Winkelwagen (0)

Stichtse Courant: Interview met Rudo Schulting

20230427 Stichtse Courant Interview Rudo - Daltosite
Rudo Schulting (rechts) baalt na het mislopen van promotie naar de Korfbal League met Dalto. Hij wordt getroost door ploeggenote Quinty Stahli. Foto Hans Bömer

20230427 Stichtse Courant Interview Rudo Daltosite

De gemiste promotie naar de Korfbal League zorgde bij de korfballers van Dalto voor diepe teleurstelling, maar achter de schermen wordt in Driebergen verder gebouwd aan een stabiele topclub. “Er zit genoeg talent in deze selectie om in elk geval bovenin de Korfbal League 2 mee te doen”, zegt Dalto-voorzitter Ben Mansvelder.

Stan Bos

Al op de terugweg in de auto vanuit Wormer, waar Dalto haar Waterloo vond in de promotiestrijd richting de Korfbal League, was er opnieuw dat ene woord dat Rudo Schulting niet uit zijn hoofd kreeg: onnodig. De finale van de Korfbal League 2 en de dubbel met Groen Geel, de aanvoerder van Dalto vindt dat de Driebergse formatie ze allemaal kon winnen. “Toch kregen we dat niet voor elkaar en dat is jammer”, zegt hij een paar dagen na de uitschakeling, als de teleurstelling en het besef is ingedaald dat Schulting zijn topsportcarrière afsluit zonder promotie.

Het laatste dat de inwoner van Driebergen wil, is wijzen naar de omstandigheden. Dalto domineerde de competitie en eindigde met klinkende cijfers bovenaan. Toch staat de kampioen van de Korfbal League 2 met lege handen en promoveert HKC, de nummer drie, dankzij het play-off-systeem. “Ik hoor nu discussies dat de nummer één direct moet promoveren, maar daar moeten wij nu helemaal niet over beginnen. Dit scenario kenden we voor het seizoen. Wel vind ik dat deze opzet op termijn besproken moet worden.”

Spanning Na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tegen Groen Geel kwamen de tranen. De spanning van de laatste weken, met twee play-off-duels tegen TOP Sassenheim, de verloren finale tegen HKC en de gemiste herkansing tegen Groen Geel, kwam eruit bij Schulting. “We draaiden een supergoed seizoen, pasten jonge spelers in die zich hartstikke goed hebben ontwikkeld, alleen lukte het ons op de piekmomenten allemaal net even niet. Ik wil niet zeggen dat er een droom in duigen valt, maar promotie was wel het doel, zeker omdat het ook het einde is van mijn carrière op topniveau. Verdriet, teleurstelling en trots, het kwam er allemaal uit.”

Uit de roulatie Dus moet Dalto bouwen aan nieuw succes. Want naast het afscheid van Schulting is Karin van den Brink een jaar uit de roulatie, omdat ze haar voorste kruisband scheurde en kan de nieuwe coach Jesper Oele de eerste maanden van komend seizoen niet beschikken over Joost Wattel, één van de uitblinkers van dit zaalseizoen. Drie van de acht basisspelers zijn er straks om uiteenlopende redenen niet bij, nog los van de vraag hoe de selectie er voor komend seizoen verder uitziet.

Volle moed In Driebergen willen ze verder bouwen aan een jonge groep, zegt voorzitter Ben Mansvelder, die vorige week dinsdag na de wedstrijd hevig teleurgesteld was, maar een dag later ‘de volle moed’ had om verder te gaan. “Dat merk ik ook in de hele vereniging. Kijk maar eens hoe onze supporters van de D-side ook in slechte tijden achter ons blijven staan. Natuurlijk hoopten we op promotie, maar het blijft natuurlijk topsport.”

Jong en dynamisch De stip aan de horizon blijft een jong, dynamisch Dalto dat op de langere termijn rijp is om een stabiele factor te zijn in de Korfbal League. “Jonge talenten, ook uit het tweede en de A1, willen we verder klaarstomen voor de selectie. Bij Quinty Stahli, Fleur Kroes en Thijs van de Griendt heeft het ook even geduurd. Er zit veel talent in deze selectie, in elk geval genoeg om bovenin de Korfbal League 2 mee te doen, maar ik heb niet de illusie dat we komend seizoen meteen de finale halen. Wij willen bouwen om te voorkomen dat we het FC Volendam van het korfbal worden door er meteen uit te kukelen als we gepromoveerd zijn.”

Potentiële aanwinsten Het scoutinglijstje met potentiële aanwinsten ligt er. De club zat achter de schermen niet stil. “Maar we willen alleen spelers halen die complementair zijn aan de selectie of meteen een rol in het eerste kunnen spelen. Daarnaast stellen we zo’n optimaal mogelijk trainingsprogramma samen. Het liefst trainen we zoveel mogelijk in Hoenderdaal, maar we zullen concessies moeten doen als we de rest van de vereniging daar ook willen laten trainen. Ons topsportbudget wordt gehandhaafd. En als het geld er niet is, dan gaan we het creëren, want zo ondernemend zijn we wel.”

Heilige doel Het beleid is ingezet met dat heilige doel: promotie en een reële kans op lijfsbehoud. Zonder Schulting die toegeeft dat hij het moeilijk vindt om afstand te nemen. “Ik heb vijf jaar in het eerste gespeeld en zat veertien jaar bij de selectie. Korfbal domineert mijn leven. Als dat opeens stopt, is dat heel raar en onwerkelijk. Een andere rol bij de club? Ik heb er niet over nagedacht, maar op termijn sta ik daar best voor open. Het hangt er ook vanaf welke rol. En even geen korfbal lijkt me ook best even leuk, al ben ik ook geen type dat thuis gaat stilzitten op de bank. Eerst wil ik het veldseizoen mooi afsluiten.”

 

Ander nieuws

Livestreams Dalto/Klaverblad Verzekeringen (B1-C1-A3-4-3-8-6)

2 likes

Zaterdag Unitas – Dalto/Klaverblad Verzekeringen

5 likes

Grote clubactie: We hebben geweldig nieuws!

1 likes

Eerste trainersbijeenkomst Sociale veiligheid

0 likes