Strijd!

Column AvdP - Daltosite

Alles lijkt zoals het was…maar niets is wat het lijkt, totdat je naar binnen kijkt ( Frank Boeijen). Spotify.com

De bal gaat weer rollen, zweven in de lucht, de fris gewassen gele shirts hangen te drogen. De witte lijnen zijn al getrokken, het strijdplan is uitgetekend en de weg en de reis naar eeuwige roem is uitgestippeld. We zijn eindelijk aangekomen waar het om gaat, waar je al die dagen, uren en minuten voor hebt getraind en afgezien. Dit zijn de wedstrijden waarover je ‘s nachts droomt, dit zijn wedstrijden die voor altijd in je hoofd blijven. De wedstrijden die iedereen zich zal blijven herinneren en nog mooier worden met de tijd.

Waar onze selectie zich klaarmaakt voor een sportieve strijd en een plek in hoofdklassefinale en het felbegeerde ticket naar de League, strijden heel veel mensen om heel andere dingen. Want strijd is overal om ons heen; waar de één strijdt om de kleine dingen die ogenschijnlijk de normaalste zaak van de wereld zijn, is voor de ander de strijd van zijn leven. Dichtbij, ver weg, klein of groot…

Want waar de één droomt ooit weer te kunnen sporten, droomt een gezin dat in een rubberen bootje ronddobbert ver weg op zee, van een plekje om te kunnen wonen.  Waar je kunt schommelen en spelen, zonder kapot geschoten steden. Of weer een ander die strijdt tegen al die stemmen en gedachtes, voor simpelweg wat rust in zijn hoofd. Of degene die een financiële strijd moet overwinnen en nooit had gedacht dat de voedselbank een uitkomst zou zijn in één van de rijkste landen ter wereld. Of denk aan degenen die dagelijks moeten strijden en zorgen voor een ander die ziek is en/of hulpbehoevend. Of aan al die mensen die opeens te horen krijgen dat ze moeten strijden tegen een ziekte, waarvan ze zich nooit hadden kunnen voorstellen die ooit te krijgen.

Deze strijd is ook begonnen voor Henne, die ruw werd wakker geschud met nieuws dat onwerkelijk en zo rauw klonk. De ene dag sta je langs de lijn en de andere dag mag je zelf gaan strijden tegen een vijand in je lichaam. Het lijf waar jij op vertrouwde doet niet meer wat jij wil en opeens zit je in een wedstrijd die je helemaal niet wilde spelen.

Maar hoe bizar dingen soms kunnen gaan en zijn, je zou willen dat de tijd soms even stil stond of dat je deze terug kon draaien. Het is ook weer tijd om te gaan leven en genieten van de smaak van vergeten. Henne weet als geen ander hoe dat moet, want ondanks dat het pittig wordt en er straks eerst van alles kapot wordt gemaakt om zijn lijf daarna weer beter te maken, weet hij ook dat je moet blijven genieten van de kleine en mooie dingen in het leven, soms is dat een sportwedstrijd om de hoogste eer, of een pilsje met vrienden aan de bar of Rokjesdag in maart. En soms gaat het ook om een klein gebaar; een hand op iemands schouder, een knipoog of een knuffel, of gewoon een luisterend oor.

Wat ik zeker weet, is dat zijn oog voor vrouwelijk schoon niet zal verdwijnen. Sterker nog, ik geloof dat hij sterker uit de strijd komt en in alle waarschijnlijkheid met meer dames (zusters) aan zijn zijde dan ooit. Want alle medici zullen straks verklaren; dat als je naar binnen kijkt en je neemt de tijd, je dan pas echt ziet wie iemand is en ook zijn hart van goud ziet.

Maar het is niet alleen de fysieke strijd waar het om draait in sport en in het leven, het gaat ook vooral om de binnenkant. De mentale strijd, het geloof in jezelf, geloven dat je het kunt, die blik in je ogen dat jij gaat winnen. Die lach naar je tegenstander, er valt hier niks te halen. En soms moet iemand het gewoon tegen je zeggen:

Ik geloof in jou!

Ik weet dat jij dit kunt!

Ik weet dat jullie dit kunnen!

Succes Dalto!

Succes Henne!

AvdP