Winkelwagen (0)

Bericht van Jarl vanuit Seljord (N.)

[av_hr class=’invisible’ height=’10’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ custom_class=”]

[av_video src=’https://dalto.nl/wp-content/uploads/2016/11/Daltosite-filmpje-Jarl.mp4′ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ custom_class=”]

Lieve iedereen van Dalto,

Zoals een aantal van jullie misschien hebben kunnen merken draag ik dit jaar helaas, en tot mijn grote spijt, niet de geel-zwarte kleuren van het mooiste shirt van het land, namelijk het Dalto-shirt. Dat komt omdat ik gekozen heb voor een tussenjaar in het hoge en koude (er ligt terwijl ik dit bericht schrijf al een goede 30cm sneeuw) Noorwegen. Ik ben daar nu al bijna tweeënhalve maand en ik begin het korfbal nu al wel heel erg te missen.

Niet alleen het achter een balletje aanrennen, een goed wat aantal uren elke week, is hetgeen dat ik mis. Maar ook vooral de sfeer tijdens of na een eigen training, het ophangen van de spandoeken voor een wedstrijd van 1, de altijd vrolijke en blije kangoeroes op (een veel te vroege 😉 ) zaterdagochtend, de blaren van de D-Side-trommelstokken, de muziek bij het inschieten, de paaseieren met de jc, de gesprekken langs de lijn, de (ookalveeltevroege) wedstrijden fluiten met die fantastische dartelende F-jes, het darten na de training en het samen kunnen genieten en juichen om een doelpunt.
Dit zijn allemaal dingen die ik zo gewaardeerd heb en zal hebben, dingen die ik nu stiekem wel eens aan het missen ben hier.

Afgelopen 2 weken was ik met de school waar ik woon hier, ik zit op een volkshogeschool, een eenjarige Noorse studie waarin je….. Oké, wacht ik begin bij het begin.

Ik ga naar een volkshogeschool in het dorpje Seljord in Noorwegen. Dit is een eenjarige studie met een aantal richtingen die je kunt volgen als leerling. Zo zijn er de richtingen singer-songwriter, paragliding (met zo’n parachute van bergen af springen (die er hier genoeg zijn (bergen bedoel ik dan))), muziek-live, musical en expeditie. Ik doe deze laatste linje zoals ze dat dan noemen, de expeditie-linje.

Dit hele jaar heb ik geen toetsen of examens, en krijg ik ook geen diploma, het is dus echt puur en alleen voor mezelf. Ik leer nieuwe mensen kennen, een nieuwe taal spreken en vele andere praktische dingen zoals kaartlezen en mijn eigen was doen (wat kon mijn moeder dat toch verdomd goed, besef ik nu). De Noorse studenten, alle studenten zijn Noors op een paar uitzonderingen zoals ik na, krijgen extra studiepunten voor zo’n jaar, maar helaas vis ik achter het spreekwoordelijke netje. We wonen met alle studenten van de verschillende linjes op het schoolterrein, zo’n 95 in totaal.

Dit jaar ben ik met een groep van 20 studenten in de expeditie-klas en leren we dingen als kajakken, skiën, langlaufen, rotsklimmen, vuur maken, jagen, gletsjers beklimmen, alleen overleven en nog veel meer. Klinkt als een straf als je het mij vraagt 😉

We maken dit jaar twee grote reizen. Eén daarvan is naar Nepal, waar we een maand zijn om in een weeshuis te werken en twee weken om tot basecamp op de Mount Everest te klimmen. De andere reis is naar Tanzania (Afrika) waar we de hoogste berg van Afrika en de hoogste vrijstaande berg van de wereld beklimmen, de Kilimanjaro met een hoogte van 5895 meter boven zee-level.

De oude vulkaan op de video heb ik vorige week beklommen en op de top had ik een kleine boodschap voor jullie. Ik hoop dat het een beetje verstaanbaar is. Het waaide goed op bijna 6 km hoogte, en doordat ik maar 50% zuurstof tot mijn beschikking had (de lucht bevat zo hoog minder zuurstof) ging het denken niet al te snel en had ik maar één tape omdat ik snel weer naar beneden moest omdat het zo koud was (-20). Mochten er vage delen zijn die opgelicht moeten worden of vragen in het algemeen mail dan gerust naar me 🙂

Het gaat jullie allemaal goed, veel plezier, succes én geloof dit aankomende seizoen!
Samen worden we kampioen!!

Jarl
jarldubbeldam@gmail.com

 

[av_google_map height=’400px’ zoom=’13’ saturation=” hue=” zoom_control=’aviaTBzoom_control’ custom_class=”]
[av_gmap_location address=’Seljord Folkehøgskule’ city=’3840′ country=’Noorwegen’ long=’8.606019400000037′ lat=’59.480781′ marker=” imagesize=’40’][/av_gmap_location]

[/av_google_map]

 

Ander nieuws

Dalto kerstklaverjassen, vrijdag 22 december

1 likes

Bio-Kultura, shirtsponsor van Dalto C2

4 likes

AD: “Dalto verrast met zege bij gedegradeerd Unitas”

4 likes

Verslag Unitas/Perspectief – Dalto/Klaverblad Verzekeringen

3 likes