Gaat u het Hollandse spelletje weer met de Sinterklaasviering doen? Zo ja, dan hebt u kunnen oefenen. Zo nee, dan kan dit een prima oefening zijn om uw vaardigheden tijdens de vele feestdagen in december en de jaarwisseling aan vrienden, familie en kennissen te showen.
Waar we het over hebben?
Het 5e DALTO-Sjoeltoernooi.
Vrijdag 29 november 2024, 20.00 uur, Dalto-clubhuis.
Het oer-degelijke en oer-Hollandse SJOELEN ( op de huis-tuin en keuken wijze….maar wel met eenduidige – hieronder opgenomen regels). Haal de sjoelbak onder het bed vandaan, boen hem en tel de schijven (minimaal 30 waarmee maximaal 148 punten kunnen worden gegooid.).
De winnaars van de vorige vier edities zijn:
Inschrijving           (inschrijven betekent natuurlijk ook komen en meedoen……)
Kosten?          –     Bijdrage € 2,50 p.p. (voor de prijzen).
Voor wie?      –     Alle aan Dalto te relateren personen van boven de 16 jaar.
Introducé?     –     Max. 1.
Inschrijven?   –     Via g.groot.hulze@ziggo.nl of WhatsApp 06-24.51.36.39.
Vermeld:Â Â Â Â Â Â Â Â –Â Â Â Â Uw naam/namen.
-
-
-
- Eventuele naam van uw introducé.
- Of u een complete sjoelbak die avond ter beschikking wilt stellen.
-
-
De Spelregels
Sjoelen wordt gespeeld met houten schijven op een houten sjoelbak met aan weerszijden twee opstaande randen en aan het eind van de bak vier poorten. Het is de bedoeling dat de schijven door de poorten van de sjoelbak worden geschoven. Nadat alle sjoelschijven zijn geworpen, worden degene die niet in de poorten terecht zijn gekomen gebruikt voor de tweede beurt. Als er na deze tweede beurt wederom schijven zijn die niet in de poorten van de sjoelbak terecht zijn gekomen, worden deze gebruikt voor de derde beurt. Na deze derde beurt worden de punten geteld.
Om bij het sjoelen te bepalen of een schijf wél of niet geteld mag worden als hij bij de opening van een poort ligt, geldt dat de steen in zijn geheel de poort moet zijn gepasseerd. Dit kan het beste van bovenaf worden beoordeeld. Dus geen geschuif met de wijsvinger langs de stenen.
Komt een sjoelsteen geheel of gedeeltelijk op een andere steen in de sjoelbak te liggen tijdens het spel, dan spreken we bij het sjoelen van een ‘bok’. Deze steen mag niet meer opnieuw worden geworpen. Wanneer een steen tijdens het spel bijvoorbeeld bij de eerste beurt uit de sjoelbak of uit de vakken springt, dan geldt hetzelfde. Deze steen mag bij ons wel weer voor de tweede beurt gebruikt worden.
De dwarslat, die zich bij het werpgedeelte bevindt, wordt gebruikt als markering voor het werpgedeelte van de sjoelbak. De spelregels zijn: tot hier mag men werpen. Een steen die terugkaatst tot onder de dwarslat, mag niet opnieuw worden gebruikt. Leg geen stenen op de dwarslat! Bij het vallen van stenen vanaf de dwarslat op het werpgedeelte worden deze stenen beschouwd als gegooid en mogen niet worden teruggepakt.
Op het door u ontvangen scoreformulier worden de vijf resultaten van het gooien in de poule genoteerd. Aan het einde van de 5 gooibeurten in de poule wordt het slechtste resultaat doorgestreept. De optelling op het formulier is dus de optelling van 4 gooibeurten. Met behulp van dit resultaat volgt nog een ronde van 3 gooibeurten. Deze drie gooibeurten zijn bepalend voor wie de finale gaat gooien en de wedstrijd om de 3e/4e plaats.
Dus, vrijdag 29 november 2024, 20.00 uur Dalto-clubhuis. Sjoelen.