Vrijwilligers in het zonnetje!

Jos Van Grinsven Daltosite

Dit keer staat Jos van Grinsven in het middelpunt. Hij is al jaren verantwoordelijk voor de zaalhuur en in samenwerking met de TC het trainingsrooster in de zaal en op het veld. Met de beperkte mogelijkheden van zaalruimte en de huidige coronamaatregelen is dat een enorme uitdaging! Het gaat dan ook om veel gedane “vrijwilligersarbeid” achter de schermen die voor de vereniging onmisbaar is.

De afgelopen periode was de planning van de zaal een behoorlijke puzzel

In de afgelopen weken was het vooral zaak om voor de TC zoveel mogelijk zaaluren beschikbaar te krijgen zonder te weten of deze wel of niet gevuld zouden kunnen worden. We hebben een flexibele oplossing gevonden door na de eerste lockdownweek de uren terug te kunnen geven waar onvoldoende animo voor was. We waren soms wel even de draad kwijt met alle verschillende communicatielijnen via telefoon, email en Whatsapp.

Wat houdt het maken van de planning van de zaalruimte, het trainingsschema in?
Het begint aan de wensenkant namelijk hoeveel zaalruimte denken we nodig te hebben voor trainingen en wedstrijden. De aanbodkant is grotendeels gebaseerd op wat je het jaar daarvoor hebt gehuurd. Dit hangt samen met andere verenigingen. Soms komen er extra of gunstigere uren beschikbaar door te ruilen met andere verenigingen. Dat is eerder met Shinty en Blue Arrows gebeurd.

Algemeen zit er een groot verschil tussen wensen en zaalbeschikbaarheid. In Hoenderdaal zijn de meeste uren beschikbaar, maar Dalto moest ook buiten Hoenderdaal gaan kijken voor zaalruimte. Zoals eerder in Doorn, bij de KNVB in Zeist en dit jaar bij de 2 Marken in Maarn. Verder is het schakelen tussen de TC en mij. Puzzelen wie wanneer wil, kan trainen, welke roosterwensen er zijn. Rekening houden met trainers die zelf ook trainen en verschillende trainingslocaties. Het helpt mij als ik uiteindelijk van de TC een trainingsrooster krijg. Maar je krijgt nooit het ideale plaatje. Het meest ideale is om in april te beginnen met de zaalindeling en die dan ook voor het veld te gebruiken. Dan zou je wel in april al de trainers moeten weten.

Het pleit in de toekomst voor een eigen hal, dat zou een hoop schelen!

Wat was dit keer de belangrijkste uitdaging?

Weer een geschikte buitenzaal vinden voor de trainingen en de Korfbal Leaguecompetitie met twee poules, omdat het 2e deel daarvan nog niet zeker is. Door corona is het nodig om voldoende uitwijkmogelijkheden te hebben, voor uitgestelde wedstrijden. Daardoor hebben we nu voor het eerst competitiewedstrijden in zalen buiten Driebergen.

Verder is het steeds kijken wat de gevolgen van de coronamaatregelen voor het wedstrijdschema zijn en of aanpassing nodig is.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben planner voor een producent van industriële grondstoffen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij Dalto?

Omdat onze kinderen gingen korfballen. Zij vonden het een leuke sport en door de Korfbal Leaguewedstrijden zijn mijn vrouw en ik ook enthousiast geworden. Ik ben gevraagd als hulpcoach en mijn vrouw Fieke ging het oplopen organiseren en zit nu ook in de kantinecommissie. Door Paul van de Griendt werd ik gevraagd of ik het trainingsschema en de zaalhuur wilde doen. Dat doe ik nu zo’n zeven jaar.

Doe je nog andere taken als vrijwilliger?

Naast het organiseren van de zaalhuur en het trainingsrooster, draai ik mee met de bardiensten in het clubhuis en help ik de crew met het opbouwen voor de wedstrijden.

Heb je zelf korfbalervaring?

Ik heb “nul” korfbalervaring. Eén keer heb ik meegedaan met het Hemelvaarttoernooi, wat heel leuk was. Met terugwerkende kracht heb ik wel spijt dat ik nooit heb gekorfbald.

Wat heb je afgelopen coronaperiode het meest gemist?

Bezoek aan de wedstrijden van het 1e, elkaar ontmoeten en de sfeer rondom de wedstrijden.

Wat vond je het meest bijzonder?

De Daltolympics vond ik geweldig. En ook de samenhang binnen de vereniging. Volgens mij is het meegevallen wat we aan leden zijn kwijt geraakt. Verder dat we via de live-stream de wedstrijden kunnen volgen.

Wat vindt je leuk als vrijwilliger?

Dat je als vrijwilliger wordt gewaardeerd, het samenwerken, maar ook dat je kritisch op elkaar kunt zijn.

Wat is belangrijk voor vrijwilligers?

Waardering krijgen voor wat je doet, zoals deze rubriek. Jaarlijks de vrijwilligersavond met de pubquiz, het Hemelvaarttoernooi en andere evenementen binnen de vereniging.

Waarom zijn vrijwilligers voor een club als Dalto van belang?

Vrijwilligers zijn onmisbaar, want je kunt niet betalen voor het werk dat moet gebeuren. Ik verbaas me er steeds over hoeveel vrijwilligers Dalto heeft en met welk enthousiasme de jeugd zich inzet. Vrijwilligers zijn dan ook hard nodig.

Heb je nog een gouden tip?

Zorg dat je werk maakt van het behouden van vrijwilligers. Zorg dat je ze vasthoudt. Je doet het echt goed als je mensen vast weet te houden wanneer er geen of minder binding is met de vereniging, bijvoorbeeld als kinderen van vrijwilligers stoppen met spelen. Daar zijn gelukkig voldoende voorbeelden van!

Voor mij is nog steeds de gezelligheid, het samenkomen en het clubgevoel van belang dus ik ga nog wel even door!

Kom er bij - Vrijwilligers Dalto