Winkelwagen (0)

Opinie: Rugby Respect Referee

Waarom begin ik een artikel op de website van een korfbalvereniging met een kop met daarin de sport rugby? Ik heb dat gedaan, omdat ik van mening ben dat we met z’n allen nog wat van rugby kunnen leren.

Als vereniging hebben we te maken met een teruglopend aantal scheidsrechters. Het kost ons elke week weer veel moeite om alle wedstrijden te voorzien van gediplomeerde scheidsrechters. Dat resulteert soms in weekenden waarin scheidsrechters 2 à 3 wedstrijden per weekend fluiten om zo teams te kunnen laten spelen. Daar mogen we ze erg dankbaar voor zijn.

Het kan dan niet zo zijn dat wij, als coaches, als spelers en/of publiek de scheidsrechter die vrijwillig een wedstrijd aan het fluiten is voor, tijdens en/of na de wedstrijd niet het respect geven dat hij/zij verdient. Waardoor hij/zij uiteindelijk geen plezier meer haalt uit het fluiten van die wedstrijd. Dat is toch waar we met z’n allen onze mooie sport voor uitoefenen, plezier! Ook een scheidsrechter doet het allereerst voor zijn plezier. Is dat plezier weg dan haakt een scheidsrechter op een gegeven moment ook af.

Daarnaast proberen wij als vereniging leden (ook de jeugd) enthousiast te maken om een wedstrijd te fluiten. Wat moeten die wel niet denken als we als (jong) volwassenen niet het juiste voorbeeld geven en dus niet op een respectvolle manier met een scheidsrechter omgaan. Ik zou mij dan ook nog wel een keer bedenken voordat ik mij aanmeld als scheidsrechter.

Op een gegeven moment komen we dan, als vereniging, op het punt dat we niet meer voldoende gediplomeerde scheidsrechters hebben om alle wedstrijden die er in een weekend gespeeld worden te kunnen fluiten. Met als gevolg dat er wedstrijden afgelast moeten worden en/of de kosten voor de vereniging zullen stijgen. Dat zou toch heel vervelend zijn.

En als ik dat signaal afgeef als ik andere leden spreek, hoor ik regelmatig… dan wijzen we toch teams aan om wedstrijden te fluiten. Dan zijn we van het probleem af. Klopt, maar creëren we dan niet een ander probleem… Denk daar eens over na.

Ik heb dit stuk niet geschreven omdat het de week van de scheidsrechter is of omdat het de week van het respect is. Ik heb dit geschreven, omdat we hier helaas wekelijks tegen aan lopen. Het is een onderwerp waar we met z’n allen mee aan de slag moeten.

Respecteer een scheidsrechter, accepteer zijn/haar beslissingen ook al zijn ze niet allemaal juist. Dat zijn die van een speler of coach in de wedstrijd ook niet.

En om weer terug te gaan naar waarmee ik begon… Rugby, waar respect voor een referee altijd hoog in het vaandel staat.

Wouter

Ander nieuws

Hemelvaart toernooi 2024

3 likes

Barhelden gezocht: er staan nog diensten open!

3 likes

Toernooien 2024

0 likes

Alle C-teams voorzien van trainers!

32 likes