Ze zeiden dat het leuk was, dat het goed voor je kind is om aan sport te doen, voor hun ontwikkeling, motoriek, de sociale contacten, de vereniging en haar sterke cultuur. We willen wel een teamsport! Korfbal, want daar gaat het ook nog om respect, samenwerking en gelijkheid. De sport waarmee we thuis kunnen komen en de sport van de toekomst! Maar ja, daar stonden ze dan afgelopen zaterdagmiddag in de Maaspoort. Tandenknarsend, kauwgom kauwend, natte oksels, klamme handjes, bleke gezichten, vergrote pupillen. De een liep te ijsberen langs de tribunes, de ander druk te friemelen met zijn telefoon en sjaal. Nog een zat in een hoekje bovenin, knieën strak gekruist, armen gespannen over elkaar, strak voor zich uit staren. Niemand had gezegd dat het zo fanatiek zou gaan worden, dat korfbal zo spannend kan zijn. Arme ouders, we hadden ze moeten waarschuwen. Wellicht toch iets op de website plaatsen?
“Pas op! Waarschuwing! Korfbal kan verslavend zijn. U en/of uw kind kan te fanatiek worden en zomaar op een NK spelen of een finale behalen in de Maaspoort of Ahoy. Korfbal kan uw gezondheid en uw omgeving ernstige schade toe brengen. Denk aan een verandering in de hartslag, ademhaling en bloeddruk (soms versneld, soms vertraagd) Denk aan momenten van stress, versnelde groei van grijze haren, kaalheid, misselijkheid, onrustige nachten op het toilet en soms zelfs slapeloosheid, vreetbuien of onverklaarbare huilbuien. Ook kan u enorme geluksmomenten ervaren, zelfs in extase verkeren, waar door u roekeloos met uw geld gaat smijten. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van prullaria, promomateriaal, spandoeken of sponsoren van wedstrijdshirts voor het gehele team. Spontaan en onbeperkt eten en drinken weggeven, constant rondjes halen en zelfs het huren van luxe bussen, touringcars voor het vervoer van het team of supporters, terwijl u en de meeste mensen gewoon een auto hebben om op de plaats van bestemming te komen. Deelname aan onze korfbalclub geschiedt dus op eigen risico. Het bestuur is op geen enkele wijze aansprakelijk te stellen voor eventuele gevolgen”.
Zoiets? Denk dat het wel een goed idee is om voortaan ook de ouders te filmen en te fotograferen en we ze hiermee gaan confronteren op verschillende sessies met sportpsychologen en verslavingsdeskundigen. En ze behandelen met een detox kuur van sapjes, even ontgiften.
Maar ja, ‘Back to the Maaspoort‘ ‘onze’ helden van de D flikten het dit seizoen gewoon weer! Nu ‘gewoon’ even de titel van Nederlands Zaalkampioen 2024-2025. Fantastisch om te zien hoe op deze leeftijd sport wordt beleeft en hoe succes wordt gevierd. Helaas was dit wel de laatste keer voor de pupillen, de bond maakt er voortaan kennelijk een soort regenboogcompetitie van, met kleurtjes en nummertjes die niemand begrijpt. Misschien waren we te fanatiek? We zullen moeten D-toxen. In ieder geval, niet alleen heerlijk om te zien wat dat doet met het zelfvertrouwen en de mentale weerbaarheid op deze leeftijd, maar ook met de teamspirit en vooral de trots die ze uitstraalden. Zelfs de reserves (en ouders) voelden en waanden zich ‘wereldkampioen’, een knap stukje coaching! Over de succescoaches Rosanne en Jesper gesproken, niets meer dan lof en zij kunnen in principe nu gewoon stoppen, twee keer goud en zilver. Stoppen doe je op je hoogtepunt zou ik zeggen, of zien we ze over 10 jaar met deze lichting in Ahoy?
Dit kan weleens een profetische uitspraak worden, alhoewel is dit wel zo’n goed idee? Ik betwijfel of al die ouders dat wel aan kunnen, er zal een medisch team mee moeten gaan. Waarschijnlijk zullen de ‘kinderen’ dan met een helikopter worden vervoerd en het Mariot Hotel geboekt worden voor de teambespreking en uiteraard de afterparty. Nou ik kan niet wachten!
Kus, AvdP