Winkelwagen (0)

3 likes

In de Stichtse Courant: Joost Wattel studeerde in Tanzania

Joost Wattel in actie tijdens de wedstrijd tussen Dalto en Tempo, afgelopen zaterdag. Foto’s Hans Bömer

Korfballer na vier maanden terug bij Dalto

Korfballer Joost Wattel (25) is na een stage van vier maanden in Tanzania terug bij Dalto. Hoelang hij de Driebergse club als speler kan dienen, is nog onduidelijk.

Stan Bos
Driebergen

Joost Wattel loopt alweer een week of twee het vuur uit zijn sloffen voor Dalto, alsof hij vier maanden is weggeweest. Ja, hij miste korfbal tijdens zijn verblijf in Tanzania, waar hij stage liep voor zijn studie geneeskunde. “De laatste week ging het wel kriebelen”, zei Wattel zaterdag na het gewonnen duel met Tempo (24-17).

VRIENDEN
“Ik miste sowieso dat hele teamsportelement van meerdere keren per week samenkomen, je vrienden zien en met een bal bezig zijn. Ik heb in Afrika een beetje gevoetbald, deed aan hardlopen en fitness, maar geen balsport met de handen. Dat miste ik.”

ERVARING
Toch zou Driebergenaar Wattel, woonachtig in Amstelveen, de ervaring van vier maanden Tanzania nooit hebben willen missen. De korfballer zat er in een afgelegen gebied en stuitte ter plekke op de nodige problemen. “Ik had verwacht dat ze een heel groot tekort aan materialen zouden hebben. Dat bleek mee te vallen, maar ze hadden wel een hoop andere problemen. Patiënten voor wie de materialen wél beschikbaar waren, konden ze niet altijd betalen. Of het personeel kon de materialen niet bedienen. Allemaal beperkingen waar je rekening mee moest houden.”

UITDAGING
Een forse uitdaging dus voor de student geneeskunde. De ziekenhuisstructuur die we in het westen voor lief nemen, kennen ze niet in Afrika, zag Wattel. “Als er dan bepaalde pilaren wegvallen, dan zie je eigenlijk pas hoe wankel het allemaal is. Dat is heel leerzaam om te zien. Ik assisteerde ook bij operaties en stond veel bij patiënten aan bed. Op medisch vakgebied was het een prachtige ervaring, maar ook voor mij persoonlijk. De cultuur, taal en zorg is heel anders. Daar leer je veel van.”

NAIROBI
Korfbal kennen ze niet in Tanzania. Althans, helemaal zeker weten doet Wattel het ook niet. “Ik was in Nairobi en daar zag ik wel twee korven staan. Niet die mooie, gele manden zoals wij die kennen, maar wel twee palen, met een stalen ring erboven. Ik dacht dat het twee korfbalpalen waren, maar dat heb ik verder nergens anders gezien.”

ACCLIMATISEREN
Terug in Nederland gunde Wattel zich weinig tijd om te acclimatiseren. In de laatste periode van zijn overzeese stage hield hij al contact met Dalto-coach Jesper Oele. “Ik kon gewoon aansluiten”, meldt Wattel monter. “Ik ben aan het solliciteren voor een baan in de zorg, maar weet nog niet waar het naartoe gaat, welke werktijden ik krijg of de reisafstand. Nu heb ik nog vakantie. Ik zoek een ziekenhuisbaan en zodra ik die heb, ga ik met Dalto om tafel om te zien wat er mogelijk is.”

HECHT
Welke kant het op opgaat voor Wattel, de band met Dalto is hecht. “Als ik een baan vind die te druk is om te combineren met topkorfbal, blijf ik op een andere manier betrokken bij Dalto. Ik wil blijven korfballen. In welke mate hangt af van mijn baan. Het mooiste scenario is als ik het kan combineren met korfbal. Het hangt af van veel factoren.”

PLAY-OFFS
Ondertussen strijdt Dalto mee voor de vierde plaats. Met nog zeven wedstrijden is de achterstand op een play-offplaats vier punten. “Ik sluit niks uit. Na een lastige start zijn we goed bezig. Mocht het niet lukken, dan is het belangrijk dat we verder bouwen aan een team dat nóg beter gaat korfballen”, besluit Wattel.

Joost website - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

Ander nieuws

Nederlands Kampioenschap Veldkorfbal 2024

3 likes

Help mee met het NKD! 22 juni hebben we jouw hulp nodig!

9 likes

Volledige E-jeugd voorzien van trainers!

34 likes

Informatie halve finale D1 & B1 (livestream + parkeren)

1 likes