Vrienden van Dalto: Bedankt!

Eerste test met headset goed bevallen

Zaterdag 15 februari kon het begeleidingsteam voor het eerst scheidsrechters begeleiden met een headset, met dank aan de Vrienden van Dalto voor een uitbreiding op de headset die we van Remi teruggekregen hebben. De eer was aan Bo tijdens de wedstrijd van de D3. Dat ging nog niet heel soepel, zo viel de communicatie uit en bleef het oortje niet goed zitten. Maar… Ron was toch enthousiast, want hij kon nu veel beter horen of de betreffende scheidsrechter goed communiceert met de spelers in het veld. Een grote winst!

Tijdens de wedstrijd van de A4 daarna mocht ik ‘m ook even proberen en ik kan niet ontkennen dat ik dat wel erg gaaf vond, mooi speelgoed!

Test Headset Ron & Robin

Ron moest diverse keren ingrijpen: ‘Robin, niet voor het spel uitlopen, achter de bal blijven!’. Daarin zit ook de winst van het begeleiden met een headset, direct feedback kunnen geven op het moment dat er iets gebeurt. Dat vergroot de leercurve. Daarbij is het uiteraard niet de bedoeling dat de begeleider voorzegt waarvoor de scheidsrechter moet fluiten, daarover hebben we al duidelijke afspraken met elkaar gemaakt. En ook over hoe we met elkaar gaan communiceren gaan we duidelijke afspraken maken. Voorop staat dat de scheidsrechter altijd zijn eigen beslissingen blijft nemen. De begeleider geeft alleen aanwijzingen over verbale en non-verbale communicatie, positie of aandachtspunten betreffende bepaalde spelregels.

De headset is vooral bedoeld voor scheidsrechters die al enige ervaring hebben, die zelfstandig een wedstrijd kunnen fluiten en toe zijn aan een volgende stap. Het is namelijk toch wel anders fluiten met een headset op, omdat je twee dingen tegelijk aan het doen bent. Al kwam dat misschien ook wel omdat Ron enthousiast in mijn oor aan het tetteren was 😉

De komende tijd gaan we verder met testen zodat we binnen de scheidsrechtersopleiding optimaal gebruik kunnen maken van de headset.

Overigens gaat het Livestreamteam van Dalto ook aan de slag met de headset, zodat de cameramannen- en vrouwen goed kunnen communiceren met de regiekamer. Dat levert misschien wel een nog betere livestream op!

Namens de Arbitragecommissie en S-team zeggen Ron en ik:

Namens de Arbitragecommissie

Robin