Winkelwagen (0)

7 likes

Verslag Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Unitas/Perspectief

Wervelend Dalto/ Klaverblad Verzekeringen zet wedstrijd tegen Unitas helemaal op zijn kop.

In een sensationeel korfbalgevecht in Hoenderdaal won Dalto met 26-22 van Unitas. In de eerste helft zag het daar niet naar uit, Unitas stond zelfs zes doelpunten voor (9-15), en bij rust was het 11-15.  Dalto liet echter zien dat het niet klein te krijgen is, en speelde een superieure tweede helft waarin het de ploeg uit Harderwijk verdedigend volledig in de tang had. Aanvallend kwam Dalto helemaal los, vanuit alle hoeken werd er raak geschoten, met een hoofdrol voor Quinty, Rene en Mathijs. Niettemin was het omdraaien van de wedstrijd de verdienste van het hele team en de staf, die er samen voor zorgden dat  alles perfect samenkwam: vechtlust, vertrouwen in eigen kunnen, het tactische strijdplan en de samenwerking in het veld.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Vooraf liet coach Jesper Oele nog even zijn licht schijnen op de verloren uitwedstrijd tegen Oost-Arnhem: “Het was een zwakke wedstrijd van ons, we konden hun achterverdedigen niet afstraffen, en het duurde te lang om een aangeef neer te zetten. We moesten het team omzetten, in de tweede helft stond het beter, maar was de achterstand al te groot. Voor vanavond zijn we heel gemotiveerd, maar dat zal Unitas ook zijn gezien de heenwedstrijd die ze van ons verloren. Het is voor ons zaak om rustig te blijven ook als ze een voorsprong nemen, en vast te houden aan ons plan. Verdedigend willen we volle pressie spelen, maar als het nodig is, dat afwisselen met hen ontregelen zoals we in Harderwijk deden”.

Dalto begon in de aanval met Kris, Rene, Fenna en Quinty. In de eerste verdediging stonden Mathijs, Lotte, Fleur en Joost, die voor het eerst sinds zijn terugkeer uit Afrika weer in de basis begon. Het waren echter de gasten uit Harderwijk die flitsend van start gingen met twee doelpunten uit twee schoten, alvorens Fleur met een doorloopbal iets terug kon doen (1-2). Unitas speelde fel en met de beleving waar het in de heenwedstrijd aan had ontbroken. Met een afstandsschot en een vrije bal liepen de bezoekers uit naar 1-4, maar Dalto raakte niet in paniek. Eerst was het Rene die zich weer de betrouwbare schutter van afstand toonde. Fleur kende een uitstekende start, en rondde een mooi uitgespeelde aanval af, en even later ook een strafworp na nog een doorbraak. Het initiatief bleef echter bij Unitas, dat in de eerste helft een heel hoog percentage schoot.

Aanvankelijk lukte het Dalto om bij te blijven door onder meer een omdraaibal van Fenna (6-7) en een stip van Mathijs (7-8). In de aanval had Dalto echter de nodige moeite: Mathijs en Lotte kwamen moeilijk vrij en Joost kon de ballen die hij kreeg door het achterverdedigen van Unitas niet afschieten. Unitas liep uit naar 8-12, voordat een alerte Quinty vanaf de uitworp meteen kon tegenscoren (9-12).  De schutters van Unitas brachten de stand op 9-14, en zelfs op 9-15 door een strafworp, waarbij de ene scheidsrechter de bal verdedigd zag en de ander naar de stip wees.  Het ervaren duo Buis en Vries had overigens de wedstrijd goed onder controle, wat er aan bijdroeg dat het een mooi en eerlijk gevecht werd.
Kort voor rust wisten Kris (uit een strafworp) en Quinty (met een flitsende omdraaibal) de achterstand van Dalto te verkleinen (11-15), waardoor er toch nog perspectief (toevallig is dat ook de sponsor van Unitas) was voor de tweede helft.

Het was duidelijk dat er voor Dalto weinig te halen zou zijn als Unitas zo zuiver zou blijven schieten. In het begin van de tweede helft probeerde Dalto het met achterverdedigen, maar dat werd meteen afgestraft (11-16). Fleur scoorde opnieuw een doorloopbal (12-16), en op dat moment miste Unitas een strafworp. Dalto nam het initiatief, en het was aanvoerder Rene die met twee doelpunten de ploeg op sleeptouw nam. Mathijs had inmiddels meer ruimte en benutte die met een afstandsschot (15-16), waardoor het ineens weer spannend was. Tijdens de time-out van Unitas liet de D-side nog maar eens merken als één man achter de ploeg te staan (‘ga staan als je voor Dalto bent’), en dat helpt natuurlijk ook. Door doelpunten van Kris (stip) en Quinty kwam Dalto voor het eerst langszij (17-17), en er ontspon zich een spannende fase. Unitas ging over de dames spelen omdat de heren aan banden gelegd werden, onder meer door Kris die elke keer insprong op het schot van zijn tegenstander zonder daarbij een overtreding te maken. Via twee damesgoals liep Unitas weer uit naar 17-19, maar Fenna zorgde van afstand voor 18-19, en Rene trok de stand weer gelijk door zijn tegenstander zoek te spelen. Door een strafworp van Mathijs kwam Dalto voor het eerst op voorsprong (20-19), maar met nog tien minuten te spelen trok Unitas de stand weer gelijk. Vanaf dat moment drukte Dalto door onder aanvoering van Quinty, die twee keer van ver raak schoot. Aan de andere kant werd Unitas door de schotklok gejaagd, werden twee vrije ballen met succes verdedigd, en onderschepte Fenna nog maar eens de bal. Dat gaf Mathijs de kans om van afstand de 23-20 binnen te schieten, en het carnaval op de tribunes bereikte een nieuw hoogtepunt. Unitas vroeg met nog vijf minuten te gaan opnieuw een time-out aan, terwijl bij Dalto Gideon en Enza nog een paar keer waren ingevallen. De flow van Dalto was niet meer te stoppen. Mathijs en Kris  schoten van afstand raak, en Quinty produceerde nog een wondergoal door de bal op te rapen en gelijk vanuit de hoek binnen te schieten (26-20). Terwijl de reserves van Dalto zich al bij het feest op de D-side voegden wist Unitas de score een nog iets dragelijker aanzien te geven (26-22), maar dat kon de vreugde bij Dalto niet meer bederven.

Mathijs vertelde dat het team in de rust had besproken dat de achterstand maar vier doelpunten was, en dat ze er op vertrouwden dat te kunnen omkeren: “We zijn een vechtersploeg, we geven nooit op”.  Jesper: “In de rust zijn we kalm gebleven, en hebben we gezegd dat Unitas het hoge percentage nooit zou kunnen volhouden. Het afschieten bij het achterverdedigen lukte niet, we hebben daarom gezegd dat we sneller moesten oplossen en dat ging goed. We hebben laten zien dat als we ons spel kunnen spelen er heel veel rek zit in de groep”. En uitblinker Quinty tot slot: “Ik heb deze week samen met Jesper veel getraind op mijn schot, ook van grote afstand. Verdedigend zat ik er goed bij, en daaruit putte ik ook in de aanval vertrouwen. Ik had het goede gevoel in de handjes!”

Doelpunten Dalto: Quinty 6, Mathijs 6, Rene 5, Fleur 4, Kris 3, Fenna 2.

Ander nieuws

Nederlands Kampioenschap Veldkorfbal 2024

3 likes

Help mee met het NKD! 22 juni hebben we jouw hulp nodig!

9 likes

Volledige E-jeugd voorzien van trainers!

34 likes

Informatie halve finale D1 & B1 (livestream + parkeren)

1 likes