Verslag en foto’s DVO/Accountor – Dalto/BNApp.nl

Historisch slechte seizoensopening DVO

30 november 2015

Is dat nou niet wat overdreven gebracht? Misschien wel, maar strikt genomen klopt het, want DVO/Accountor verloor nog nooit een openingswedstrijd in eigen huis. Maar in de derby van Midden-Nederland gelden andere wetten, zeker als er internationale elementen meespelen. Het was uiteindelijk de sterspeelster van Chinees Taipei Ya-Wen Lin die Dalto/BNApp.nl naar de winst schoot.

Door: Tim van Zoeren (NLKorfbal.nl )
Foto’s: Marco Spelten (Actiefotografie.nl )

Of dat dan terecht is doet er niet eens toe. Vorig seizoen was de winst van DVO gelukkig, nu zat het Dalto net dat tikkeltje mee. De ploegen ontliepen elkaar verder weinig. DVO verstuurde 74 pogingen richting mand, Dalto 71. Die pogingen waren bij DVO wel dynamischer van aard: de thuisploeg scoorde achttien keer uit regulier spel, Dalto stelde er daar veertien tegenover. Vijf tegenover tien goals vanaf de stip en daar zat dus de crux voor DVO. Want Marvyn Toonen en Marijn van den Goorbergh misten op cruciale momenten hun buitenkansjes.

De grote Maarten Groot Hulze Show

Er leek nog weinig aan de hand toen de wedstrijd iets meer dan vijf minuten oud was. DVO – zoals bekend met een flink gewijzigd team zonder Jos Roseboom, Momo Stavenuiter, Hester Heitink en Fenna Zwang – had een 5-2 voorsprong te pakken via vijf rake schoten. Daar zat er één van Dan-Lin Huang bij, maar in het vervolg verspeelde zij veel aanvallen door in de ogen van Peter van der Terp aanvallende overtredingen te maken.

Op 6-4 miste Marvyn Toonen ook nog eens een strafworp en dat was de aanzet tot de grote Maarten Groot Hulze Show, mede mogelijk gemaakt door het stroef opererende tweede Bennekoms aanvalsvak. Groot Hulze verzorgde 6-5, 6-6, 8-7, 8-8, 10-10 en 11-12. Dennis Brunt, die deel uitmaakte van de exodus uit Driebergen, tekende voor de 12-12 ruststand.

Na de rust werd de bewaking van Groot Hulze aan Van den Goorbergh overgelaten en dat ging beduidend beter, want de Dalto-speler zou alleen nog twee stippen maken. DVO pakte bij 16-13 weer een gaatje van drie, maar met effectief wisselen lukte het Jorrit Bergsma en Ben Verbree om de wedstrijd langzaam in Driebergs voordeel te doen kantelen. René Siedsma kwam voor Dico de Jager en Ya-Wen Lin voor Kaylee Alblas.

Ya-Wen Lin maakt het verschil

Een serie strafworpen later stond het 17-16 en de ruimschoots aanwezige Dalto-supporters ontploften toen Lin 17-17 binnenschoot. Op 18-18 miste Van den Goorbergh dan zijn strafworp, wat hij later weliswaar met de 19-19 goedmaakte, maar toch waren het dit soort missers die DVO uiteindelijk de das om hebben gedaan. Samen met een stukje pech, want er draaiden in deze fase nogal wat ballen miraculeus uit de korf bij de thuisploeg.

Bij Dalto werd Saskia Lieman gebracht zodat Gilbert Punt (die weinig in het stuk voorkwam) en Dico de Jager veel konden herhalen. Dat leverde lange aanvallen op en uiteindelijk een goal van De Jager: 20-21. Siedsma’s wanhoopsschot vanaf de achterlijn met nog een paar seconden te gaan plofte mooi binnen, maar Toonen – al vroeg in de eerste helft gewisseld voor Bob Gerritsen en nu teruggebracht voor zijn schot – en Brunt egaliseerden. Het definitieve vonnis werd vervolgens voltrokken door Lin. Haar 22-23 en 22-24 bleken DVO uiteindelijk te machtig, want na de strafworp van Brunt werd er in de laatste aanval geen goal meer gemaakt.

De D-Side bestormde de speelvloer, wetende dat dit direct al heel belangrijke punten waren in de strijd om handhaving. DVO kan zich (volkomen zinloos) beroepen op een beetje pech, maar zal toch vooral kijken naar die twee dure missers en vele tegengoals van 2,5 meter.