Vrijwilligers in het zonnetje

Een nieuwe rubriek: Vrijwilligers in het zonnetje!

zonnetjeBinnen Dalto zijn ontzettend veel vrijwilligers actief. Welke taken voeren zij eigenlijk allemaal uit, zowel voor als achter de schermen? Wie zijn ze en wat doen ze in het dagelijks leven? Waarom kiezen zij ervoor om vrijwilliger te zijn bij Dalto en wat maakt hun taak zo leuk? Vragen waar we een antwoord op gaan proberen te vinden door maandelijks een vrijwilliger in het zonnetje te zetten. Verschillende mensen zullen de revue passeren, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn onmisbaar binnen Dalto en daar willen we ze voor bedanken!

De Vrijwilligerscommissie


Deze maand zetten we twee relatief nieuwe vrijwilligers binnen Dalto in het zonnetje: Carola de Jong en Stef Böger. Zij verzorgen samen het wedstrijdsecretariaat voor de jeugd.

Carola de Jong en Stef BögerCarola de Jong en Stef Böger

Wat doen jullie in het dagelijks leven?

Stef: Ik ben inspecteur van het onderwijs in het mbo.

Carola: Na de opleiding Oefentherapie Cesar heb ik elf jaar in een praktijk gewerkt. Daarna zwangerschapsgym en babymassage gegeven. Op dit moment loop ik twee dagen post en geef ik een uurtje in de week bewegingslessen aan oudere dames.

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij Dalto?

Stef: Mijn drie kinderen korfballen: Floor in de C1, Douwe in de C2 en Jonas in de D1. Floor en Douwe werden enthousiast voor het korfballen door een schoolkorfbaltoernooi. Jonas door mee te gaan naar Dalto.

Carola: Ik ben bij Dalto betrokken geraakt toen mijn zoon Thijs acht jaar geleden lid is geworden van de club. Hij is enthousiast geraakt door het schoolkorfbal en op die manier bij Dalto gekomen. Zus Anne moest mee naar de trainingen en wedstrijden en is op die manier het korfbal ingerold. Zij hebben het allebei erg naar hun zin! In eerste instantie heb ik vooral naar hun trainingen en wedstrijden gekeken en later ook naar de wedstrijden van het eerste. Bij thuiswedstrijden en soms ook uitwedstrijden van het eerste zijn wij tegenwoordig altijd aanwezig.

Wat houdt de functie wedstrijdsecretaris eigenlijk in?

Stef: We doen de teamopgave van de wedstrijdteams bij de bond, we koppelen teams in Sportlink, we maken een veldbezetting bij de wedstrijdplanning van de bond, we proberen soms een wedstrijd op verzoek te verzetten en beantwoorden vragen over wedstrijdregels. Tot nu toe deden we ook de spelerskaarten, maar dat loopt door het digitaliseren natuurlijk op zijn einde.

Carola: Ik houd me voornamelijk bezig met de spelerskaarten, maar dit houdt binnenkort natuurlijk op door de digitalisering van de wedstrijdformulieren. Verder moeten wij alle teamindelingen doorspelen naar de KNKV en op het veld en in de zaal alle teams op tijd indelen samen met Cynthia Langewen. Mochten er wedstrijden verplaatst moeten worden, dan worden wij daar ook over benaderd.

Wat vinden jullie leuk aan deze taak?

Stef: Het belangrijkste is dat ik graag iets voor Dalto wil doen, maar daarbij wil flexibel wil blijven wanneer ik het kan doen. We kunnen het heel handig ’s avonds van achter de laptop doen. Ik doe het samen met Carola. Dat is gezelliger en we kunnen op elkaar terugvallen.

Carola: Ik vind het leuk om op deze manier weer een steentje bij te dragen, want zonder vrijwilligers bestaat de club niet.

Hoe kwamen jullie erbij om deze taak uit te gaan voeren?

Stef: Ik werd gevraagd.

Carola: Ik voel me steeds meer betrokken bij Dalto en ben inmiddels enkelen keren teammanager geweest bij het team van Thijs en draai ook wel kantinediensten. Ik werd door Carolien (van den Broek) benaderd voor het wedstrijdsecretariaat voor de jeugd. Aangezien ik slecht ben met computers heb ik de vraag doorgespeeld aan Stef en hij kwam met het voorstel om het samen te doen.

Waarom zijn vrijwilligers volgens jullie belangrijk voor een club als Dalto?

Stef: De vrijwilligers maken het korfballen bij Dalto mogelijk. Zonder sporters én vrijwilligers geen club, geen gezelligheid en geen saamhorigheidsgevoel! Heel belangrijk dus!

Carola: Het is heel belangrijk dat iedereen zich realiseert dat hij/zij kan spelen, omdat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten voor de club. Denk alleen maar aan alle trainers, jong en oud, die zich na school en werk één of twee keer per week beschikbaar stellen en dan ook op zaterdag nog komen coachen. Maar ook alle vrijwilligers die minder zichtbaar zijn en achter de schermen werken om alles te laten draaien zijn onmisbaar. Kortom, het is leuk om mee te helpen en op die manier ook veel mensen te leren kennen. Zeker ook als je zelf geen korfballer bent, is er genoeg te doen voor iedereen.