Winkelwagen (0)

Uit de krant – AD van maandag 5 september 2016

[av_hr class=’invisible’ height=’10’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ custom_class=”]

Korfballers uit Driebergen starten sterk aan seizoen
en willen terug naar de Korfbal League

[av_hr class=’invisible’ height=’10’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ custom_class=”]

Dalto staat in de steigers

Met een duidelijke zege op Oranje Wit (21-14) toonden de korfballers van Dalto direct hun ambities voor dit seizoen. De veldcompetitie is slechts de amuse voor het appetijtelijke hoofdgerecht in de zaal. Want Dalto wil terug naar de Korfbal League.

20160905-AD-Dalto/BNApp.nl - Oranje Wit
Marlies Dingemans heeft balbezit namens Dalto. De Driebergers versloegen Oranje-Wit met 21-14. Foto Marco Spelten

Stan Bos
Driebergen

Op de dag dat de Dalto-selectie bijeenkwam om de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen, kregen ze een vraag: wat is het doel voor dit seizoen? “Ik weet nog dat iedereen zei dat we binnen één jaar willen terugkeren in de Korfbal League”, zei Mathijs den Ouden, doelend op het hoogste korfbalplatform van Nederland in de zaal. Juist voor die ambitie moet Dalto tijdens de eerste helft van de veldcompetitie vertrouwen tanken.

20160905-quote2-ADDat lukte zaterdag al heel aardig in de competitieouverture met Oranje Wit. Dalto leidde de dans tegen de zwakke Dordtse opponent, met Den Ouden als uitblinker. De jeugdinternational scoorde zes keer en toonde daarmee eens te meer hoe belangrijk zijn rol wordt om de Driebergers weer naar het gewenste niveau terug te leiden. Interesse van andere clubs was er genoeg, maar Den Ouden wilde niet na de eerste de beste tegenslag Dalto in de goot laten liggen. “Dit is zo’n mooie club. We zijn eigenlijk één grote familie. Het was geen moeilijke keuze om nog een jaar te blijven.”

Dus kunnen de trainers Jorrit Bergsma en Ben Verbree voor het grootste deel verder met het team waar ze vorig seizoen ook al mee werkten. Weliswaar nog zonder Ya-Wen Lin, de Taiwanese revelatie van de vorige Korfbal League-editie. Ook bij de start van het zaalseizoen – begin november – is Lin er nog niet bij. Visumperikelen nopen haar tot een korter verblijf in de Driebergse boezem, maar met haar aanwezigheid maakt Dalto een grotere kans de aspiraties waar te maken.

De ploeg – maar in veel grotere mate de club – staat letterlijk in de steigers. Voor het creëren van topsportwaardige omstandigheden verkleinde Dalto al de velden naar veertig bij twintig meter en in de schaduw van de eerste seizoenszege nadert de oplevering van het nieuwe clubhuis zijn apotheose. In de loop van deze maand is het zover, nadat de bouw door de onverwacht natte zomer een paar weken vertraging opliep. De nieuwe accommodatie is geen overbodige luxe. Het huidige onderkomen zou namelijk niet opvallen op de Westelijke Jordaanoever.

Status

20160905-quote1-ADDalto wil weer toegroeien naar de status van topclub, een imago dat door de degradatie uit de Korfbal League een stevige deuk opliep. Toch is een rentree binnen een jaar geen garantie, weet ook Bergsma. “Van collega’s hoorde ik al dat wij de hoofdklasse niet moeten onderschatten. Er wordt een ander soort korfbal gevraagd dan in de League. Het is veel meer fysiek. Het maakt mij niet uit hoe we terugkeren, dat is minder relevant. Wel qua spel hoor, want daarin willen we de groep verder ontwikkelen. We willen ons minder afhankelijk maken van de tegenstander en iedereen moet in staat zijn te scoren.”

Daarin werd Bergsma zaterdag alvast op zijn wenken bediend. Alle basisspelers mikten de bal één keer of vaker door de korf, met Den Ouden dus als topschutter. “Wij hebben heel veel vertrouwen in elkaar”, zegt Den Ouden. “Met z’n allen willen we zo graag terug naar de Korfbal League. Het is een grote teleurstelling als we het niet halen.”

En dan? Dan is de kans groot dat Dalto een paar groeibriljantjes ziet vertrekken naar clubs op het hoogste niveau. Dat geldt ook voor Den Ouden. “Ik wil daar niet al te veel over zeggen, maar dan komt er wel een klein kiertje open met de kans dat ik dan vertrek. Maar ik wil daar nog helemaal niet aan denken. Terug naar de Korfbal League, dat is ons doel. Voor minder doe ik het niet.”

Bergsma zal blij zijn geweest dat zijn team in de eerste wedstrijd meteen een duidelijk signaal gaf. In de wedstrijden tegen DOS’46, Blauw Wit en Fortuna mogen de Driebergers laten zien hoe serieus hun titelkandidatuur echt is. Het nieuwe clubhuis is dan open. Bergsma is optimistisch, zoals een coach dat hoort te zijn aan het begin van het seizoen. “We krijgen een mooie kantine, laten we hopen dat het ook een mooi seizoen wordt.”

Ereklasse

Dalto – Oranje Wit 21-14 (8-5)
Dalto met scores:
René Siedsma 5 (Remy Schulting), Dico de Jager 2, Paula Bos 3, Marlies Dingemans 1 (Michelle van den Tempel); Maarten Groot Hulze 2, Mathijs den Ouden 6, Kaylee Alblas 1, Anouk Wezendonk 1.

Ander nieuws

Stichtse Courant: “Adriaan van Dijk trots op Dalto D1”

10 likes

Team in het zonnetje!

3 likes

Daltokamp 2024

4 likes

Dalto zoekt (assistent) trainer-coach voor Dalto 2

5 likes