Winkelwagen (0)

20 likes

Primeur in NL! Korfbal League op zaterdagochtend!

Op het moment dat ik dit schrijf, weet ik dat het een fantastische zaterdag is geweest, één waar je van tevoren met de hele club over droomt, maar die zelden zo uitkomt als je hoopt. Sowieso is zaterdag al een mooie dag, want zaterdag is “Daltodag” en deze keer dus niet zomaar een “Daltodag”.

Verslag: Jorrit
Foto’s: Hans

Ik word al heel vroeg wakker van wat beweging verderop in huis. Eén vroege vogel van de twee, de ander ligt nog op één oor. Op schooldagen zijn ze niet zo vroeg… maar ja zaterdag is ook wel de mooiste dag van de week, dus hoe erg is het. Maar goed, de dag is begonnen en ik heb er zin in. Dit is het leukste wat er is. Het ontbijt gaat sneller dan verwacht en ook alles voorbereiden (en nog een keer alles checken of iedereen alles heeft) gaat sneller dan normaal. Spanning? Daar zit je dan, te wachten tot je naar Dalto kan. Koffie dan maar, Normaal ga je gewoon, maar vandaag niet. Eindelijk, alsnog veel te vroeg, gaan we naar Dalto en rond 09:45 uur stappen we het vertrouwde Hoenderdaal binnen.

Geen Kangoeroes, geen vertrekkende teams, geen fluitjes van scheidsrechters, wel al een hoop bekenden. Ik loop langs de kantine en zie wat Dalto crewleden rustig een bakje koffie drinken alsof er geen stress is. Zij zijn ook al vroeg. Een gewoonte. Het is zaterdag “Daltodag”, logisch toch. Snel even kijken in de sporthal dan maar. Het is al wel licht in de hal. Dat is goed nieuws. Het is er nog erg vredig.

Ik zie in de verte onder anderen Carel sr. en William bezig met techniek en dan loop ik door en zie ik Paul G. in een hokje achter een hoop schermen druk zijn met de livestream opbouwen. Marlies is uiteraard al aanwezig en heeft een soort tweede baan deze weken, net als Ellen en Esther, en druk bezig met instructies geven aan de mensen die er al zijn. Laura is ook al begonnen met de ballonnenboog en krijgt snel hulp van anderen. Tegelijkertijd is een deel van de beroemde D-side bezig met het ophangen van spandoeken en ook ouders hangen een prachtig spandoek van de C1 op in de hal. Langzaam zie ik wat selectiespelers opdraven. Wel gek zo in de ochtend…. Dalto speelt toch altijd later op de dag hun thuiswedstrijden.

Ineens is het druk en lijkt het wel een wespennest waar iemand een stok in heeft gestoken. Alles is geel/zwart en krioelt door elkaar. Alleen met één opvallend detail. Het gaat allemaal met een speels gemak, veel plezier en opvallende professionaliteit en soort van militaire discipline. Ook andere vrijwilligers stromen binnen en iedereen pakt zijn/haar taak op. Het is bijzonder om te zien zo vroeg in de ochtend.

Dan maar weer even naar de kantine, de tijd kruipt… Voor mijzelf even tijd voor een klein bakje koffie, samen met mijn twee “collega’s”. Ook zij hebben er zin in, zelfs zoveel dat Tycho eigenlijk niet eens stil kan of wil zitten en geen koffie hoeft, maar ja dat weten we al van hem. Toch houdt hij vol. De laatste dingen worden nog even besproken. Het is goed zo. Ze zijn er klaar voor en wij hebben er vertrouwen in.

Terug naar de hal… 10:15 uur. De voorbereiding. De hal is fantastisch omgetoverd tot een ware korfbalarena zoals we gewend zijn op zaterdagavond en nog steeds zijn de D-side, Dalto Crew, Livestream Crew, ouders, teammanagers en vrijwilligers druk met van alles klaarzetten, met een lekker muziekje op de achtergrond. Wat geweldig om te zien en zelfs onwerkelijk. Ik denk bij mezelf “Onze taak is dan eigenlijk maar makkelijk”.

Ik word er elke keer toch een beetje emotioneel van dat dit allemaal kan. Het voelt ook verwarrend vandaag. Waarom zijn Fenna, Joost en Lotte er ook al? En alle anderen van de selectie. En waarom zijn er zoveel families, vrienden, kinderen en opa’s en oma’s? Ik zie zelfs een hoop oudgedienden die klaar staan die normaal vrijwillig analyses geven langs de lijn. “Speelt Dalto 1 al in de ochtend” gaat er door mijn hoofd?

De spelers ogen nerveus…  het begint nu echt te worden, het is normaal. Hoe vaak heb ik dat al die jaren al mee mogen maken, als speler, als trainer, als supporter…. De mooiste korfbalperiode van het jaar is aangebroken.

Ik kijk nog een keer goed en het dringt nu helemaal door. Het zijn helemaal niet Fenna, Joost en Lotte die aan het inschieten zijn Het zijn Lynn, Guus en Tess in prachtige nieuwe NK shirts… En verderop staan de andere toppers, nee deze keer niet Rene, Mathijs, Quinty en alle anderen. Maar de miniatuurversies hiervan uit onze C1, Tobias, Bram, Floris, Jens, Mathijn, Veerle, Sanna, Femke en Amelie. Blijkbaar ben ik toch nog niet helemaal wakker of scherp of ben ik gewoon in de war doordat er zoveel activiteit is in de hal voor de C1. Hoe is dit mogelijk?

Het is duidelijk wat er gaat gebeuren. De C1 staat in de kwartfinale van het NK en spelen vandaag tegen Unitas C1 voor een plek in de halve finale. Ook dat is net echt zoals bij de senioren. Gewoon nummer 1 tegen nummer 2 en een hele wedstrijd. Lekker thuis! Voordeeltje. Zeker in Hoenderdaal. Dat weten we allemaal. En ook nog eens helemaal als Dalto weer zijn beste beentje voor gezet heeft en dat is gebeurd!!

10:35 uur. Na beetje rondgelopen te hebben en genoten te hebben van het sfeertje wat al heerst, is het nu tijd om die toppers nog een laatste zetje te geven. Even kijken hoe het met de spanning is. Michiel doet het woord. Helemaal mooi! Even de spanning wegkletsen. Verder niet te veel. Zoals het hoort. Lekker genieten is het devies. Uiteraard kan dat met spanning alle kanten op, maar we zijn voorbereid. Hup, terug naar het veld en richting 11:00 uur werken.

10:50 uur. Dalto op zijn best. Hoe vaak ik het ook heb meegemaakt, het blijft bijzonder. De geoliede teams gaan gewoon stoïcijns verder waar ze mee bezig waren. Alles doen ze om te zorgen dat dit een onvergetelijk moment wordt voor deze spelers. De wedstrijdleiding (Tessa en Rosemarie) zitten al weer klaar om alles goed te begeleiden. De camera’s staan op scherp en zijn weer live door heel Nederland (en de rest van de wereld) te volgen. De intro, het oplopen in de spotlights. De fotografen staan klaar. De D-side op oorlogssterkte en dat al weer zo vroeg in de ochtend. Lichten uit, spots aan!!

In mijn ooghoek zie ik ook nog veel andere spelers in hun schitterende nieuwe shirts staan bij de D-side. De spelers van de D1 en B1. Hoe geweldig! Straks zelf aan de bak moeten in Wolvega en in het hol van de leeuw “Bennekom”. Altijd lastig. Complimenten om dan toch ook de C1 te steunen voor zo lang als het kan.

We staan klaar. Het is (net) echt… Na alle ontwikkelingen in korfballand heeft Dalto een primeur in Nederland. Op 23 maart 2024 om 11:00 start namelijk de eerste Korfbal League wedstrijd in de ochtend ooit!

11:00 uur. De start. En we weten hoe het eindigde. Zoals ik zei aan het begin. Het was een fantastische dag. Het is genieten geblazen, de hele wedstrijd. Ondanks een brutaal, goed en scherp Unitas wat geweldig startte (0-4, even slikken) en de hal bijna stil kreeg. Maar ja, wij hebben de D-side! Als eenmaal de ban gebroken is door Tobias, is er geen houden meer aan. Je voelt het. Een geweldig gevecht op hoog niveau, echt zoals de korfbal league. De spelers strijden als nooit tevoren. Het vertrouwen groeit! Voor iedereen die er niet bij was, kijk de livestream terug!! (> livestream C1)

12:00 uur. Einde, winst. Dalto op zijn best! Petje af voor iedereen binnen Dalto en nog mooier om te zien hoe vakkundig, snel en enthousiast daarna alles weer opgeruimd wordt en het hele circus zich direct verplaatste naar Bennekom… opschieten. 12:45 start wedstrijd. Of zelfs nog naar Wolvega. Met nog zo’n geweldig resultaat! De B1 speelde ook geweldig en gaat ook door.  Ik kijk naar rechts in het publiek, naar de voorzitter en wijs naar mijn telefoon. Hij knikt meteen. We weten genoeg!! Iedereen volgt parallel op clubwave ook de D1. Die zijn sterk bezig. Daniel wordt ondersteund door zijn team en schiet in zijn eentje meer raak dan heel de tegenstander bij elkaar!! Ook zij spelen al snel een gewonnen wedstrijd. Knappe prestatie! Ook een ronde door.

In de avond komt het mooiste, het nagenieten, de appjes, de foto’s en filmpjes, De C1 die je huiskamer claimt en pizza eet en de wedstrijd terugkijkt. Gelukkig kan ik vluchten naar Groenland die avond. Even bijkomen.

Wat een dag, wat een club! Ik ben trots, op mijn spelers, op mijn club, op de vrijwilligers. Dit is Dalto!

De burgemeester van Ridderkerk is vandaag alvast geïnformeerd. Dan weten ze het vast. Het Daltolegioen komt eraan…, hoe? Dat zien we deze week. Daar hebben wij Marlies voor… en de rest. Ik hoop dat de hal groot genoeg is. Het wordt een feest, met drie teams, ongeacht het resultaat. ik zie jullie daar. Dank jullie wel…. ALLEMAAL!

Sponsor Dalto C1

Dalto Roulatiebanner Fysiotherapie Driebergen - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen Fysiotherapie Driebergen Daltosite - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen

.

20240323 Play off Dalto C1 Unitas 004 - Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Korfbal - Driebergen
Klik voor vergroting

Ander nieuws

Update van het S-team

3 likes

Zomertrainingen

0 likes

Jaaragenda seizoen 2024/2025 (paar wijzigingen)

1 likes

Dalto Gala, meld je nu aan!

3 likes