Internationaal succes voor de korfballers Fenna Cavelaars (20) en Kris Boere (21). De spelers van het Driebergse Dalto wonnen op het EK 021 in Tsjechië de gouden medaille. “Ik moest best even wennen.”
Stan Bos
Driebergen
Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Catalonië stond Fenna Cavelaars net even iets trotser in het veld dan normaal. De korfbalster van het Driebergse Dalto zong uit volle borst het Wilhelmus mee.
Dat deed ze ook bij de andere wedstrijden, maar toen ze binnen de lijnen van het Tsjechische korfbalveld bivakkeerde, was de trots dat ze voor haar land mocht uitkomen net even groter. “Een heel gaaf moment, supervet. We hebben een leuke tijd gehad”, aldus de 20-jarige Driebergse, die afgelopen seizoen voor het eerst een basisplaats veroverde bij Dalto.
Taiwan
Genieten deden Cavelaars en haar Dalto-ploeggenoot Kris Boere sowieso wel. Eerst naar Taiwan voor een trainingskamp onder leiding van bondscoach Kees Vlietstra, daarna richting Tsjechië voor het EK onder 21.
“Ik moest best even wennen. Normaal zie je elkaar één keer per week, nu zaten we continu op elkaars lip. Het was dag in, dag uit korfbal. Ook aan de hitte moest ik wennen. Qua korfbal viel het mee, ondanks dat ik na het lange seizoen best wel korfbalmoe was, maar door de warmte was het belangrijk een schema te hebben met momenten waarop je moest drinken. ”
Boere vond de trip naar Taiwan uniek om mee te maken. Korfballen tegen Taipei noemt de 21-jarige inwoner van Driebergen ‘leuk en leerzaam’ .
“Ook was het heel tof om een inkijkje te krijgen in het land en de cultuur van Taipei. Het EK in Tsjechië was ook leuk en het was mooi om als team eerst een trip naar Taiwan te maken en dan het EK af te ronden. We hadden een superleuke groep en hebben een goede tijd gehad.”
Cavelaars deed niet in alle wedstrijden mee. Zo volgde ze de finale tegen België, die Nederland met 18-15 won, vanaf de bank. In andere wedstrijden deed de Driebergse deels mee. Het maakte alle ervaringen niet minder om. Alleen het reizen beviel haar minder.
“Ik doe het vrij veel, maar ik hou er niet van. Naar Tsjechië was het maar een korte vlucht, maar naar Taiwan was killing. We hadden een overstap in Hong Kong. Dan denk je dat je er al bent, maar toen moesten we nog twee uur. Gelukkig viel het mee met de jetlag.”
Boere maakte meer minuten dan Cavelaars. In Taiwan deed hij in alle oefenwedstrijden mee, tijdens het EK maakte hij in alle wedstrijden minuten en bondscoach Vlietstra ruimde tijdens de finale een basisplaats voor hem in. “Het mooiste moment is natuurlijk als je de cup omhoog houdt. De finale spelen is een fantastische ervaring, maar ook de tempels in Taipei waren mooi om te zien.”
Tactisch
In de drie weken dat ze met de groep optrok, leerde Cavelaars veel, zeker op tactisch terrein. Die ervaringen neemt ze mee naar Dalto. “Bijvoorbeeld dat de Taiwanezen kleine, snelle mensen zijn. Wij Nederlanders zijn lang en wat langzamer. Dan is de tegenstand anders. Hoe stel je je daarop in? Wat is handig en wat niet? Hoe pakken we dat aan? Of stel dat de finale heel spannend is. Wat is dan het juiste moment om even op de grond te liggen en net te doen alsof je kramp hebt?”
Economie
Boere, die afgelopen seizoen vaak in de basis stond bij Dalto en in het dagelijks leven economie studeert in Wageningen, neemt net als Cavelaars de nodige korfbalbagage mee. “Je neemt een hoop energie en slimmigheden mee die je hebt geleerd. Net als de ervaring van het spelen van een finale voor een publiek dat overwegend voor de underdog, België dus, was.”