Winkelwagen (0)

In het AD, ‘Dalto op rapport: mooie sfeer, stop met vijf om vijf’

20240318 artikel AD Header - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

 .
20240318 Foto Gideon in AD - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

Gideon Gort ontwikkelt zich dit seizoen goed in de hoofdmacht van Dalto. Foto: Jenna Spelten

De korfballers van Dalto wonnen het laatste competitieduel van Avanti (23-18), maar misten de play-offs om promotie naar de Korfbal League. De plus- en minpunten van dit zaalseizoen op een rij.

Stan Bos
Driebergen

Plus: Ontwikkeling

Na een pijnlijk veldseizoen, voorafgaand aan de zaal, lagen de verwachtingen laag. Toch kregen coach Jesper Oele en zijn staf, met vallen en opstaan weliswaar, het team aan het korfballen. De ontwikkeling van Gideon Gort, vorig seizoen nog A-junior, als rebounder springt in het oog. Na een fletse start gooide de Amersfoorter de schroom van zich af, toont hij zich de personificatie van de teamontwikkeling en is hij amper weg te denken.

Min: Versterking (v)

Met de zware blessure van Karin van den Brink (op de terugweg) en het vertrek van Lotte van Montfort naar HKC boette Dalto kwalitatief in aan de vrouwenkant. Met het behoud van Fenna Cavelaars sloeg Dalto al een belangrijke slag. Lotte Keuning en Quinty Stahli blijven zich ontwikkelen, maar het team schreeuwt om vrouwelijke versterking aan de bovenkant. Is voormalig Daltospeelster Loraine Vissers te verleiden tot een terugkeer?

Plus: Sfeer

Tegenstanders reppen niet zelden over de mooiste uitwedstrijd van het seizoen. De D-side mag zichzelf opnieuw een forse schouderklop geven. Niet alleen in Driebergen, maar ook door het land heen kan Dalto vrijwel altijd rekenen op ruime support. Met het kerstweekend als hoogtepunt toen zo n 120 fans meereisden naar Eindhoven voor het topduel met DSC.

Min: Vijf om vijf

De technische staf koos voor een roulatiesysteem met vijf om vijf. In de praktijk zit er wekelijks een basisspeler of -speelster op de bank. Om de laatste stappen te zetten naar play-offs en promotie zijn (harde) keuzes onvermijdelijk. Maarten van Brenk zet topschutter Ilona van den Berg van AW.DTV niet op de bank, omdat het haar wisselbeurt is. Wim Scholtmeijer ruimt bij PKC altijd plek in voor Richard Kunst. Natuurlijk zijn er wedstrijden waarin een tactische zet noodzakelijk is, maar topsport kent geen compromissen.

Plus: Organisatie

Wie bij thuiswedstrijden om zich heen kijkt in Hoenderdaal, ziet dat Dalto organisatorisch klaar is voor de stap naar de Korfbal League. Een professionele livestream met meerdere camera’s, een vaste crew en presentatoren met korfbalkennis. Op sponsorgebied groeide Dalto van zes sponsors in 2015 naar 85 sponsors in 2024. Ook zij nemen Dalto mee in de vaart der volkeren, een gegeven dat past bij topsport.

Min: Weerbaarheid

Hoe ga je om met een achterstand? Hoe kom je de rust uit bij een voorsprong? Op mentaal vlak zijn er stappen te zetten. Binnen de lijnen ontbeert het aan een ‘klootzak’. De Driebergers mogen op basis van het verleden best meer bravoure uitstralen. Dalto’s nieuwste aanwinst Bas van Essen zei het treffend op de vraag of de ploeg volgend seizoen bij de eerste vier moet eindigen. “Het liefst bij de eerste twee, want dan heb je thuisvoordeel in de play-offs.” Die topsportattitude misstaat niet in Driebergen.

 .

20240318 AD Jesper Oele - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

Ander nieuws

Stichtse Courant: “Adriaan van Dijk trots op Dalto D1”

10 likes

Team in het zonnetje!

3 likes

Daltokamp 2024

4 likes

Dalto zoekt (assistent) trainer-coach voor Dalto 2

5 likes