Winkelwagen (0)

0 likes

Livestreamteam Dalto in het AD

20230627 AD Livestream Dalto NK

20230627AD Dalto NK AD Livestreamcrew

Korfbalclub Dalto uit Driebergen was zaterdag de thuishaven van het NK korfbal van de D-pupillen tot en met de ere-klasse. Via een livestream waren alle wedstrijden live te volgen. Een unicum.

Stan Bos
Driebergen

Het clubhuis van Dalto op sportpark De Woerd ziet er zaterdag meer uit als een regiekamer dan als de kantine van een korfbalclub. Dat is niet gek, want alle wedstrijden op het NK korfbal, dat de Driebergse club drie jaar op een rij organiseert, worden rechtstreeks uitgezonden door de professionele livestreamploeg van Dalto.

Op het NK worden de finales gespeeld vanaf de D-jeugd tot en met het landskampioenschap in de ereklasse. Op het kokend warme sportcomplex krioelt het tijdens de finale van de D-pupillen al van de mensen. Honderd vrijwilligers zijn in de weer om de dag ordentelijk te laten verlopen. Niet alleen langs de lijn, ook ver buiten Driebergen.

In korfballend Nederland heeft Dalto een naam hoog te houden van de professionele livestream van wedstrijden van de hoofdmacht. Om iedereen met een korfbalhart te laten meegenieten van de finaledag die niet in staat was om zaterdag naar Driebergen te komen, waren alle finales via de livestream te bewonderen.

Daarvoor is een team van zo n dertig man druk in de weer. Niet alleen is er een professionele studio ingericht met presentatoren en wedstrijdanalisten, rond het veld trok Dalto alles uit de kast om de duels zo goed mogelijk in beeld te brengen. Met drie vaste camera’s en een mobiele camera wordt alles zo goed mogelijk in beeld gebracht en ontsnapt er geen belangrijk spelmoment aan de aandacht. Ook beleefde het evenement een primeur met de inzet van een drone. Langs het veld is de herhaling van een treffer op een groot scherm te zien.

In de studio in het clubhuis praten de presentatoren Rick Memelink en Linde Kortleve tussen de wedstrijden door de dag aan elkaar. Joren van Dalen, Jan Wielenga, Jan Rodenburg en Ivo Donkervoort voorzien afwisselend vanaf de commentaarpositie de wedstrijden van duiding. Wesley Dinsbach verzorgt de analyses.

De verantwoordelijkheid om het hele proces in goede banen te leiden, ligt bij Carel Wielenga en Paul van de Griendt, echte Daltomensen die hun hand niet omdraaien voor zo n lange, intense dag. De eerste wedstrijd begon om half twaalf, bij de finale van de ereklasse klonk het eerste fluitsignaal om 19.00 uur.

Ervaring
“Het liefst wil je natuurlijk dat er zo veel mogelijk mensen naar het veld komen”, zegt Wielenga, “maar het is elke keer ongelooflijk om te zien hoeveel mensen er naar de livestream kijken. Dan moet alles wel goed gaan. Gelukkig hebben we veel ervaring, we doen het al tien jaar bij Dalto l in de zaal. Technisch kan er soms iets verkeerd gaan, maar meestal gaat het goed.”

Wielenga en Van de Griendt trokken een jaar uit voor de voorbereidingen. Zo kwam er vaste bekabeling richting het eerste veld, een proces waar ze lang mee bezig zijn geweest. “Sommige dingen kun je al een jaar van tevoren regelen, met andere zaken ben je tot het laatste moment bezig. En dan heb je alles wat ertussen zit. Vrijdag is alles opgebouwd. De mensen die dat doen, bleven op locatie slapen en staan paraat.”

De voldoening als alles goed is gegaan, is groot. “Als het eenmaal draait, ziet hoe het is gemaakt en hoeveel kijkers er zijn, ga je het de volgende keer met nog meer enthousiasme doen.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Livestream finale Dalto D1

23 likes

Bericht gemist? De Dalto Livestream crew zoekt jou!

8 likes

Livestreamteam Dalto in het AD

0 likes