Winkelwagen (0)

Uit het AD van maandag 20 februari 2017

[av_hr class=’invisible’ height=’6′ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ custom_class=”]

Zaalkorfballers van Dalto zeker van toetje na cruciale treffer van Maarten Groot Hulze

De korfballers van Dalto wonnen niet alleen bij Wageningen (26-29), maar zorgden met een doelpunt in de ‘dying seconds’ ook voor plaatsing voor de play-offs. Topsport is op zijn mooist als de belangen het grootst zijn.

20170220 AD Wageningen-Dalto
Maarten Groot Hulze brengt Rik Brouwer onbewust ten val. Anouk Wezendonk ziet het gebeuren. Foto Marco Spelten

Stan Bos
Wageningen

Hij had nog één schot. Eén kans. Eén ultiem moment. Hij werd een paar seconden later door de fans op handen gedragen, nadat Maarten Groot Huize, letterlijk in de laatste seconde Dalto bij rivaal Wageningen naar de play-offs schoot. Zo was het voor de Driebergers een avond in extremis, met een ongekende afloop, een heroïsch korfbalgevecht, een formidabel resultaat en een wedstrijd waar over tien jaar zonder een spoortje twijfel nog over wordt gesproken. Wageningen – Dalto was in een bomvolle sporthal De Aanloop pure reclame voor het korfbal.

Rasprovocateur

Dat het juist Groot Hulze was die zijn ploeg naar de play-offs schoot, was saillant Een paar keer liet Dalto zich dit seizoen – vooral in uitwedstrijden – afbluffen. Tot ergernis van Groot Hulze, die altijd voorop gaat in de strijd en de beuk erin gooit. Een rasprovocateur die ten koste van alles wil winnen. Zaterdag dreigde het opnieuw mis te gaan voor Dalto, dat voor rust lankmoedig en met een te lieve instelling Wageningen wilde bestrijden. Ook Groot Huize had het lastig, omdat Wageningen-coach Jacko Vermeer net als in het thuisduel een plakker tegenover de topschutter had geposteerd.

Dus was het tijd om de troepen halverwege (Wageningen leidde met 14-15) maar eens wakker te schudden. Te schreeuwen desnoods, want Groot Huize schuwt geen middel. Ploeggenoot Dico de Jager kreeg het ineens op zijn heupen, zoals heel Dalto eindelijk van zich afbeet. De teruggekeerde Eva Sprangers kwam in de loop van de tweede helft binnen de lijnen en was de baas in de korfzone. De Driebergers konden naar hartenlust aanvallen, het vertrouwen groeide zichtbaar. Marlies Dingemans maakte de 24-25 (in de zoemer van de schotklok, dat zijn de lekkerste) en ook De Jager bleef maar raak mikken.

Belangrijk, want Dalto verloor in de thuiswedstrijd met drie doelpunten verschil van Wageningen, had tot zaterdag evenveel punten en moest dus eigenlijk twee achterstanden zien weg te poetsen. Vijf seconden voor tijd leek dat faliekant te mislukken. Jasper Broenink gooide, terwijl de spanning van de muren droop, de 26-28 binnen, waardoor Wageningen op basis van het onderlinge resultaat (bij een gelijk aantal punten) weer betere papieren had. Dalto wankelde, maar gaf niet op. Groot Hulze kreeg de bal in zijn handen en kon met vier seconden op de klok maar één ding doen: schieten.

Ruim duizend mensen hielden hun adem in, maar de explosie van geluid aan Dalto-kant was er één van historische proporties. Omdat de Driebergers een veel beter doelsaldo hebben dan Wageningen, kunnen zij zich – met nog de competitiewedstrijd tegen koploper Nic voor de boeg – opmaken voor de play-offs. Met natuurlijk als overkoepelend doel om binnen één seizoen terug te keren op het hoogste korfbalpodium van Nederland, de Korfbal League. “Voor Dalto is dit een droomscenario”, zei Groot Hulze nadat hij door de fans weer op de grond was gezet. “Twee seconden voor tijd. Dat is toch prachtig, man.”

Eindelijk won Dalto dit zaalseizoen een topwedstrijd. Ook nog eens op een psychologisch belangrijk moment, nu het erom spant en de prijzen volgende maand worden uitgedeeld. “Na rust was er veel meer beleving”, zei die andere uitblinker aan Dalto-zijde, Dico de Jager. “Het was één grote chaos, maar wel een positieve chaos. Zo kort voor tijd winnen, het kan niet mooier.” Toch kan dat wel, want als Dalto over twee weken in eigen hal koploper Nic verslaat, zijn de Driebergers kampioen van hun poule en hebben ze het thuisvoordeel in de play-offs. Genoeg om voor te spelen dus. Laat het op zaterdag 4 maart in Hoenderdaal maar weer net zo’n heroïsch korfbalgevecht worden als in Wageningen.

Wageningen – Dalto 26-29 (14-13).

Scores Dalto:
Dico de Jager 8, Maarten Groot Hulze 7, René Siedsma 6, Remy Schulting 5, Marlies Dingemans 2, Anouk Wezendonk.

Ander nieuws

Eerste trainersbijeenkomst Sociale veiligheid

0 likes

Verkoop D-side Hoodie / T-Shirt

3 likes

AD: Interview met Mathijs den Ouden

4 likes

Dalto/Klaverblad Verzekeringen tankt vertrouwen tegen Oost-Arnhem

9 likes