Verslag en foto’s Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Sparta

Energiek Dalto/Klaverblad Verzekeringen schiet prima uit de startblokken

20191116 Dalto - Sparta

Klik voor vergroting

Dalto/Klaverblad Verzekeringen is het zaalseizoen goed begonnen met een ruime 33-16 overwinning op het gepromoveerde Sparta uit Zwolle. De tegenstander begon goed en maakte er in het begin een echte wedstrijd van, maar Dalto was ook van meet af aan bij de les. In het laatste deel van de eerste helft liep Dalto weg bij Sparta van 10-8 naar een geruststellende 17-9 voorsprong.  In de tweede helft kwam Sparta er niet meer aan te pas. Dalto bleef gretig tot aan het eind en maakte indruk door de beleving die duidelijk zichtbaar was, niet alleen bij de basisspelers, maar ook bij de wisselspelers, de staf en mede daardoor ook bij het publiek: Dalto komt er aan!

Niet alleen Dalto 1 speelde vandaag zijn eerste wedstrijd in de zaal. Vooraf had Dalto 2 met 29-25 gewonnen van Unitas. “We zijn allemaal blij dat we van start gaan, de hele selectie is erg gemotiveerd”, zei Karin na deze wedstrijd die nog spannend werd toen Unitas terugkwam van 16-10 tot 18-18.  Ook de nieuwe coaches van Dalto 1, Barry Schep en Jesper Oele, hebben er zin in. “Onze ambitie is om binnen drie jaar een stabiele Korfbal League-ploeg te zijn, en we gaan ons best doen om dit jaar al te promoveren”, zei Barry Schep vooraf.  “We hebben een brede selectie, en we zullen van week tot week beslissen wie er in de basis starten”. Of hij geschrokken was van de matige oefenwedstrijd tegen DeetosSnel vorige week? “Ik schrik niet zo snel, in een oefenwedstrijd gaat het er anders aan toe, en DeetosSnel is een goede ploeg. Ik ben heel benieuwd naar vanavond om te kunnen zien waar we staan. De tegenstander heeft veel lengte bij de heren, en dat hebben we dit seizoen nog niet zo gehad”.

De zaal was door de crew weer piekfijn in orde gemaakt, waarbij één verschil opviel ten opzichte van eerdere seizoenen: de D-side was verplaatst naar de andere kant van de zaal, en Dalto viel in de eerste helft dan ook in de andere richting aan. Ook nieuw: de wedstrijd werd niet alleen via de livestream uitgezonden,  maar tevens van deskundig live commentaar voorzien door Jorrit Bergsma en Henk-Jan Vink.

De thuisploeg  begon in de aanval met Rudo (aanvoerder), Rene, Pia en Nienke, en in het verdedigingsvak met Mathijs, Joost, Lotte Steenbergen en Lotte van Montfort. Rudo had precies elf seconden nodig voor het openingsdoelpunt, zijn eerste schot was meteen raak.  De scheidsrechter hield het in het begin kort, en dat leverde aan beide kanten nogal wat strafworpen en vrije ballen op. Sparta begon sterk en nam met twee vrije ballen brutaal een voorsprong van 1-2.  Dalto reageerde gelijk, waarbij Mathijs twee keer naar binnen ging en een strafworp verdiende (benut door Joost).  Aan de andere kant scoorde Rene ook een strafworp en een korte kans. Lotte S. schoot van afstand de 6-2 binnen. Het tempo lag tot dan toe erg hoog, en Sparta verdedigde strak. De  ploeg uit Zwolle kwam knap terug tot 6-5 en 7-6, maar Dalto voerde de druk weer op. Mooi daarbij was dat er heel afwisselend werd aangevallen, waardoor de tegenstander geen vat op Dalto kon krijgen. Pia scoorde een korte kans en Lotte M. wist in deze fase drie keer de korf te vinden.  Ondertussen werd steeds zichtbaarder dat Joost heerste onder de korf, waardoor zijn vertrouwen nog verder groeide.  Dat gaf Mathijs weer de kans om te scoren, wat hij deed bij 12-8 (met een snel genomen schot) en 14-9. Lotte S. plukte er ook aardig wat ballen tussenuit  en scoorde zelf de 15-9. Met een afstandsschot van Rudo en een doorloopbal van Pia kwam de ruststand van 17-9 op het bord na een enerverende eerste helft.

In de tweede helft wist Sparta als eerste te scoren, maar daarna was het weer de beurt aan Dalto, dat na een stroef begin op sleeptouw genomen werd door Joost. Eerst schoot hij van afstand raak  en vervolgens zorgde hij twee keer voor balbezit  met een onderschepping. Dat leidde tot een strafworp die door Rene helaas werd gemist, maar hij maakte dat goed met een buzzerbeater van grote afstand voor 19-10. Bij een stand van 22-12 nam Barry Schep een time-out om er voor te zorgen dat zijn ploeg scherp zou blijven, ook al was de wedstrijd beslist.  De D-side vierde ondertussen de overwinning al met “O wat is het toch fijn…”

Kort daarna mocht Maarten zijn opwachting maken, en zijn eerste schot was weer zo’n typische Maarten-goal, een bal die bijna het dak raakt en vervolgens feilloos door de korf ploft. Niet alles ging vlekkeloos: een poging tot gallery-play van Mathijs eindigde in de reclameborden. Een dame van Sparta moest helaas geblesseerd het veld verlaten met een enkelblessure. Rene kwam steeds beter op dreef en groeide uit tot de topscorer van de avond. Hij en Mathijs wisten nog diverse keren van afstand  te scoren tegen het leeg gespeelde Sparta. Karin en Jeremie vielen ook nog in, en Jeremie schoot bij zijn derde poging van afstand raak (26-13). Zijn vierde en vijfde poging waren ook raak (28-15 en 29-15) tot groot enthousiasme van de supporters. Die werden nog eens verwend met een prachtige goal van Mathijs kort voor tijd (32-15) en dat leek de eindstand te worden, maar het lukte hem zelfs om er nog één te maken. In de laatste seconden kon Sparta nog één keer iets terugdoen, waarmee de eindstand van 33-16 op het bord kwam.

Aanvoerder Rudo merkte op dat Dalto de sterke start van Sparta goed had opgevangen: “Ze konden dat niet doortrekken, en wij bleven wel volop tempo maken. Daarmee hebben we ook aan klantenbinding gedaan. We doen het echt met z’n allen; iedereen in de selectie wil spelen, maar gunt het ook aan de anderen. We lopen niet weg voor de favorietenrol, maar zijn ook realistisch. Andere ploegen zijn niet verzwakt”.
Coach Barry Schep  was tevreden met de uitslag, maar had nog wel verbeterpunten gezien:  “Het was heel goed voor een eerste wedstrijd, maar we moeten nog verder groeien. De invallers lieten ook zien dat we veel mogelijkheden hebben in de selectie. Ik ben blij met de gretigheid en de beleving bij alle spelers”.

Scores Dalto:
Rene 10 (3), Mathijs 6, Lotte M. 3, Joost 3 (2), Jeremie 3, Pia 3, Rudo 2, Lotte S. 2, Maarten 1.

Johan de Groot