Verslag, video en foto’s Dalto/Klaverblad Verzekeringen – TOP/Litta

Dalto/Klaverblad Verzekeringen wint verdiend van TOP/Litta

In de eerste thuiswedstrijd van de degradatiepoule won Dalto/Klaverblad Verzekeringen overtuigend met 19-15 van TOP/Litta. Dalto speelde een sterke eerste helft met veel inzet, goed samenspel, een hoog rendement en af en toe ook technische hoogstandjes. Dat resulteerde in een comfortabele voorsprong bij de rust van 13-7. In de tweede helft verliep het scoren moeizamer, maar wist Dalto verdedigend goed stand te houden. TOP kwam weliswaar dichterbij, maar de overwinning van Dalto kwam nooit echt in gevaar, tot grote vreugde van de voor het eerst weer massaal aanwezige D-side.

20220226 Dalto TOP Header

Verslag: Johan de Groot
Foto’s en filmpje: Jan Slettenhaar

“In de wedstrijden tegen Blauw Wit en Groen Geel hebben we kansen gehad om te winnen, maar hadden we de pech dat de tegenstander beschikte over uitblinkers bij de heren die het verschil maakten”,  was de analyse van coach Barry Schep vooraf. “Ons verdedigende spel kost veel energie, en dat breekt ons aanvallend soms op. De sleutel vanavond zal zijn of we de verdedigende keuzes van de tegenstander kunnen afstraffen, bijvoorbeeld door de ruimte achter de korf te benutten. We gaan er met vertrouwen vol in”.

De voorafgaande wedstrijd van Dalto 2 tegen TOP 2 leek in de eerste helft op een fiasco uit te draaien voor de thuisploeg, maar in de tweede helft werd een grote achterstand nog ingelopen, mede dankzij enkele  tactische omzettingen, met scherp schieten door onder meer Jonas en Quinty, en niet te vergeten de herhaaldelijke blokken van Lotte Steenbergen, die de tegenstander ontmoedigden. Zo werd het toch nog een gelijkspel van 18-18, waarbij een goal van TOP in de laatste seconden terecht werd afgekeurd voor verdedigd, met consternatie en een gele kaart voor TOP als slotakkoord.

Hoenderdaal was voor het eerst weer goed gevuld (met maximaal 499 toeschouwers) , waarbij niet alleen de D-side, maar ook de supporters van TOP zich goed lieten horen om hun club te steunen. Dalto startte in de aanval met Rene, Rudo, Karin en Manoek, en het was Rene die het eerste doelpunt liet aantekenen, nadat Karin knap het rebound duel won van een heer. Barbara Brouwer miste daarna een stip, wat TOP in totaal vier keer gebeurde. Toen de Sassenheimers toch op 1-1 kwamen, was het binnen no time 3-1 voor Dalto, door doelpunten van Kris (uit de draai, ondanks een duw van zijn  tegenstander) en Lotte van Montfort, die een uitstekend duo vormde met Lotte Keuning. In het andere vak liet Rudo zich vervolgens gelden, eerst door de 4-2 te maken, en daarna met een blok in de verdediging.  Belangrijk was dat Rudo en Lotte van Montfort hun rol in de punt vanaf het begin waarmaakten, zij zorgden er voor dat Dalto op 6-3 kwam. Ondertussen waren Lotte Keuning en Joost prima op dreef in de verdediging tegen Barbara Brouwer en Frank Mostard. Een klein opstootje onder de korf werd door de goed fluitende scheidsrechters bekwaam opgelost. TOP nam met nog negen minuten te spelen een time-out en liet de eerste spelers al warmlopen. Toch was het Dalto dat daarna duidelijk de overhand had. Rudo wist op spectaculaire wijze de bal te veroveren met een sprong en een no-look pass aan de middellijn.  Rene speelde zichzelf vervolgens mooi vrij, waardoor hij uit de draai kon scoren (7-3). Ook de 8-4 was zeker de moeite waard: door drie keer te dreigen speelde Lotte Keuning haar naamgenoot vrij, die beheerst binnen schoot. Karin, die onder de korf veel werk verzette, bracht de stand op 9-4. Dalto zat in een flow, ondanks dat Joost een stip miste. Lotte van Montfort en Rudo (vrije bal) gingen door met scoren. Lotte Keuning verdiende en benutte een strafworp, waarbij Barbara Brouwer ontsnapte aan een groene kaart, en Kris zorgde kort voor rust voor een nog ruimere voorsprong van 13-6.

In de tweede helft moesten beide ploegen aanvankelijk op gang komen, het eerste doelpunt was van Barbara Brouwer na vijf minuten spelen. Rudo antwoordde direct met de 14-8, maar aanvallend ging het nu minder voorspoedig. Joost maakte door een schijnbeweging naar de aangeefpositie nog wel een goal voor de korf, maar daarna stokte de productie. Aan de andere kant kwam Barbara Brouwer nu wel twee keer achter elkaar tot scoren, en zo bracht TOP de achterstand terug tot 15-12. Op dat moment werd Mathijs ingebracht in de aanval, en hij wist meteen een strafworp te verdienen en te scoren. Robin kwam de verdediging van Barbara Brouwer overnemen, en ze volgde haar als een schaduw. Lotte van Montfort kwam het andere vak in de aanval versterken, maar de bal wilde er niet meer in voor Dalto. Het had in deze fase anders kunnen lopen als Dalto de verdedigende druk niet had kunnen volhouden, maar gelukkig gebeurde dat wel. Met nog drie minuten te spelen wist Rudo de bevrijdende 17-13 binnen te schieten, wat voelde als de beslissing. In de laatste minuten werd er al volop gefeest op de tribune. Mathijs en Lotte van Montfort verhoogden de feestvreugde ieder nog met een doelpunt, waarmee de einduitslag op 19-15 kwam.

Nadat de fans waren bedankt met de traditionele teamjump keek Joost uiteraard met veel plezier terug op de wedstrijd: “We hebben het als team goed gedaan, en zelf ik heb geleerd van een eerdere wedstrijd waarin ik tegen Frank Mostard stond. Hij is erg snel, en ik heb daarom niet achterom gekeken, en ook  zijn schot vanavond goed kunnen verdedigen. We vullen elkaar in het vak mooi aan, Lotte van Montfort was scorend op dreef, en het aanwezige publiek maakt voor ons een groot verschil.” Ook coach Barry Schep sprak over een ‘lekkere wedstrijd’: “Wij waren over de hele wedstrijd de betere ploeg. Bij 16-12 stokte het scoren, maar gelukkig hadden we het verdedigend goed voor elkaar. Lotte en Lotte zijn een sterk duo, en sowieso zijn de dames in de loop van het seizoen gegroeid. Ook al is het moeilijk met drie ploegen die degraderen, we blijven vechten voor onze kans”.

Doelpunten Dalto:
Rudo 5, Lotte van Montfort 5, Kris 2, Rene 2, Mathijs 2, Karin 1, Lotte Keuning 1, Joost 1.

Eerste helft

Tweede helft