Winkelwagen (0)

Huisregels

In de afgelopen jaren is er binnen Dalto regelmatig aandacht besteed aan sportiviteit, gedrag en omgangsvormen op het veld en in de zaal; binnen én buiten de lijnen.

Bekijk ook eens de pagina van het Positief coachen. Dit is een initiatief bij de E- en F-teams dat is gestart in het seizoen 2015-2016.

Tijdens de Algemene ledenvergadering van 2 juni 2003 hebben we enkele gedragsregels opgesteld (met dank aan Victum). Het spreekt voor zich dat we elkaar hier altijd op moeten en kunnen aanspreken.

 

Medespelers

 • Korfbal is een teamsport en een team vorm je met medespelers en begeleiding;
 • Kritiek leveren kan, maar dan alleen op een opbouwende, positieve manier;
 • Respecteer elkaar, ook als het eens niet meezit.


Tegenstanders

 • Gedraag je, zoals je zou willen dat je tegenstander zich gedraagt ten opzichte van jou;
 • Sport en strijd horen bij elkaar, eerlijke strijd mag!


Scheidsrechters

 • Zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd, hij of zij is niet de vijand;
 • Spelers doen vaak meer fout dan de scheidsrechter.


Publiek / Ouders

 • Aanmoedigen? Ja graag! Opjutten? Nee, dank u!
 • Laat iedereen de rol vervullen die tijdens de wedstrijd bij hem of haar hoort.


Accommodatie

 • Gebruik meubilair, materiaal, ruimtes etc waarvoor het bedoeld is;
 • Rommel opruimen? Dat is toch vanzelfsprekend.


Alcoholgebruik

In onze kantine en bij goed weer op het veld, wordt naast een heleboel andere zaken bier en wijn verkocht. Gelukkig weten we bij Dalto aardig goed om te gaan met het gebruik van alcohol. Degenen die er van houden kunnen met mate hun biertje of wijntje drinken in de kantine.

Om het goede voorbeeld te geven aan onze jeugd, schenken we op wedstrijddagen vanaf 15.00 uur alcohol. Tot 15.00 uur wordt ook geen alcoholvrij bier geschonken. Een half uur voor en een half uur na de trainingen van de jeugd t/m 16 jaar wordt er geen alcohol geschonken.

 

Onder 18 jaar

Aan de andere kant merken we dat maatschappelijke ontwikkelingen ook aan Dalto niet voorbij gaan. Steeds meer jongeren (onder de 18 jaar) gebruiken alcohol!

Ondanks dat we bij Dalto onderstaande regels zo goed mogelijk proberen na te leven, blijkt dat ook bij Dalto jongeren onder de 18 alcohol (proberen te) kopen en gebruiken. Waar het zelf kopen niet lukt, wordt iemand van 18+ ingeschakeld om een alcoholisch drankje te kopen. Zeker bij drukte is het voor de mensen achter de bar ondoenlijk om hier goed op te controleren.

 

Hieronder de officiële regels

Hoe oud moet je zijn om alcohol te mogen kopen in een sportkantine?

Minimaal 18 jaar voor zowel zwak-alcoholische dranken (bier, wijn en gedestilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%) als voor sterke drank (alle gedestilleerde dranken met een alcoholgehalte van 15% of meer).

Deze leeftijdsgrenzen moeten goed zichtbaar in de kantine zijn opgehangen.

 

Controle door barmedewerker

Moet een barmedewerker controleren of een jongere ouder is dan 18 jaar en hoe kan hij dat?

De barvrijwilliger moet volgens de wet vaststellen dat de aspirantkoper minimaal 18 jaar is. Alleen als onmiskenbaar is dat de koper oud genoeg is, kan van leeftijdscontrole worden afgezien. Een goede graadmeter kan zijn het team, en dus de leeftijdsindeling. Bij leeftijdsvaststelling moeten jongeren op verzoek van de verkoper een zogenaamd leeftijdsdocument laten zien: een paspoort, een rijbewijs, een OV-studentenkaart of een bromfietscertificaat.

Als jongeren geen geldig document kunnen overleggen en de verkoper is niet zeker over de leeftijd, mag hen geen alcohol worden verkocht.

Let wel: het gaat er om voor wie de alcoholhoudende drank bestemd is. Als iemand die oud genoeg is alcoholhoudende drank koopt die kennelijk bestemd is voor iemand die de leeftijdsgrens nog niet heeft bereikt, dan dient dat te worden geweigerd.

We doen een beroep op alle leden om deze regels na te leven!

Maar we willen ook duidelijk zijn over de sancties:

 • Ben je jonger dan 18 jaar en gebruik je bij Dalto alcohol, dan loop je grote kans om geschorst te worden. Bij herhaling kan royement volgen!
 • Ditzelfde geldt voor personen ouder dan 18 jaar die alcohol geven aan jongeren onder de 18 jaar!

Boeteregeling bij een gele of rode kaart

In de wedstrijden kan het gebeuren dat er door de scheidsrechter formele waarschuwingen (gele en rode kaarten) aan spelers en coaches worden uitgedeeld.

De ontvanger van de formele waarschuwing krijgt hiervan op het eigen adres een brief toegezonden door het KNKV, een afschrift van deze brief gaat ook naar het verenigingssecretariaat van Dalto.

Het KNKV brengt de kosten van deze waarschuwingen in rekening bij Dalto. De kosten van de boetes zijn echter voor de ontvanger van de waarschuwing.

Het bestuur van Dalto gaat er vanuit dat de boete (het bedrag dat vermeld staat in de brief) door de ontvanger van de waarschuwing op eigen initiatief binnen vier weken na ontvangst van de brief wordt overgemaakt naar IBAN-nummer NL38 INGB 0002069219 van ckv Dalto.

Bij het niet voldoen van de kosten van de opgelegde boete binnen de termijn van vier weken kan het bestuur een deelnameverbod aan alle verenigingsactiviteiten opleggen.