Winkelwagen (0)

4 likes

In het AD: interview met Gideon

20231111 koptekst AD Interview Gideon Daltosite - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

20231111 AD Dalto Guideon - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - DriebergenGideon Gort van Dalto in balbezit tijdens de oefenwedstrijd tegen Unitas. De Driebergers starten vandaan aan de nieuwe zaalcompetitie. Foto Hans Bömer

.

Korfballer Gideon Gort (18) begint vandaag met Dalto aan het nieuwe seizoen in de Korfbal League 2. De Amersfoorter heeft grote schoenen te vullen. “Ik mag fouten maken.”

Stan Bos
Driebergen

Met een tred die veel zelfvertrouwen verraadt, reikt Gideon Gort zijn bezoek de hand. De korfballer wordt vergezeld door zijn vader, tevens chauffeur. De 18-jarige Amersfoorter hoopt in januari zijn rijbewijs te halen. Tot die tijd is hij afhankelijk van zijn vader die hem heen en weer naar Driebergen brengt. Of naar Zeist, omdat Dalto op dinsdagavonden traint in de KNVB- sporthal. “Best wel een fijne hal”, vindt Gort.

Vandaag begint hij aan een heel nieuw avontuur in zijn korfballeven. Dalto start vanavond in Sassenheim aan de nieuwe zaalcompetitie met een wedstrijd tegen TOP. Twee clubs die elkaar jaren geleden troffen in de play-offs om het landskampioenschap in de Korfbal League, maar die nu een etage lager spelen, in de Korfbal League 2.

Spannend

Voor Gort betekent het zijn zaaldebuut in Dalto 1. “Ik vind het spannend en kijk er erg naar uit. Vooral naar de thuiswedstrijden, met de D-side erbij. Altijd cool als ze er zijn.”

Als jonge jongen stond hij zelf vaak genoeg tussen de fanatiekste Dalto-aanhangers. Zelfs aan het begin van het seizoen zag de student verpleegkunde het niet aankomen dat hij in de hoofdmacht zou belanden. Rudo Schulting stopte en Joost Wattel zit voor studie in het buitenland. Dalto heeft lengte en kracht nodig. Gort is lang en sterk. “Ik ga veel naar de sportschool om nóg sterker te worden. Thuis schiet ik in de achtertuin veel op de korf om mijn schot te perfectioneren.” Korfbal is topsport, dus dat betekent dat Gort veel bezig is met voeding. Vanuit Dalto krijgt hij hulp van een diëtiste om zijn spieropbouw te stimuleren. Gezond eten is cruciaal. “Ik eet veel eiwitten, veel kwark en brood met kipfilet. ’s Avonds krijg ik veel groenten binnen, tussendoor eet ik zo veel mogelijk fruit. Ik word er fitter en scherper van, dus het helpt wel.” Coach Jesper Oele, als korfballer een begenadigd verdediger, helpt Gort met de kunst van het verdedigen. Hij leert er veel van. Gort is een snelle leerling. Druk geven, één-tegen-één verdedigen. “Hoe moet ik staan, wanneer moet ik aansluiten of juist loslaten? Wanneer kijk ik mee voor de rebound en wanneer let ik alleen op mijn tegenstander? Ik mag fouten maken van Jesper. Het zou ook niet goed zijn als ik meteen alles goed zou doen. Daardoor voel ik me prettig in het veld en sta ik er meer onbevangen in. Ik ben niet zenuwachtig.”

Gort kwam ruim vijf jaar geleden over van het Amersfoortse MIA. Hij wilde hogerop. Dat kon niet bij MIA, wel bij Dalto. Hij zat al in de selectie van Midden-Nederland, een groep talentvolle korfballers van diverse verenigingen. Ondertussen schopte hij het ook tot de voorselectie van Jong Oranje. Bondscoach Leon Simons maakt volgende maand tijdens de Korfbal Challenge bekend of Gort tot zijn definitieve keuze hoort.

Verwachtingen

De focus van Gort en Dalto ligt dit zaalseizoen op ontwikkeling, al zullen de verwachtingen bij de achterban voor deze korfbaljaargang hooggespannen zijn. Met een gemiddelde van 21,5 jaar beschikt het team alleen niet over een ruime dosis ervaring. Een plaats bij de eerste vier levert een ticket op voor play-offs om promotie naar de Korfbal League. Of dat haalbaar is? Gort weet het niet. “Het zou wel heel gaaf zijn. Toen ik op de D-side stond, vond ik het al heel vet om mee te maken. Dat zou ik graag willen herhalen in het veld. We hebben in elk geval een hechte selectie. Daar kan het niet aan liggen.”

De stip aan de horizon over vijf jaar? Daarover is Gort glashelder. “Dan hoop ik met Dalto in de Korfbal League te spelen.”

Ander nieuws

Update van het S-team

3 likes

Zomertrainingen

0 likes

Jaaragenda seizoen 2024/2025 (paar wijzigingen)

1 likes

Dalto Gala, meld je nu aan!

3 likes