Winkelwagen (0)

0 likes

Hoe veilig is sporten bij Dalto?

‘Met The Voice begint #Metoo bij ons pas echt’. Dit is een kop boven een kolom in het AD van afgelopen zaterdag. Met ‘bij ons’ in deze kop wordt Nederland bedoeld. Maar hoe zit het bij ons………………..Dalto? Kan iedereen veilig korfballen, trainen geven of achter de bar staan zonder lastig gevallen te worden door ongepast gedrag van een ander? Het bestuur gaat ervan uit dat dit soort praktijken bij Dalto op dit moment niet voorkomt. In het verleden hebben we een ongewenste situatie gehad (verbaal ongepaste uitlatingen naar spelers) en dat hebben de spelers gemeld en de trainer is opgestapt. Gelukkig was er voldoende vertrouwen bij de spelers om dit ongewenste gedrag bespreekbaar te maken bij het bestuur en onze vertrouwenspersoon.

Wat kun je als bestuur, als vereniging, doen om de situatie zo veilig mogelijk te houden?

Dalto heeft een protocol ‘Ongewenst gedrag’ en Conny Ruward is onze vertrouwenspersoon. Op de site onder het kopje ’Clubinfo’ kun je de inhoud hiervan vinden. Ons protocol is onlangs opnieuw getoetst door het CIBG en we kunnen weer vijf jaar lang gebruik maken van de Regeling Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Naar aanleiding van deze verlenging en een vraag van een lid heeft het bestuur zich december jl. afgevraagd of het zinvol is om van onze vrijwilligers een VOG te vragen.

Wat is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)?

Een van de preventieve maatregelen die een vereniging kan nemen is het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers. Een VOG staat ook wel bekend als een ‘bewijs van goed gedrag’. Het gedrag uit het verleden van die persoon met een VOG levert dan geen bezwaar op om bijvoorbeeld met minderjarigen en andere kwetsbare doelgroepen bij een sportvereniging te mogen werken.

Puntjes op de i

Om de veiligheid van iedereen bij Dalto nog beter te waarborgen heeft het bestuur besloten om nu de laatste stap zetten. Dit betekent dat we starten met het opzetten van een VOG-registratie. Omdat we een licentie hebben kan ieder lid van Dalto gratis een VOG aanvragen. We beginnen met de trainers (mannen en vrouwen) van 18 jaar en ouder. Deze groep krijgt binnenkort een digitaal aanvraagformulier dat je invult en zelf instuurt bij het CIBG. De verkregen VOG lever je vervolgens bij het Bestuur in.

Het bestuur hoopt dat iedere vrijwilliger die een aanvraagformulier van het bestuur ontvangt een VOG wil aanvragen. Voor vragen kun je terecht bij Marion Bosga (vicevoorzitter@dalto.nl).

Het Bestuur

• Lees ook de pagina Vertrouwenspersoon en de pagina Gedragsregels.

Ander nieuws

Update van het S-team

3 likes

Zomertrainingen

0 likes

Jaaragenda seizoen 2024/2025 (paar wijzigingen)

1 likes

Dalto Gala, meld je nu aan!

3 likes