Winkelwagen (0)

7 likes

Joost is terug! Een interview met hem

Joost, fijn dat je weer terug bent, we hebben je gemist man!

Welke periode ben je afwezig geweest?
Ik ben van 22 september tot 17 januari in Afrika geweest, dus bijna vier maanden. Voor de zomervakantie had ik al tijdelijk afscheid genomen van de selectie omdat het niet zinvol was om alleen die eerste paar weken mee te doen. In totaal heb ik dus al zeven maanden niet meer gekorfbald.

Waar ben je geweest? Het was niet voor een ontspannen vakantie toch? Met welk doel was je daar?
Ik ben in Tanzania geweest voor het laatste coschap van mijn studie geneeskunde. Ik wilde tijdens dit coschap ontdekken of de tropengeneeskunde een vakgebied is waar ik later in zou willen werken. In Nederland kun je namelijk een specialisatie doen in de richting van de tropengeneeskunde. Om dit te ontdekken ben ik naar een ziekenhuis in Haydom gegaan, een klein plaatsje in Tanzania. Het is een regionaal ziekenhuis waar patiënten uit de hele regio naartoe verwezen worden. Dit ziekenhuis is daarom ook uitgerust met een CT scan, een echo, röntgenapparatuur en een redelijk uitgebreid laboratorium. Ondanks dat ze deze apparatuur hebben was de zorg echter totaal anders dan in Nederland en heb je dagelijks te maken met grote uitdagingen zoals patiënten die de noodzakelijke zorg niet kunnen betalen en personeel dat niet voldoende opgeleid is om de noodzakelijke zorg te leveren of diagnostiek te doen. Dat zorgt ook regelmatig voor schrijnende situaties. Ik heb tijdens dit coschap heel veel kunnen leren, zowel op medisch vlak als op organisatorisch en persoonlijk vlak. Het is interessant om met de Tanzanianen in gesprek te gaan over de verschillen in de (organisatie van) zorg en mooi om te zien hoe je zo van elkaar kan leren.

Was het een drukke baan? Lange dagen?
In mijn rol als co-assistent viel het reuze mee hoe druk de dagen waren. Ik heb genoeg kunnen doen en zien, maar het was niet de hele dag rennen. Dat past daar namelijk ook helemaal niet binnen de cultuur 😉.

Heb je nog tijd gehad voor wat ontspanning? Nog de omgeving verkend en kun je daar kort wat over vertellen?
Naast het werk in het ziekenhuis heb ik zeker nog wat tijd gemaakt om het land te zien, want het is een prachtig land! Zowel het vaste land van Tanzania als Zanzibar zijn prachtige en heel interessante plekken. Ik kan het iedereen aanraden om er een keer heen te gaan als je de mogelijkheid hebt! Ik heb in Tanzania met mijn vriendin en met vrienden een self-drive safaritrip gedaan waarbij we een Landcruiser (4×4 off-road jeep) hebben gehuurd en een trip hebben gemaakt naar de Ngorongoro krater, de Serengeti, lake Natron en via de grote stad Mwanza en het dorpje Haydom terug naar Arusha. Dat was echt waanzinnig! Ten eerste was het heel leuk om aan hen het ziekenhuis met omgeving te laten zien en daarnaast zijn de Ngorongoro krater en de Serengeti ook prachtige natuurparken waar we allerlei mooie dieren hebben gezien. Door zelf te rijden met het tentje achterin de auto is het een extra mooi avontuur. ’s Nachts in je tent hoor je dan de hyena’s lachen, de buffels snuffelen en soms zelfs de leeuwen brullen. Dat mis ik nu nog weleens in Amstelveen 😉

Je werd gespot op Zanzibar bij het hotel van Floris Stam. Dat ging terwijl iemand aan het videobellen was met Floris. Had je dat meegekregen?
Haha, dat had ik meegekregen ja. Ik had ze zien zitten en was even later al bij ze langsgelopen. Ze vertelden dat ze al hadden zitten twijfelen of ik het was. Leuk om Floris en Leanne even te zien en te spreken! En geweldig om te zien wat ze daar allemaal hebben kunnen opbouwen.

Je landde op Schiphol en werd verwelkomd door o.a. David Fokker. Was er nog een groter ontvangstcomité?
Dat David mij op aan het wachten was op Schiphol was wel een hele verrassing! Super leuk dat hij de tijd en moeite erin had gestoken om helemaal naar Schiphol te komen. En we hebben natuurlijk meteen even gekletst over hoe het bij Dalto gaat. Naast David was ook mijn broer Hessel naar Schiphol gekomen. Dus er stond een heel mooi comité klaar!

Je was terug en op donderdag 18 januari gelijk de sporthal in om mee te trainen, klopt dat? Ging dat lekker?
Ja op woensdag landde ik op Schiphol en donderdagavond stond ik alweer op de training. Ik had er heel veel zin in om weer lekker te korfballen en om iedereen weer te zien. Het is wel echt weer even bijbenen qua conditie, maar het was (en is) heerlijk om weer te trainen. Het blijft toch het spelletje dat ik het liefste doe.

Heb je nog wat aan training gedaan?
In Tanzania heb ik hardgelopen, gevoetbald, fitness oefeningen gedaan en een aantal keer bergwandelingen gedaan. Toch is het niet zo veel, zo vaak en zo intensief als het trainingsschema van de selectie. Dus ik merk dat ik nog behoorlijk wat conditie moet inhalen. Maar ik verwacht weer relatief snel op krachten te zijn.

Kon je de verrichtingen van Dalto volgen via de livestream?
Ik heb een aantal wedstrijden en wedstrijddelen gevolgd of teruggekeken, maar het is helaas niet gelukt om alles te volgen. Het internet was heel wisselend en nooit genoeg om normaal de livestream te volgen.

Voor de komende tijd haak ik bij de selectie aan tijdens mijn sollicitaties. Ik weet nog niet welke baan ik uiteindelijk ga krijgen en welke werktijden, diensten en reisafstanden daarbij horen. Uiteraard blijf ik met Jesper en David in gesprek hierover en hoop ik dat het mogelijk blijft om in de selectie te korfballen. Of dat gaat lukken en in welke mate, zal de toekomst uitwijzen. Schiet me vooral even aan bij vragen of voor een gezellig praatje 🙂.

Groetjes,
Joost

Ander nieuws

Update van het S-team

3 likes

Zomertrainingen

0 likes

Jaaragenda seizoen 2024/2025 (paar wijzigingen)

1 likes

Dalto Gala, meld je nu aan!

3 likes