Winkelwagen (0)

12 likes

Interview Hennie Haalboom in de Stichtse Courant

Hennie Haalboom achter de bar van de Dalto-kantine in Driebergen. Foto Stan Bos

Dalto haalt alles uit de kast voor NK korfbal: ‘Mooi dat we zo’n dag kunnen organiseren’

Op de velden van Dalto is zaterdag het NK korfbal. De crème de la crème van het Nederlandse korfbal komt die dag naar Driebergen. Dalto’er in hart en nieren Hennie Haalboom mag de horeca in goede banen leiden.

Stan Bos

Hennie Haalboom moet er zelf om grinniken. ,,Ze noemen me hier kantinebaas”, vertelt de kwieke zeventiger ruim een week voordat het NK korfbal wordt afgewerkt op de velden van Dalto. Een paar keer ging hij er tussenuit, maar altijd belandde Haalboom weer in de moederschoot. “Dat was nog in die oude hut daarboven”, wijst hij op de plek waar de oude kantine stond. “Ik doe het nu alweer zo’n dertig jaar. Het gaat gewoon door. Naar jaartallen kijk ik niet, dit is mijn lust en m’n leven. Ik kan ook thuis gaan zitten, maar een club zonder vrijwilligers is geen club.”

Midweek
Haalboom begon in 1967, hij was toen 18, met korfbal. Ondertussen sloeg hij regelmatig zijn vleugels uit. Zo deed de Driebergenaar aan waterpolo, wielrennen, hardlopen en softbal. Tot de respectabele leeftijd van 63 bleef hij het korfbalspel trouw. In de midweek van Dalto maakte hij furore. De horeca bleef ondertussen trekken. Niet gek ook met een dienstverband van ruim 42 jaar bij een bekende bierbrouwer. Haalboom omschrijft zichzelf als ‘een echte horecaman’.

Niet voor niets kwam Dalto bij hem uit. Het is een intensieve klus voor een pensionado, want 25 uur per week steekt Haalboom er zeker wel in. Soms protesteert het lichaam, maar van ophouden wil hij niets weten. “Op maandag maak ik de kantine schoon, ik doe de bestellingen en onderhoud de contacten met de leveranciers. Vertegenwoordigers komen hier langs. Met hen maak ik dan afspraken. Daarnaast maak ik ook nog deel uit van het tuin- en klusteam van Dalto. Op vrijdagmiddag doen we met het schaduwbestuur van Dalto een hapje en drankje.”

Eén grote familie
Haalboom is naar eigen zeggen een echte Dalto-man. “Het is één grote familie. We hebben een hoop vrijwilligers. We moeten het met z’n allen doen en iedereen doet ook wat. Zonder vrijwilligers bestaat de club niet. Als je dat bij andere verenigingen ziet, is dat toch anders. Iedereen kent elkaar bij Dalto, ze zijn allemaal betrokken bij wat je doet. Dat is wel het voordeel van een club als deze. We hebben een bevlogen voorzitter (Ben Mansvelder, red.) en commissies met vrijwilligers. We hebben een geweldige hoofdsponsor en veel andere sponsoren erbij.”

Voor de derde keer in successie houdt Dalto het Nederlands kampioenschap korfbal. Haalboom kijkt naar buiten. Het regent en onweert. “Ik hoop dat we beter weer hebben dan nu. Mooi dat we zo’n dag kunnen organiseren. We hebben een livestreamteam dat de kantine ombouwt tot studio. Daar is een groep bevlogen vrijwilligers voor die dat toch maar weer doen. Alle knowhow die we hebben, gebruiken we.”

Tribune
De dag vergt een nauwkeurige organisatie, ook voor Haalboom. Er zijn partytenten, er wordt een tribune opgebouwd en de veiligheid moet worden gewaarborgd. Haalboom moet zorgen dat de horeca vlot verloopt. “Ik bestel bij de groothandels. Je moet zorgen dat je genoeg in huis hebt, waardoor alles zo vlot mogelijk verloopt. We zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig, want alles moet ook weer worden opgeruimd.”

Aan stoppen wil Haalboom niet denken, ondanks de goedbedoelde adviezen om het iets rustiger aan te doen. “Dat is de aard van het beestje. Zolang ik het kan doen en er plezier in heb, blijf ik het doen. Dat houdt een mens ook jong.”

Dalto D1 speelt zaterdag op eigen veld om 11.30 uur de finale tegen SKF. De grote finale is om 19.00 uur. Dan spelen DVO en Fortuna tegen elkaar.

Ander nieuws

Update van het S-team

2 likes

Zomertrainingen

0 likes

Jaaragenda seizoen 2024/2025 (paar wijzigingen)

1 likes

Dalto Gala, meld je nu aan!

3 likes