tegenstander van Rudo wist in de eerste fase regelmatig de korf te vinden, terwijl SCO in dat vak de lengte bij de dames benutte in de vang. Zo draaide de score om naar 5-6. De heren van Dalto kwamen nog niet tot velddoelpunten, maar de dames voorkwamen dat Dalto achter de feiten aan moest lopen (zes doelpunten in de eerste helft). Wat ook opviel was dat Dalto de vrije ballen veel steviger verdedigde dan anders, wat diverse malen succes had. Rene bracht Dalto met een schot weer op voorsprong bij 9-8. De 10-9 was een mooie doorloopbal van Paula na een snelle aangeef van Rudo. In het slot van de eerste helft kreeg Dalto steeds meer het betere van het spel. Na een onderschepping in de aanval zorgde Mathijs voor 12-10, en er waren diverse kansen om de voorsprong verder te vergroten. Die werden echter niet benut, en het leek er op dat de ruststand 13-11 zou worden, ware het niet dat Lotte met een buzzer-beater voor een voorsprong van drie doelpunten zorgde.

Dalto kwam vervolgens messcherp uit de kleedkamer, en terwijl SCO de thee nog wegspoelde kregen ze het ene na het andere doelpunt om de oren.  Bijna ieder schot van Dalto was raak, Mathijs (3x) en Maarten (3x) zorgden voor een comfortabele 19-11 voorsprong, mede omdat de verdediging bijzonder alert was en SCO amper aan aanvallen toe kwam.  Riko nam een time-out, maar het was eigenlijk al te laat, en de frustratie sloop soms in het spel bij SCO. Een opstootje tussen Rudo en zijn tegenstander werd door de scheidsrechter bekwaam gesust. Dalto speelde met zelfvertrouwen, en dat stelde zowel Maarten als Rene in staat om te scoren in een variant op de vrije bal. Karin schoot de 24-14 binnen, en Lotte heerste in de verdediging, diverse malen wist ze de bal te blokkeren en te onderscheppen. Bovendien schoot ze ook nog de 26-15 binnen, waarna Rene zorgde voor de maximale voorsprong bij 27-15. SCO bracht drie wissels in, en nam nog een time-out om het spel weer op gang te krijgen. Dat lukte aardig, mede omdat Dalto wat gas terug nam en slordiger werd in het afronden van kansen. Zo liep de voorsprong terug van 12 doelpunten naar 7 (31-24), maar gelukkig wist Maarten in de laatste seconde met een buzzer-beater nog voor een passend  slotakkoord te zorgen.

Herman van Gunst was na afloop in de eerste plaats tevreden met de productie (32 goals), en ook met de manier waarop Dalto uit de kleedkamer kwam: “Het blijft echter moeilijk voor ons om een uur lang geconcentreerd te blijven spelen. Je zag aan het eind dat de aandacht verslapte, daarom nam ik nog  een time out. Maar er waren veel positieve punten, onder meer dat we vaker naar binnen gingen, en daardoor ook meer vrije ballen en strafworpen konden forceren.”

Scores Dalto:
Maarten 9 (1), Rene 7 (3), Mathijs 5, Lotte 3, Pia 3, Paula 2, Rudo 2, Karin 1.