Vetrouwenspersoon

Conny stelt zich voor en vertelt over haar functie Vertrouwenspersoon
Sommigen kennen mij misschien nog wel, wellicht nog als Conny Liebeek. Van jongs af aan heb ik met veel plezier bij Dalto gekorfbald; daarnaast heb ik in de jeugdcommissie en in het bestuur gezeten. Ik woon in Driebergen, ben getrouwd met Reinout en we hebben twee dochters. Ik werk als docente Nederlands op het Oosterlicht College in Nieuwegein. Hiervoor heb ik een aantal jaren lesgegeven op het Revius Lyceum in Doorn en daar heb ik ook de functie van leerlingbegeleider en vertrouwenspersoon vervuld. Als leerlingbegeleider voerde ik gesprekken met leerlingen die niet lekker in hun vel zaten. Sommigen hadden problemen op school, bij anderen waren er problemen in de thuissituatie. Om dit soort gesprekken beter te kunnen voeren, heb ik cursussen gesprekstechnieken gevolgd. Daarnaast heb ik me verdiept in allerlei soorten puberproblematiek. In een cursus voor vertrouwenspersoon heb ik geleerd wat deze taak precies inhoudt, hoe de procedures zijn bij officiële klachten en hoe je betrokkenen kunt begeleiden in deze procedure.

Waarom is een vertrouwenspersoon nodig binnen Dalto?
Het is belangrijk dat de leden van Dalto rekening houden met de grenzen van anderen. En dat iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat dat flauw of preuts gevonden wordt. De vereniging moet immers voor iedereen veilig en plezierig zijn. Sporters die last hebben van (seksuele) intimidatie, kunnen dat het beste uitspreken. Het liefst tegen degene die het doet. Maar als dat niet helpt of de speler durft het niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders, thuis of op de club.

Wat doet een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon biedt in eerste instantie een luisterend oor bij zaken waar je niet makkelijk over praat. Het gaat hierbij voornamelijk om seksuele intimidatie, maar er kunnen ook andere zaken zijn die je graag met iemand bespreekt die onafhankelijk is en die buiten de situatie staat. Een vertrouwenspersoon luistert, geeft raad, bemiddelt en kent de mogelijkheden om hulp te krijgen of een officiële melding te doen. Omdat de functie van vertrouwenspersoon bij Dalto nieuw is, ga ik de komende tijd ook een aantal dingen uitwerken. Zo moet de procedure bij een melding vastgesteld worden en we zouden in overleg met de leden een aantal gedragsregels op kunnen stellen.

Zit jij zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenspersoon kunt gebruiken? Maak je je zorgen om iets of iemand in de vereniging en wil je dit met iemand bespreken? Neem dan contact op.

Contact

Wil je contact met de Vertrouwenspersoon? Mail dan naar vertrouwenspersoon@dalto.nl

Conny Ruward Vertrouwenspersoon Dalto

Conny Ruward
0343 – 754 804