Winkelwagen (0)

Over Dalto

Header Historie Dalto

Historie Dalto

Op deze pagina vindt u de historie van onze vereniging, maar ook van het ontstaan van korfbal. Bovendien vindt u hier onze Eregalerij.

Al ruim 70 jaar neemt korfbalvereniging Dalto een niet meer weg te denken plaats in binnen de Driebergse gemeenschap. Op 1 april 1953 werd Dalto (DAanval Leidt Tot Overwinning) opgericht. Toch bestond Dalto ook al ver voor die datum. Al in 1933 was er voor het eerst sprake van een korfbalvereniging met de naam Dalto. Twee onderwijzers richtten een sport- vereniging op met de afdelingen voetbal, gymnastiek en korfbal. In 1942 werd Dalto door de Duitse bezetter verboden nog langer als vereniging te functioneren. In 1947 werd Dalto weer actief, maar was tot 1950 meer een papieren vereniging. Pas in dat jaar werd weer officieel aan de competitie deelgenomen met twee teams. In 1952 ging de vereniging echter toch weer ter ziele. Een half jaar later lukte het enkele enthousiastelingen om de vereniging, nu definitief, weer nieuw leven in te blazen. Met meer dan 400 leden is de club tegenwoordig wekelijks actief binnen de lijnen.

Algemeen

Korfbal, de familiesport bij uitstek, is vanaf de oprichting in 1903 uitgegroeid naar een sport waarbij aan de top keihard wordt gepresteerd. Maar ook spelers die niet zo nodig twee tot drie maal per week diep willen gaan op het trainingsveld kunnen hun energie goed kwijt. Ook korfballen zonder wedstrijdverplichtingen kan in alle leeftijdscategorieën.

Samen sporten komt bij jong en oud nog eens dubbel tot uiting doordat korfbal, als enige teamsport gemengd gespeeld wordt. Per team net zoveel jongens als meisjes en net zoveel mannen als vrouwen. En voor allemaal gelden dezelfde spelregels.

De jeugd heeft de toekomst. Vanaf een jaar of drie zijn de jonkies al welkom. Samen met vriendjes en vriendinnetjes maken zij bij de Kangoeroes spelenderwijs kennis met het korfbal. Plezier maken staat voorop en toch, zonder dat zij het in de gaten hebben, wordt handigheid verkregen in het spelen met de bal.

Successen

Dalto staat bekend als een vereniging met een goede jeugdopleiding. Dat blijkt ook jaarlijks in de eindstand van de competities. Zowel aan het eind van de zaal- als van de veldcompetitie zijn er veel kampioenstaarten uit te delen. Doordat Dalto in iedere leeftijdscategorie in de hoogste competitie uitkomt, komen die kampioenen dan weer uit in de eindronde voor het Nederlands Kampioenschap. Bij de Junioren werd zeven maal de finale gewonnen in het korfbalwalhalla AHOY’. Ook  werd tweemaal het veldkampioenschap gevierd. Prolongatie van het Nederlandse titel in AHOY’, was bij juniorenteams nog niet eerder voorgekomen.  In maart 2005 kon voor de vijfde maal de beker voor het kampioenschap in de zaal in ontvangst worden genomen. De veldcompetitie werd in totaal driemaal gewonnen. Bij de aspiranten zijn ook C1 en B1 al een aantal keren succesvol geweest bij de nationale kampioenschappen.

De finale van veldseizoen 2002-2003 werd voor Dalto een unieke afsluiting van het jubileumjaar. Het eerste team speelde voor het eerst in een kruisfinale voor een plaats in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Na die eerste kruisfinale zijn er inmiddels nog vier gevolgd. In het seizoen 2004-2005 was er al weer een unicum in de geschiedenis van onze vereniging. Met maar liefst drie teams werd deelgenomen aan de veldfinales tijdens de Nationale Korfbaldag in Eindhoven. De A1 en het eerste moesten medefinalist PKC voor laten gaan. De B1 versloeg Fortuna en behaalde de dubbel.

Op het veld werd Dalto 1 in 2008 en 2012 Kampioen van Nederland! Voor Dalto 2 is een finaleplaats voor het kampioenschap van Nederland bijna een jaarlijks terugkerend ritueel. Op het veld en de zaal werden al vele titels behaald.

Accommodaties

Tijdens de veldperiode trainen en spelen wij op De Woerd, waar wij met drie kunstgrasvelden over een prachtige accommodatie beschikken.  Dalto neemt met ruim dertig teams deel aan de competitie. Die competitie is er voor alle leeftijdscategorieën en op alle niveaus.

Sinds oktober 2016 beschikt Dalto over een fraai clubhuis. Hieronder bij ‘Clubhuis Dalto’ kunt u alles lezen over de bouw en de feestelijke opening. Beheer en groot onderhoud van onze accommodatie wordt gedaan door de Stichting ondersteuning korfbalbeoefening Driebergen. Wij delen de accommodatie een aantal dagdelen per week met BSO Dol Fijn. Meer info vindt u bij Commissies/Accommodaties.

Sporthal Hoenderdaal vormt tijdens de winterperiode de thuishaven. In deze prima accommodatie worden de thuiswedstrijden in een fantastische ambiance met regelmatig meer dan 800 toeschouwers gespeeld. Wilt u niet zelf spelen, maar wel een spannend avondje korfbal meemaken, dan bent u welkom!

Dalto heeft een bruisend verenigingsleven. Korfballen is natuurlijk de hoofdmoot daarin, maar gezelligheid, vrienden maken en saamhorigheid zijn ook erg belangrijk. De maandelijkse feesten voor jong en oud zijn dan ook niet te versmaden.

Informatie

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben of eens vrijblijvend bij een training willen kijken of meedoen, dan kunt u terecht bij onze secretaris (mail: secretaris@dalto.nl).